Güney Afrika'da 63 penguen birden öldü: Balarılarından şüpheleniliyor

Ön inceleme, kuş cesetlerinin hepsinde birden fazla arı sokması izi olduğunu fakat fiziksel yaralanma olmadığını ortaya koydu

Port Elizabeth'in dışındaki Algoa Körfezi'ndeki St. Croix adasında bir penguen kolonisi (AFP)

Hükümet yetkilileriyle kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun birlikte yaptığı ön incelemede, Güney Afrika'nın Cape Town kenti yakınlarındaki bir plajda, nesli tükenmekte olan penguenlerden en az 63'ünün balarısı sürüsü tarafından sokulmaları sonucu ölmüş olabileceği ortaya çıktı.

Hükümete bağlı Güney Afrika Ulusal Parkları (SANParks) yaptığı açıklamada Afrika pengueni cesetlerinin cuma sabahı, Cape Town'a yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Simonstown'daki Boulders Afrika penguenleri kolonisinde bulunduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, penguenlerin perşembe öğleden sonrayla cuma sabahı arasında ölmüş olabileceğinden şüpheleniyor.

SANParks ve Cape Town'dan uzman danışmanlar, yetkililer ve veterinerlerle kâr amacı gütmeyen Güney Afrika Kıyı Kuşlarını Koruma Vakfı'ndan (SANCCOB) penguen uzmanları, olası ölüm nedenlerini araştırmaya başladı.

Daha sonra penguen cesetleri hastalık ve toksikoloji testleri için gönderilen biyolojik örneklerle birlikte daha fazla analiz için SANCCOB'a nakledildi.

SANCCOB'un yaptığı otopsi, kuşların hiçbirinde harici fiziksel yaralanma olmadığını ortaya çıkardı. Bununla birlikte, cesetlerin hepsinde birden fazla arı sokması izine rastlandı.

Uzmanlar kuşların öldüğü yerde çok sayıda ölü arının ve Fish Hoek sahilinde vücudunda birden fazla arı sokması izi bulunan başka bir penguen cesedinin bulunduğunu belirtti.

SANParks yetkilileri yaptıkları açıklamada "Dolayısıyla, ön incelemeler penguenlerin bir Cape balarısı sürüsü tarafından sokuldukları için öldüğüne işaret ediyor" dedi.
 


Yetkililer, arıların penguenleri neden sokmuş olabileceğini ise henüz belirleyemedi.

Batı balarılarının alt türü olan Cape balarıları da aynı ekosistemin bir parçası.

Arıların tehdit altında olduğuna dair resmi bir sınıflandırma bulunmuyor. Bununla birlikte Güney Afrika Ulusal Biyoçeşitlilik Enstitüsü'ne (SANBI) göre gıda kaynaklarının azalması, haşereler, hastalıklar ve tarım ilaçlarıyla böcek ilaçlarının yanlış kullanımından kaynaklanan artan sorunlar balarıları için de risk teşkil ediyor.

Diğer yandan Afrika penguenleri, nesli tükenme riski yüksek ve yüksek tehdit altında bir tür olup Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin kırmızı listesinde yer almakta.

SANParks'ın deniz biyologu Alison Kock, cumartesi günü yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bu olağandışı olayı araştırmamıza yardımcı oldukları için başta SANCCOB ve Cape Town Belediyesi olmak üzere doğayı koruma ortaklarımızın hepsine minnettarız. Bugün bölgede daha fazla Afrika pengueni cesedine rastlanmadı. Durumu takip etmeye devam edeceğiz.

Penguen ölümlerini araştıran yetkililer, diğer olası nedenleri elemek için örneklerin hâlâ başka toksisite olasılıkları ve hastalıklar için testten geçirilmekte olduğunu ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU