Cop26 Başkanı Sharma: Çin'in iklim değişikliği görüşmelerine katılımı kesin değil

Alok Sharma, kritik iklim değişikliği görüşmelerine Çin'in heyet gönderip göndermeyeceğini bile doğrulayamadı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping henüz kasımda Glasgow'da düzenlenecek Cop26'ya katılma taahhüdünde bulunmadı (AFP)

Konferans başkanına göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, kasımda Glasgow'da yapılacak Cop26 uluslararası iklim değişikliği görüşmelerine henüz katılma taahhüdünde bulunmadı.

Cop26 Başkanı Alok Sharma, Çin'in herhangi bir anlaşmanın "anahtar" parçası olması gerektiğini kabul etti ve görüşmelerin başarılı olması için "topun onların sahasında" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Sharma, her ne kadar bu konuda "çok ama çok umutlu olduğunu" söylese de Çin'in Glasgow'a bir heyet göndereceğini bile doğrulayamadı.

Pazar günü Sky News'ten Trevor Phillips'e konuşan Sharma, Şi'nin Glasgow'da olmayı taahhüt edip etmediği sorulduğunda şunları söyledi:

Hayır, henüz değil.

Çin'in tüm bunların önemli bir parçası olacağına şüphe yok. Onlar dünyanın en büyük karbon salımcısı.

Başkan Şi Cinping, gelecek 5 yıllık dönemde kömür kullanımını katı bir şekilde kısıtlayacaklarını, 2026'dan itibaren kademeli olarak azaltacaklarını söyledi fakat bunun ayrıntılarını öğrenmek istiyoruz. Onlara bu noktada baskı yapıyoruz.

Bana Cop26'nın başarılı olmasını istediklerini söylediler. Top onların sahasında. Öne çıkmalarını ve dünyanın geri kalanıyla birlikte Cop26'yı başarıya ulaştırmalarını istiyoruz.

Sharma, görüşmelerde Çin heyetinin bulunup bulunmayacağını doğrulayamadı.

BBC'den The Andrew Marr Show'a konuşan Sharma şunları söyledi:

Normalde bu tür görüşmeler biraz zirvelere benzer. Çin'den bir heyet geleceğine dair çok ama çok umutluyum.

Başkan Şi Cinping, Cop'un ilk iki günündeki dünya liderleri konferansına gelecektir ama tabii ki Çin'in orada müzakerelerin bir parçası olmasını da istiyoruz.

Bunun için geleceklerini gerçekten hissediyorum. Çin'in Glasgow'a bir müzakere ekibi göndermesini kesinlikle bekliyorum.

Çin'in Cop26'ya katılımı, görüşmelerin küresel ısınma konusunda herhangi bir ilerleme kaydetmesi için geniş kesimlerce çok önemli görülüyor.

Bununla birlikte Birleşik Krallık, ABD ve Avustralya arasındaki yakın zamanda açıklanan savunma anlaşması, bu hamleyi "son derece sorumsuz bir... jeopolitik oyun aracı" olarak nitelendiren Pekin'i çileden çıkardı.

Yeni Aukus ittifakı, Batı'nın Hint-Pasifik bölgesinde Çin'le stratejik angajmanında bir dönüm noktası olarak ilan edildi ve geniş kesimlerce Çin'in bölgede artan askeri girişkenliğini dizginlemeye dönük bir hamle olarak görüldü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU