İmamoğlu: Sayın Cumhurbaşkanı’nın kendi işlerine konsantre olmalarını talep ediyorum

Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı’nın “Başkanın buralardaki (belediyede) hareket kabiliyeti Meclis'tir, komisyonlardır. Buralarda gerekli olan desteği sağlayamadığı sürece istediği gibi adım atamaz” değerlendirmesine bu sözlerle yanıt verdi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, tekrarlanacak seçime 10 gün kala projelerini anlattığı bir basın toplantısı düzenledi.

“Kaybedenler sonucu hazmedemedi”

Ekrem İmamoğlu’nun “Kentsel Gelişim Toplantısı” konuşmasından önemli bölümler:

“23 Haziran seçimi normal bir seçim değildir. Hak gaspları ile dolu olağanüstü bir seçimdir. Normal seçimler 31 Mart’ta yapılıp sonuçlanmıştır. 31 Mart seçimini kaybedenler bu sonucu hazmedememişlerdir ve 16 milyon insanın hakkını gasp etmişlerdir… Herkes iyi bilsin ki 23 Haziran seçimleri sadece iki rakibin mücadelesi değildir. Bu seçimin kendi nefsinin peşine düşenlerle milletin hakkını arayanların mücadelesi olduğunu kimse unutmamalıdır.”

“İstanbul gibi bir şehrin kaderi böyle mi belirlenir?”

“Buradan uzmanlara, medya mensuplarına, ilçe belediye başkanlarına, herkese soruyorum. İstanbul’la ilgili herhangi bir detay hakkında hiç fikriniz var mı? İstanbul gibi bir şehrin kaderi böyle mi belirlenir? Bir avuç insan rantı ele geçirdi. İstanbul bu yaşanabilir çevreye çoktan unuttuğu bir kavramla kavuşacak.”

“İstanbul’da herkes ilkyardım eğitimi alacak”

“İmar yolsuzlukları ile ne yazık ki İstanbul’a ihanet ettiler. Bu muhteşem emanete ihaneti hep birlikte engelleyeceğiz. İstanbul yarın deprem olacakmış gibi hazır olması gereken bir kent. Zaman kaybediyoruz. Yapacak çok işimiz var. Birçok haberi de yapıldı. İstanbul’un toplanma alanları imara açıldı. Hangi kurumun nereye, nasıl müdahale edeceği bile belli değil. Afet bilgi sistemi tüm İstanbul’da yürürlüğe girecek. Yeni meydanlar ve kamuya kazandırılacak yerler ile afet toplanma alanları oluşturacağız. İlk yardım eğitimi almayan kimse kalmayacak.”

“Merkezi yerlerde kira 500-100 TL olacak”

“Mahalle çözüm merkezleri açılacak. Mahalle meclisleri ile birlikte karar vereceğim. Ben yaptım, oldu yok. Kentsel dönüşüm fonu oluşturacağız. Rant değeri yüksek olan yerlerden düşük olan yerlere kaynak aktarımı olacak. Sosyal konut projeleri başlayacak. Dar gelirli aileler, işlerine yakın yerlerde, merkezi yerlerde 500-1000 TL arasında kirayla oturabilecek. Burada devreye KİPTAŞ girecek. İlk etapta 15 bin daire sosyal konut projesine alınacak.”

“Yoksulların barınma sorunu çözülecek”

“KİPTAŞ güvencesi ile vatandaşımız evlerine kavuşacak. Dar gelirli aileler merkezi yerlerde 1000 TL’ye oturabilecekler. İBB’nin dar gelirlilere yönelik somut bir politikası yok. Bu şehrin yoksullarının barınma sorununu çözeceğiz. İstanbul’un her iki yakasında İBB’nin mülkiyeti olan yerlerde 15 bin konut üretilecek. Bu bölgelerdeki kira fiyatları da makul seviyede olacak. Sözün özü KİPTAŞ, bizim dönemimizde yapması gereken asli görevine dönecek ve dar gelirli İstanbulluya mahalle kültürü içerisinde, otoparklarıyla, sosyal alanlarıyla, afet toplanma alanlarıyla, yeşil alanlarıyla huzurlu ve nitelikli yaşam alanları üretecek”

“Ulaşım sorunu ile baş edecek enerjim var”

“Trafik çilesi de hızlı çözümlememiz gereken bir alan. Ulaşımı yönelik çok sayıda proje gündeme geldi. Bunlar içinde başarılı, başarısız ve israflısı var. Ulaşım sorunu her geçen gün daha kötüye gidiyor. İstanbul’da ulaşım sorunu ile baş edecek enerjimiz var. İlk işimiz bizim metro olacak. 2014 hatırlayın her yerde metro dediler. Ne oldu biliyor musunuz? 5 yılda sadece 30 kilometre açabildiler. Her seçim dönemi aynı ilçelere metro vaadi vermekten sıkılmıyor musunuz?”

“Ulaşımı yeniden düzenleyeceğiz”

“Deniz ulaşımını yüzde 8’den yüzde 3’e düşürmüş durumdalar. Tuzla’dan Büyükçekmece’ye iskeleler açacağız. İDO’yu neredeyse iflas noktasına kadar götürdüler. Ulaşımı para kazanmak için değil, halkın ihtiyaçlarını karşılamak için yeniden düzenleyeceğiz. Kentin trafiğinin yoğun olduğu saatlerde yük boşaltmanın saat kuralı getireceğiz. Boğaz Köprüsü’nden geçişlerde taksi ve dolmuşlardan ücretlerden ücret alınmaması için çalışma yapacağız.”

“5 yıl içinde musluktan su içilecek”

“5 yıl içerisinde İstanbullular musluktan tertemiz su içebilecek. İSKİ, bugün bunun mümkün olduğunu iddia ediyor. Peki ben de buradan soruyorum sizlere. Hanginiz bugün suyu musluktan içiyor, diğer Avrupa’nın büyük kentlerinde olduğu gibi? Biz, bunu başaracağız ve 4 kişilik bir ailenin haftada iki damacana su tükettiğini varsayarsak, yıllık yaklaşık 1000 lira tasarruf etmesini sağlayacağız.”

“İstanbul dünyanın en çok ziyaret çeken ilk 3 metropolü arasına girecek”

“Londra, Paris, New York gibi şehirler kendi nüfuslarının iki katı turiste sahipken İstanbul kendi nüfusunun 3’te 2’si kadar turiste ev sahipliği yapıyor. Bizim neyimiz eksik. Aksine fazlamız var. Turizm sektörü, yıllardır sahipsiz, dertlerine kulak veren, çözüm arayan, yanlarında duran bir yetkiliye ulaşamamaktan yorgun düşmüş. Ortak aklı harekete geçirip ilk iş olarak ‘Turizm Master Planı’nı hazırlayacağız. İstanbul dünyanın en çok ziyaret çeken ilk 3 metropolü arasına girecek.”

İBB çalışanlarının basın açıklaması

“Duyuyoruz ki, bırakın mitingi, İBB personeli seçim çalışması yapmak üzere ev ev, sokak sokak görevlendiriliyor. İBB’nin iştiraklerine bölge bölge görevler verilmiş, İSBAK Bayrampaşa’ya, BİMTAŞ Beyoğlu’na seçim kampanyası yapmak üzere görevlendirilmiş. İBB’ye bağlı pek çok kurumda çalışanların mesaisi, seçim mesaisi olmuş durumda. Devletin makam araçları, şirket araçları hepsi sahada. İnanın, bu kadar ileri gidebileceklerini gerçekten tahmin etmemiştim. Dün, İBB çalışanlarına yaptırılan basın açıklamasına baktığınızda, bu ülkede partizanlığın geldiği noktaya bakıyorsunuz ve bu ülkede yapılanlar adına utanıyorsunuz. Merak etmesinler, biraz daha sabır göstersinler. Benim yönetime gelmemle birlikte onlara da söz veriyorum; herkes artık kendi yeteneği ve mesleği gereğince sadece işini yapacak. Görevi, sadece 16 milyona ve İstanbul’a hizmet etmek olacak.”

Cumhurbaşkanı'na yanıt: Her şey tıkır tıkır işler hiç endişeleri olmasın

Ekrem İmamoğlu “Kentsel Gelişim Çözümleri” konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul ve Ankara ile ilgili söylediği “Başkanın buralardaki hareket kabiliyeti Meclis'tir, komisyonlardır. Buralarda gerekli olan desteği sağlayamadığı sürece istediği gibi adım atamaz. Sen doğru bir iş yapmadığın zaman tabii ki seni çalıştırmayacak. İşin aslı bu.” sözleri soruldu. İmamoğlu şöyle yanıtladı:

Benim her zaman tavsiyem başta Sayın Cumhurbaşkanı ve devlet iradesini temsil eden anlayışın kendi işlerine konsantre olmalarını talep ediyorum ve öneriyorum. Ülkemizin konuları zor ve önemli, o konulara yoğunlaşmaları bence çok daha faydalı olacaktır. Nasıl ki seçimden önce yapamazsınız, hesap yapmayı bilmiyorsunuz demelerine rağmen, talimatını verdiğimiz indirim kararlarına oy birliği ile katılıyorlarsa yani günün sonunda bizim hesap bilirliğimize inanıyorlar ve bu oy birliğine dönüşebiliyorsa bu demokrasinin gücüdür. Her şey tıkır tıkır işler hiç endişeleri olmasın. Demokrasi her şeyin ilacıdır.

“Hedefim herkes”

23 Haziran’da yenilenecek seçimde sandık sonucu hedefi sorulan İmamoğlu oran vermedi:

Siyasi çalışmaların farklı metodolojileri var. Mesela birebir çalışma. Aslında en birebir çalışan kişi benim. Çünkü o kadar ortak duygulara sahibim ki. Oy hedefim İstanbul’da bana oy veremeyecek kimse yaşamıyor. Vermeli hatta. Vallahi de billahi de ben kimseye farklı bakmıyorum. Kimsenin bana zihninde oy vermemek adına geliştirebileceği bir durum yok. Bütün İstanbul bana rahatlıkla oy verebilirsiniz. Hedefim herkes.

Ekrem İmamoğlu anket çalışmalarına yönelik sorulan soruyu şöyle yanıtladı:

Yüzüme bakarsanız anketlerin ne söylediğini anlarsınız. Sonuç açıklamak bir niyetimiz yok, mücadele edeceğiz.



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU