SpaceX uzay üssündeki dev "yakalama kolları" çılgın spekülasyonlara sebep oldu

Elon Musk, "robot yemek çubuklarının", yani SpaceX'in fırlatma kulesine bağlı mekanik kolların roketleri yakalamak için kullanılacağını öne sürdü

Kennedy Uzay Merkezi'ndeki 39A fırlatma rampası (Reuters)

Güney Teksas'taki bir SpaceX fırlatma sahasında fotoğraflanan devasa, pençe benzeri bir yapı, internette şirketin "Mechazilla" adını verdiği roket yakalama sisteminin bir parçası olabileceği hakkında spekülasyonlara neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk defa NASASpaceFlight haber sitesi için fotoğrafçı Nic Ansuini tarafından görüntülenen yapı, mühendislerin SpaceX için roket yakalama kulesi üzerinde çalıştığı söylenen bir inşaat alanının yakınında bulunuyor.

Ansuini pazar günü Twitter'da pençe benzeri yapının fotoğraflarını paylaştı.

SpaceX daha önce roketleri "robot yemek çubuklarıyla", yani bir fırlatma kulesine bağlı mekanik kollarla "yakalamaya" çalıştığını söylemişti.
 


Ekipler şu anda Elon Musk'ın, muhtemelen Godzilla serisindeki "Mechagodzilla" karakterine atıfla, "Mechazilla" adını verdiği devasa yapıyı oluşturmak için kuleyi hidrolik sistemler, yakıt hatları ve aktüatör kollarla donatma sürecinde.

Kullanılmış roketleri platforma geri yönlendirmesine yardımcı olması beklenen kule, Mars'a gönderilmesi planlanan Starship aracının bu yıl yapılacak büyük denemesinde rol oynayabilir.

Musk 30 Ağustos'ta Twitter'da 1984 yapımı dövüş sanatları filmi The Karate Kid'den bir video kliple birlikte "SpaceX, robot çubuklarıyla şimdiye kadarki en büyük uçan nesneyi yakalamaya çalışacak" demişti.
 


Fotoğraflarda görülen pençelerin, kulenin hızlı bağlantı kesme kolunun mu yoksa Musk'ın bahsettiği "çubuk" yakalama sisteminin mi parçası olduğu belli değil.

"Erc X" adlı bir Twitter kullanıcısı geçen ay mikro-blog platformunda yörüngeye bir Starship konuşlandırdıktan sonra platforma dönen bir SpaceX Super Heavy itici roketini "yakalayan" çalışır haldeki bir kulenin görüldüğü bir animasyon yayınlamıştı. Kule daha sonra kullanılmış roketi fırlatma rampasına tekrar yerleştiriyor.

Animasyonda aktüator kolların başka bir Starship'i yakalayıp Super Heavy roketinin üzerine yerleştirdiği, iki parça yerine oturduktan sonra ikinci bir kolun kendi yerini aldığı görülüyor.
 


Musk, tweet'e animasyonun "hayli yakın" olduğunu söyleyerek yanıt verdi ve itici roket ve kolların "daha hızlı hareket edeceğini" ekledi:

QD kolu, taşıtın mürettebatı için sabit bir destek olacak. Uzay aracı da Mechazilla tarafından yakalanacak. İtici roketteki gibi, iniş ayakları olmadan. Bunlar Ay ve Mars uçuşları için yalnızca yerel altyapı gelişene kadar gerekecek.

Bazı Twitter kullanıcıları son fotoğraflardaki pençe benzeri yapının itici roketleri sabitleyen mekanizmanın parçası olabileceğini düşünürken bazıları da tasarımın "yemek çubuğu" yakalama sisteminin parçası olabileceğini söyledi.

NASASpaceflight'a göre yapının işlevi ne olursa olsun "Mechazilla" kule planının bir parçası olduğu düşünülüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU