Elon Musk'ın insansı robotunun tehlikeleri neler?

"İş güvencesi ve mahremiyeti tehdit edebilir"

Robotun yaklaşık 177 santimetre boyunda ve 57 kilo ağırlığında tasarlanması planlanıyor (Reuters) 

Elon Musk'ın üretmeyi planladığı insansı robotlar, teknolojik açıdan merak ve hayranlık uyandırırken, bu cihazların mahremiyet ve güvenlikle ilgili birtakım riskler oluşturabileceğine dair endişeler de bulunuyor.

Elektrikli araç devi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, ağustosta "Tesla" adında insansı bir robot geliştirdiklerini ve prototipin seneye hazır olmasını planladıklarını açıklamıştı. 

Musk, robotun üretiminde yarı-otonom elektrikli otomobillerindeki teknolojinin aynısını kullanacaklarını belirtmişti.

Robotların insanların fiziksel işlerini gelecekte kademeli olarak üstleneceğine inandığını belirten Musk, kullanıcının Tesla robotla konuşarak kendisinden belirli işleri yapmasını talep edebileceğini de söylemişti.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Andrew Maynard ise Musk'ın insansı robotunun birtakım tehlikeler yaratabileceğini savundu.

Maynard, Tesla'nın can kayıplarıyla sonuçlanan otonom sürüş teknolojisini hatırlatarak, robotların da bu teknolojiyle çalışacağını ve bu kadar kısa sürede geliştirilmesi öngörülen bir cihaz için de benzer risklerin söz konusu olduğunu öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (National Highway Traffic Safety Administration -NHTSA), haziranda bir açıklama yayımlayarak 2016'dan bu yana 10 kişinin hayatını kaybettiği Tesla otopilot kazalarına ilişkin 30 tane resmi soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.  

Maynard ayrıca Tesla robotunun kişinin özerkliğine ve mahremiyetine karşı bir tehlike oluşturabileceğini de iddia etti. Araştırmacı, robotun kullanıcısı hakkında hassas bilgiler topladığını belirterek, bu bilgilerin saklanması ve paylaşılmasıyla ilgili sorunların ortaya çıkabileceğini savundu. 

Kullanıcıların, Musk'ın şirketinden herhangi bir izin almadan robotun özelliklerini değiştirebilme riskinin bulunduğunu belirten Maynard, Tesla robotunun ekonomik anlamda insanların bazı sektörlerdeki iş güvencesini de tehdit edebileceğini ileri sürdü.

Maynard, bu robotları tasarlayan mühendislerin söz konusu sorunlarla ilgili eğitimlerden geçmesi ve bunlara dair bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu.



Independent Türkçe, The Conversation

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU