Afgan özel kuvvetler komandosu "Manchester'daki bir otelde yakalandı"

Komandonun Kabil'den tahliye uçağıyla geldiği ve karantinada olduğu bildirildi

(Reuters)

Birleşik Krallık'ta silahlı polislerin, Manchester'daki bir otelde bir Afgan özel kuvvetler komandosunu gözaltına aldığı bildirildi.

Komandonun Kabil'den bir tahliye uçağıyla geldiğinden beri ailesiyle karantinada olduğu söyleniyor.

Basında çıkan çok sayıda habere göre Afgan komando, 31 Ağustos veya civarında düzenlenen bir şafak baskınıyla gözaltına alındı ve göçmenlik yetkililerinin gözetimi altında tutuluyor. Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü söylendi ve şahsın halen gözaltında olduğu düşünülüyor.

Vakayla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, Sky News'e komandonun ağustosta bir Britanya tahliye uçuşuyla ailesiyle birlikte geldiğini söyledi. Komandonun gözaltına alınma nedeni henüz belli değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis, ciddi bir suçtan şüpheleniliyorsa şüpheliyi 96 saate kadar tutuklama olmaksızın tutabilir ancak şüpheli terör yasasına göre gözaltına alınmışsa bu süre tutuklama olmaksızın iki haftaya çıkar.

Afganistan'ın Birleşik Krallık hükümetinin seyahat için kırmızı listesinde yer alması nedeniyle tüm gelenlerin hükümet onaylı bir karantina otelinde 10 gün boyunca kendilerini tecrit etmesini gerektiren koronavirüs karantinası süresini geçirmesi için komandonun bir otele yerleştirildiği bildirildi.

Greater Manchester Polisi, soruşturmayı yorum yapmayı reddeden İçişleri Bakanlığı'na devretti. Bir hükümet sözcüsü, "Bireysel davalar hakkında yorum yapmıyoruz" dedi.

Savunma Bakanlığı da yorum yapmayı reddetti.

Birleşik Krallık, Afganistan'ın geçen ay Taliban'ın eline geçmesinden beri 8 bin 300'den fazlası Britanya yurttaşı olan 15 binden fazla kişiyi Afganistan'dan tahliye etti.

Hükümetin Afgan Yer Değiştirme ve Yardım Politikası (Arap) kapsamında, Britanya Kuvvetleri'yle çalışan Afganların, Birleşik Krallık'a yerleşmelerine izin verilecek. Fakat birçok Afgan'ın geride bırakıldığı ve Taliban'ın misillemesiyle karşı karşıya kalabileceğine dair korkular var.

Britanya'nın son askeri uçuşu 28 Ağustos'ta Kabil'den ayrıldı ve ülkedeki yaklaşık 20 yıllık askeri varlığı sona erdi.

Savunma Bakanı Ben Wallace, cuma günü, Taliban'ın ülkede tekrar teröristlerin faaliyet göstermesine izin vermesi halinde Birleşik Krallık'ın Afganistan'da insansız hava araçlarıyla ölümcül saldırılar düzenlemeye hazır olacağını söyledi.

Wallace, "Yurttaşların hayatlarını, çıkarlarımızı ve müttefiklerimizi korumak için nerede olursak olalım, çağrıldığımızda ne gerekiyorsa yapacağım" dedi.

Wallace bu demeci, Taliban'ın iktidarı devralmasının ardından Afganistan'ın teröristler için güvenli bir sığınak haline gelebileceğine dair endişeler sürerken verdi. MI5'ın başkanı Ken McCallum, cihatçı örgütün askeri başarısının aşırılık yanlılarını "cesaretlendireceği ve yüreklendireceği" konusunda "şüphe olmadığı" uyarısında bulundu.

BBC Radio 4'daki Today programında konuşan Ken McCallum, "Afganistan'daki olayların bu aşırılık yanlılarından bazılarını cesaretlendireceği ve yüreklendireceği konusunda şüphe yok ve bu nedenle örgütümün tetikte olarak bir dizi başka tehditle birlikte odaklandığı şey tam olarak bu tür riskler" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU