Afganistan'da Taliban karşıtı direnişin lideri Mesud, halka "ulusal ayaklanma" çağrısında bulundu

Taliban'ın Pencşir vilayetini ele geçirdiği açıklaması sonrası NRFA lideri Mesud, bölgede direnişin devam ettiğini bildirdi. Halka "ayaklanma" çağrısında bulunan Mesud, daha önce yaptığı bir açıklamada, Taliban ile müzakere için hazır olduğunu söylemişti

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Taliban bugün, Afganistan Ulusal Direniş Cephesi (NRFA) güçlerini Pencşir vilayetinden çıkarttığını ve bölgeyi tamamen ele geçirdiğini duyurmuştu.

NRFA lideri Ahmet Mesud, Pencşir'deki çatışmalarla ilgili 19 dakikalık bir ses kaydı yayımlayarak, bölgede direnişin devam ettiğini belirtti.

AP'nın haberine göre, Afganistan halkına diğer kentlerde de "ulusal ayaklanma" başlatmaları çağrısında bulunan Mesud, ailesinden çok sayıda kişinin bombardımanda hayatını kaybettiğini söyledi.

"Direniş devam edecek"

Açıklamasında Taliban'ın hiç değişmediğini, yaptıkları açıklamalara bağlı olmadıklarını, ara bulucular vasıtasıyla kendilerine verdikleri sözde durmadıklarını aktardı.

Çatışmalar sırasında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Ahmet Mesud, Pencşir'de savaşın devam edeceğinin altını çizdi, "Mücadelemiz başarıncaya kadar devam edecek." dedi.
Ayrıca Mesud, "Taliban'la birlikte savaşan başka teröristler de var" sözleriyle el Kaide'nin Taliban'a yardım ettiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mesud, Taliban ile çatışmaları sonlandırmak için görüşmeye hazır olduğunu söylemişti

Mesud bugün yaptığı başka bir açıklamada ise , ülkedeki din alimlerinin çatışmaların sonlandırılması için ve müzakere oturulması önerilerini memnuniyetle karşıladığını söylemişti.

Reuters'ın haberine göre, Taliban'ın bölgeyi kontrol altına aldıktan sonra Pencşir'e girildiğini açıklamasının ardından NRFA'nın Facebook sayfası üzerinden açıklamalarda bulunan Mesud"NRF prensipte sorunların çözümü ve çatışmalara son vererek müzakere masasına oturmayı kabul ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

Mesud "Sürdürülebilecek bir barışın sağlanması için NRF Taliban'ın Pencşir ve Andarab'daki çatışmaları ve askeri hamlelerini durdurması koşuluyla çatışmaya son vermeye hazır" demişti.

Ülkedeki iki güç arasında çatışma

Taliban Batılı güçlerin desteklediği Afgan hükümetinin düşmesi ve Cumhurbaşkanı Ashraf Ghani'nin ülkeyi terketmesinin ardından 15 Ağustos'ta Kabil'i ele geçirmişti.

Kabil'i ele geçirmelerinden bu yana daha ılımlı bir tavır içerisinde olan Taliban yöneticileri hükümet kurmak için görüşmelere başlamıştı.

Taliban karşıtı liderlerden Mesud görüşmelerin barışçıl bir şekilde sürmesini umduğunu ancak Pencşir'de bulunan birliklerinin çatışmaya hazır olduğunu söylemişti.

Mesud, "Taliban'ın ilerlemek için tek yolun görüşmeler olduğunu anlamasını istiyoruz. Savaş çıkmasını istemiyoruz" demişti.

Taliban bugün yaptığı açıklamada, Afganistan'ın Pencşir vilayetini tamamıyla ele geçirdiğini duyurdu.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP
 

DAHA FAZLA HABER OKU