Bilim insanları ilk kez belgeledi: Bir grup yaban domuzu, iki yavruyu kafesten kaçırdı

Tamamı 29 dakika süren kurtarma operasyonunun sonunda tuzak bozuldu ve yavru domuzlar serbest kaldı

Uzmanlar, yaban domuzlarının arkadaş canlısı ilişkiler kurduğunu vurguluyor (AP)

Yeni bir araştırmaya göre, yaban domuzlarından oluşan bir grup, iki domuz yavrusunu tuzaktan kurtarmak için yüksek düzeyde zeka ve empati sergiledi.

Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta detaylandırılan olay, Çekya’daki Voděradské Bučiny Ulusal Doğa Koruma Alanı'nda bulunan Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi'nden bir ekip tarafından belgelendi.

Mısırın yem olarak kullanıldığı yaban domuzu tuzağı, Afrika domuz vebası diye bilinen tehlikeli hastalık için önleyici tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olay yerine kurulan kamera, iki yavru domuzun kafeste mahsur kaldığı iki saat 30 dakika boyunca çekim yapıyordu.

Ancak o sırada araştırmacıların hiç beklemediği bir olay meydana geldi. 8 yaban domuzundan oluşan bir grup, yetişkin bir dişinin liderliğinde, tuzağın bulunduğu noktaya geldi.

Dişi domuz, kapana kısılmış yavruları kurtarmak için kafesin tahta kütüklerle kapanan kapılarına, yani stratejik noktalara hücum etti.

Makalede dişi yaban domuzunun yelelerinin kurtarma operasyonu sırasında gözle görülür şekilde dik durduğu ifade edildi. Bilim insanlarına göre bu, endişenin ve sıkıntının göstergesiydi.

Diğer domuzların da dişiye yardım etmeye çalıştığı kurtarma operasyonunun başlamasından 6 dakika sonra dişi domuz, kafesin önünü kapatan ilk kütüğü devirdi.

Tamamı 29 dakika süren görevin sonunda tuzak bozuldu ve domuzlar serbest kaldı.
 

000CY3RM0QSQA9FD-C125-F4 (1).jpg
Yavru domuzların kurtarıldığı anlar böyle kaydedildi (Scientific Reports)​​​​​


Bilim insanları bunun, "karmaşık bir empati biçimi" diye nitelenen kurtarma davranışının belgelendiği ilk yaban domuzu vakası olduğuna inanıyor.

Kayıtlara göre, kurtarma davranışı daha önce fareler ve karıncaların da aralarında bulunduğu çok az sayıda hayvanda fark edilmişti.

Araştırmacılar, yaban domuzlarının karmaşık bilişsel yetenekleri olduğunu ve arkadaş canlısı ilişkiler kurduğunu geçmişte de gözlemlediklerini vurguladı.

 

 

Independent Türkçe, Business Insider, Wlord

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU