Taliban: Kadın hakları gösterisine müdahale eden 4 kişiyi tutukladık

Örgütün protestoya sert müdahalesi tepki çekmişti

Taliban militanları, Afgan kadınları dağıtmak için havaya ateş açmıştı (Reuters)

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan'ın başkenti Kabil'de kadın hakları için cumartesi düzenlenen gösteriyle sert şekilde müdahale eden 4 militanın tutuklandığını açıkladı.

Afgan kadınlar, eşit haklar ve hükümette yer alma talebiyle "İşimizi geri verin, sadaka istemiyoruz", "Tek cinsiyetli hükümet kabul edilemez" ve "Taliban, kadın hakları olmadan meşruiyetiniz yok" gibi sloganlar atarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na doğru yürüyüşe geçmişti.

Gösterinin sonlandırılmasını talep eden Taliban güçleriyse bu çağrının reddedilmesiyle göz yaşartıcı gazla müdahale etmiş, gösteriyi takip eden gazetecileri ve kadınları darbetmişti.

 

 

Birleşik Krallık'ın saygın gazetesi Guardian'a konu hakkında dün yaptığı açıklamada Mücahid, müdahalede bulunan 4 militanın tutuklandığını söyledi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kişiler bir kontrol noktasından gelmişti. Kadınlara ve El Arabiya'dan bir muhabire kötü davranıldı. İstihbarat biriminden polisler gelerek durumu kontrol altına aldı ve militanları tutukladı.

Öte yandan Mücahid, kadınların ileride güvenli bir şekilde tekrar protesto düzenleyip düzenleyemeyeceği sorusuna şu yanıtı verdi:

Şimdi protesto zamanı değil çünkü Taliban kontrolü yeni sağladı ve tüm bürolar kapalı. Ayrıca havalimanındaki patlamaları da gördük. Bu güvensiz bir ortam yaratacak. Kadınlar sabırlı olmalı ve hükümetin kurulmasını beklemeli. O zaman talepte bulunabilirler. Halktan kendilerine ve yetkililere rahatsızlık vermemesini rica ediyoruz.

 

Independent Türkçe, Guardian, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU