İsmi bilinmeyen Myanmarlı "yılın haber fotoğrafçısı" seçildi

"1 Şubat'tan beri kurşunlar, göz yaşartıcı gazlar ve sağır edici el bombaları arasında her gün sokaklardayım"

Anonim Myanmarlının fotoğrafları festivalde sergileniyor (AFP)

Dünyanın en büyük haber fotoğrafçılığı festivali Visa Pour L'Image'da verilen Visa d'Or for News'i (Haber Fotoğrafçılığı Ödülü) bu yıl ismi bilinmeyen bir Myanmarlı fotoğrafçı kazandı.

Güvenlik nedeniyle adı açıklanmayan fotoğrafçının, darbe yapılan Myanmar'daki demokrasi yanlısı protestoları ve sert askeri baskıyı görüntülediği Myanmar'ın "Bahar Devrimi" (Myanmar's "Spring Revolution") adlı fotoğraf serisi sayesinde ödülü aldığı duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa'nın Perpignan kentinde cumartesi düzenlenen festivalde ödülü Myanmarlı fotoğrafçı adına New York Times'ın Asya fotoğraf editörü Mikko Takkunen aldı.

Anonim fotoğrafçı festivale şu mesajı gönderdi:

1 Şubat'tan beri kurşunlar, göz yaşartıcı gazlar ve sağır edici el bombaları arasında her gün sokaklardayım. Pek çok zorlukla karşılaştım. Askerlerin fotoğrafçıları hedef anladığını anladığımızda üzerinde BASIN yazan miğferleri çıkardık.

Takkunen ise ismi bilinmeyen Myanmarlının muhtemelen ülkesindeki en güçlü fotoğrafçı olduğunu söyledi:

Bu ödülü kazandığı için son derece mutlu ve onurlu. Ödülü, ülkesinde çok zor koşullarda çalışan meslektaşlarına adıyor.

Haber Fotoğrafçılığı Ödülü'ne aday gösterilen isimlerden biri de temmuzda Afganistan'da güvenlik güçleriyle Taliban militanları arasındaki çatışmada öldürülen Reuters haber ajansı çalışanı Daniş Sıddiki'ydi. Hintli foto muhabir, Kovid-19 pandemisinin ülkesinde yol açtığı sağlık krizine dair çalışmaları sayesinde aday gösterildi.

Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria mülteci kampında Eylül 2020'de çıkan yangının ardından burada yaşayanların son günlerini görüntüleyen AFP foto muhabiri Angelos Tzortzinis ve 6 Ocak'taki ABD Kongresi baskınını kaydeden New York Times'tan Erin Schaff ise diğer adaylardı.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve olağanüstü hal ilan etmişti.

Sürgünde yaşayan muhaliflerin kurduğu insan hakları örgütü Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu 18 Ağustos'ta, darbeden bu yana bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, AA, Sputnik Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU