Google devrilen Afgan hükümetinin e-posta hesaplarını kilitledi

"Bu istihbarat acemi bir hükümet için eski helikopterlerden çok daha değerli olabilir"

Taliban, 15 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmişti (Reuters)

Google, Taliban'ın devrilen Afgan hükümetine ait e-posta adreslerine ulaşamaması için bu hesapları geçici olarak kilitledi.

Eski Afgan yönetimden bir yetkili, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada Taliban'ın, görevlilerin e-posta adreslerini ele geçirmeye çalıştığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güvenlik sebebiyle adı ve çalıştığı bakanlık açıklanmayan yetkili, ağustosun sonlarında örgütün, çalıştığı bakanlığın sunucularındaki verileri korumasını istediğini söyledi.

"Bunu yapsaydım bakanlığın eski görevlilerinin verilerine ve resmi iletişim bilgilerine erişebileceklerdi" diyen yetkili, Taliban'ın talebini yerine getirmediğini ve o zamandan beri saklandığını ifade etti.

Reuters, siber güvenlik uzmanı Chad Anderson'la yürüttüğü araştırma neticesinde Maliye, Madenler, Sanayi ve Yüksek Öğrenim bakanlıklarıyla Cumhurbaşkanlığı Ofisi Protokol Birimi'nde Google hizmetlerinin kullanıldığını tespit etti.

Anderson konu hakkında şöyle konuştu:

Bu adeta bir bilgi hazinesi olabilir. Google E-Tablolar'da çalışanların olduğu bir liste bulunması bile büyük bir sorun yaratabilir.

Anderson, Taliban'ın bu girişimlerinin takip edilmesinin önemine dikkat çekerek "Bu istihbarat acemi bir hükümet için (ele geçirilen) eski helikopterlerden çok daha değerli olabilir" dedi.

Öte yandan Google tarafından yapılan açıklamada söz konusu hesapların kilitlendiği doğrulanmadı ancak güvence altına almak için geçici önlemlerin uygulamaya konduğu kaydedildi.

Reuters ve Anderson'ın yaptığı araştırma, Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde Microsoft'un e-posta hizmetinin kullanıldığını ortaya koydu. Ancak şirket konu hakkında bir açıklama yapmadı.

Taliban biyometrik cihazları ele geçirmişti

Örgüt, Afganistan'da kontrolü sağladıktan sonra Handheld Interagency Identity Detection Equipment (Elde Taşınabilir Kurumlararası Kimlik Tespit Ekipmanı - HIIDE) diye bilinen cihazları da ele geçirmişti. Bu cihazlar ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine yardım eden Afganların belirlenmesini sağlıyordu.

ABD ordusunda görevli yetkililer Taliban'ın bu cihazları, birlikte çalıştıkları Afganlara misilleme yapmak için kullanmasından endişelendiklerini söylemişti.

Taliban ayrıca başkent Kabil'i ele geçirirken devrilen Afgan hükümetine ait binlerce gizli belgeyi ele geçirmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU