İzmir'deki depremde 11 kişinin hayatını kaybettiği Yılmaz Erbek Apartmanı davasında tahliye kararı

Mahkeme, tutuklu sanık binanın fenni mesulü mimar N.B'nin tahliyesine, diğer tutuklu sanık yapı sahibi M.Y'nin tutukluluk halinin devamına karar verdi

30 Ekim 2020'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde Bayraklı ilçesindeki Yılmaz Erbek Apartmanı da yıkılmış,  11 kişi yaşamını yitirmiş, 11 kişi de yaralı olarak kurtarılmıştı / Fotoğraf: AA

İzmir'deki depremde çöken binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok için yürütülen soruşturmada, haklarında "bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan dava açılan 2 tutuklu sanıktan biri tahliye edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İzmir'de 30 Ekim 2020'de yıkılan binalara ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında, 1 Eylül'de ilk duruşması yapılan Yılmaz Erbek Apartmanı B Bloğa ilişkin 2'si tutuklu 10 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları da salonda hazır bulundu.

Müştekilerin ifadelerinin dinlendiği duruşmada verilen aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanık binanın fenni mesulü mimar N.B'nin tahliyesine, diğer tutuklu sanık yapı sahibi M.Y'nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Heyet, tutuksuz yargılanan 8 sanık hakkındaki ev hapsi ve imza şartlarının kaldırılması, yurt dışı çıkış yasaklarının devamını da kararlaştırdı.

Duruşma, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.

"Tadilat yapılırken görevde değildim"

Binanın mimari ve proje sorumlusu Mimar N.B. davanın dün görülen duruşmasında yaptıı savunmada yaptığı binaların çoğunluğunun deprem bölgesinde olduğunu, hiçbirinde hasar olmadığını savunarak iddianamede hakkında geçen "özensizlik" kelimesini kabul etmediğini söylemişti.

N.B, savunmasıda şunları söyledi:

"Ben denetim kuruluşu değilim, belediye değilim. Mesleğimi en iyi şekilde yaptım. Binaya tadilat yapılırken görevde değildim, istifa etmiştim. Benim dışımda gelişen olaylar. Yapılan tadilat projelerinden bilgim yok. Dükkanların olduğu kısımda taşıyıcı duvar kaldırılmış, yerine başka bir şey konulmamış. Yani benim çizdiğim proje uygulanmamış. Yapı Kullanım İzin Belgesi 2006 yılında verilmiş. Ben projeden 2001 yılında istifa ettim. İstifamla beraber sorumluluğum bitiyor"

N.B'nin avukatı ise yapı denetim firmasının ihmallerinin bulunduğunu, 2006'da yapılan tadilatta bu firmanın "güçlendirmeye gerek yoktur" raporu verdiğini ileri sürmüştü.

Ne olmuştu?

Ege Denizi'nde Seferihisar açıklarında, 30 Ekim 2020'de meydana gelen, 115 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki depremde Bayraklı ilçesindeki, 10 katlı Yılmaz Erbek Apartmanı da yıkılmıştı. Enkaz altında kalan 11 kişi yaşamını yitirmiş, 11 kişi de yaralı olarak kurtarılmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU