BM: Afganistan'da açlık krizi kapıda, gıda stoklarımız bu ay bitiyor

BM yetkilisi, "Dünya Gıda Programı’nın ülkedeki gıda stokları bu ay sonuna kadar bitiyor. Stoklar bittiği için temel gıda ürünlerin artık tedarik edemeyeceğiz” dedi

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da gıda stoklarının bu ay sonu biteceğini belirterek, ülkede açlık krizinin kapıda olduğu uyarısında bulundu.

BM’nin Afganistan’daki İnsani Yardımlardan Sorumlu Temsilcisi Ramiz Alakbarov, 38 milyonluk Afgan nüfusunun üçte birisinin, her gün karnını doyurma imkanından mahrum olacağını bildirdi.

BM bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Gıda Programı’nın, son haftalarda Afganistan’da on binlerce kişiye yemek dağıttığını ifade eden Alakbarov, kışın yaklaşması ve kuraklığın etkisiyle en savunmasız durumdaki Afgan vatandaşlarını doyurabilmek için acilen 200 milyon dolara ihtilaç olduğunu bildirdi.

Sanal ortamda basın toplantısı düzenleyen Alakbarov, “Dünya Gıda Programı’nın ülkedeki gıda stokları bu ay sonuna kadar bitiyor. Stoklar bittiği için temel gıda ürünlerin artık tedarik edemeyeceğiz” dedi.

1,3 milyar dolarlık yardım fonu için gerekli para hala gelmedi

BM’ye göre, Afganistan için gereken 1,3 milyar dolarlık yardım fonunun sadece yüzde 39'u tamamlanabildi.

Afganistan’da gıda sıkıntısı dışında aylardır memurlara maaş ödenemiyor. Afgan para birimi hızlı değer kaybederken, ülkenin yurt dışındaki döviz stokları Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından birçok ülke tarafından askıya alındı.

Ülkenin eski Maliye Bakanı Halit Payenda, Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, Afgan para biriminin yakın bir süre içinde yüzde yüzden daha fazla değer kaybedeceği tahmininde bulundu.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU