Taliban, ABD ve NATO'nun "cenazesini kaldırdı"

Binlerce Taliban destekçisinin katıldığı kutlamalarda tabutlarda ABD ve NATO'nun yanı sıra Birleşik Krallık ve Fransa bayrakları da yer aldı

Host şehrinde Taliban destekçileri 20 yıllık ABD işgalinin sonunu kutlamak için sokaklara döküldü (Reuters)

Taliban, 20 yıllık işgalin sona ermesinin ardından ABD, NATO, Fransa ve Birleşik Krallık bayraklarının sarıldığı tabutlarla temsili cenaze töreni düzenledi.

ABD ve NATO birliklerini taşıyan son 5 uçağın pazartesi günü ülkeden ayrılmasından sonra Afganistan'da yabancı uyruklu asker kalmamıştı.

Bunun üzerine örgütün özel kuvvetler birliği "Badri 313" milisleri ve yönetim kadrosu havalimanına girerek ABD askerlerinin bıraktığı silahlara el koymuş ve zafer kutlamaları yapmıştı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie ise geride 73 adet helikopter, uçak, zırhlı araç, diğer silah ve mühimmatın bırakıldığını fakat bunların Amerikan askerleri tarafından kullanılamaz hale getirildiğini ve bir tehdit teşkil etmediğini söylemişti.

Ancak Taliban üyeleri ABD yapımı bir Kara Şahin helikopterini Kandahar üzerine uçurarak gövde gösterisi yapmıştı.

Öte yandan Taliban milisleri ve destekçileri, Host şehrinde de ilginç sahnelere neden olan kutlamalar düzenledi.

Kalabalık ABD, NATO, Birleşik Krallık ve Fransa bayraklarının sarıldığı tabutlar taşıyarak temsili bir cenaze töreni yaptı.
 


Görüntülerde Afganistan bayrağının Taliban bayrağıyla değiştirildiği de dikkat çekti.

Taliban örgütü, ABD ve NATO askerlerinin çekilmeye başladığı son üç aylık dönemden bu yana Afganistan'da hızla ilerlemiş, 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girerek birkaç gün içinde kontrolü ele geçirmişti.



Independent Türkçe, RT, New York Post

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU