Erdoğan açıkladı: Türkiye, Taliban’la görüştü

"Onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir, bütün bunları görüşerek yapacaksınız. Görüşmeden bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. İşte diplomasi budur”

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Taliban ile bir görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Karşılıklı taleplerin görüşmeden anlaşılamayacağını ifade eden Erdoğan, "İşte diplomasi budur" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Bosna Hersek ve Karadağ'a ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

Afganistan’daki durumla ilgili konuşan Erdoğan, Taliban’la Türkiye’nin bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu:

Bizim kiminle ne zaman görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir zorunluluğumuz yoktur. Görüşmelerimizin ilkini orada Taliban ile ilgili olarak 3.5 saat sürdü. Büyükelçiliğimiz nezaretinde orada arkadaşlarımız sürdürdüler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İşte diplomasi budur"

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Bu tür görüşmelerle süreci bir defa sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz. Onların beklentileri nedir, bizim beklentimiz nedir, bütün bunları görüşerek yapacaksınız.  Görüşmeden bu tür şeyleri yapmak mümkün değil. Bu bakımdan da diplomasi diyorsanız, bu insanlara şunu da söylemek lazım. İşte diplomasi budur. Bunu da birinci derecede Dışişleri, Dışişleri’nin temsilcileri, siyasiler yürütür. Şu anda yaptığımız budur. Şu anda arkadaşlarımız bunu kararlılıkla. sürdürmektedir.

“Bir şaklaban bulmuşlar…”

Afganistan’daki durum dolayısıyla göç baskının en yakın olduğu ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Erdoğan, muhalefete yüklendi:

Türkiye’nin içindeki bazı mahfiller var ki bunlar hep söylüyorum ya yalan terörü, bunlar yalan terörü estiriyorlar. Nedir söyledikleri, şu anda 1,5 milyon Afgan göçü söz konusu. Ben size resmi rakam söylüyorum, İçişleri Bakanlığımızın kayıtlarında kayıtlı- kayıtsız mevcut göçmen sayısı Afganistan’dan 300 bin. Bay Kemal, onun izinde gidenler bunu 1,5 milyon gibi açıklıyorlar. Bunların hepsi yalan, adamların işi gücü yalan. Bu yalan terörünü bir şaklaban bulmuşlar, onunla beraber sürdürüyorlar. Bizler göç konusunda hassasız. Sınırlarımızı bu tür duvarlarla örmüş olacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU