Özgür Özel: Yaptığımız uyarıları dikkate almayanlar, "IŞİD saldıracak" istihbaratından sonra herhalde ne demek istediğimizi anladılar

"Bizim yaptığımız uyarıları dikkate almayanlar, ABD ve İngiltere'nin kendi vatandaşlarına, 'Kabil Havalimanına yaklaşmayın IŞİD saldıracak' istihbaratından sonra herhalde ne demek istediğimizi anladılar"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel,  Mecliste düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi / Fotoğraf: AA

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Dün yapılan açıklamayla Mehmetçik, Afganistan'dan çekiliyor. Yaptığımız uyarıları dikkate almayanlar, ABD ve İngiltere'nin kendi vatandaşlarına, 'Kabil Havalimanına yaklaşmayın IŞİD saldıracak' istihbaratından sonra herhalde ne demek istediğimizi anladılar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra Meclisten çıkarılan tezkerenin amacının ortadan kalktığını ve orada bir dakika dahil durulmaması gerektiğini söylediklerini anımsattı.

 Özgür Özel’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Mehmetçik biraz daha orada dursaydı, belki de çok acı haberler duyacaktık"

Türk askerlerinin, artık Taliban'ın egemenliğindeki bir ülkede bulunmasının risklerine işaret ederek, çağrıda bulunduklarını belirten Özel , "Meclis’ten çıkarılan tezkerenin amacının ortadan kalktığını ifade etmiştik. Orada bir dakika daha durulmamasını söylemiştik. Biz askerimizin hayatlarının tehlikeye atılmasının riskini işaret etmiştik. Biz bunu söyledikçe Sayın Devlet Bahçeli'den tutun Sayın Mustafa Destici'ye, Recep Tayyip Erdoğan'dan tutun AK Parti'nin bütün sözcülerine kadar Afganistan'da bulunmamızın ne kadar önemli olduğu, 'Oradan asla çekilmeyeceğimiz' söylenip, dünya kadar da hakaret işitmiştik. Mehmetçik Afganistan’dan çekiliyor. Yaptığımız uyarıları dikkate almayanlar, ABD ve İngiltere'nin kendi vatandaşlarına, 'Kabil Havalimanına yaklaşmayın IŞİD saldıracak' istihbaratından sonra herhalde ne demek istediğimizi anladılar. Mehmetçik biraz daha orada dursaydı, belki de çok acı haberler duyacaktık" dedi.

"Pandemiyi ellerine yüzlerine bulaştırdılar"

Aşı hakkı tanımlanan herkesin bir dakika geçirmeden aşısını yaptırmaları çağrısında bulunan Özel, "Bu salgından aşıdan başka kurtuluş yoktur" dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın verileri anlık ve şeffaf paylaşmadığını kaydeden ve açıklanan turkuaz tablonun "Aşılılar için, aşısızlar için" şeklinde ikiye ayrılması gerektiğini kaydeden Özel, "Her gün neredeyse bir Soma faciası yaşıyoruz. Dünyanın neresinde bir Boeing uçağı düşse aylarca konuşuluyor; Türkiye’de her gün bir Boeing düşüyor. Kamu spotlarında her siyasi parti liderinin olması. Aşı konusunda Kemal Bey, 'Recep Tayyip Erdoğan’a katılıyorum' der. Yapmıyorlar, yapmıyorlar. Pandemiyi de tek başlarına halledeceklerini sanıp ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Bir kez daha ellerindeki bütün verileri paylaşmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Sağlık Bakanlığı, TÜİK'e verileri kapattı"

"Milletimize TÜİK ve Sağlık Bakanlığı’nı şikayet ediyoruz" diyen Özgür Özel, "TÜİK'in ölüm ve ölüm nedenlerini ilan etmesi gerekiyor. Bu sene yapamadı. Sağlık Bakanlığı, TÜİK’e verileri kapattı. TÜİK, 2019’a kadar doğumlar ve ölümleri yayınlıyordu. 2020’de yayınlayamadı bir tek. Biz TÜİK verilerinden dikkate sunmak istediğimiz bir husus var. Türkiye’de ikamet eden nüfus burada yazıyor. Nüfusumuz 13 yıldır bir milyon civarı artıyor. Geçen sene 500 bin bile artmamış. TÜİK, yaşlara göre nüfusu veriyor. 50 yaş üstü hep 300 bin 300 bin azalırken; geçen sene 500 bin azalmış. Artış bir milyon olacakken 450 bin; 50 yaş üstü azalma 500 bin" dedi.

"Meksika'dan sonra okulları en fazla kapatan ülkeyiz"

Türkiye’nin bütün dünyada yapılan işin tam tersini yaptığını kaydeden Özel, "Bizde okullar ilk kapanan ve en son açılan oldu. OECD ülkeleri içinde Meksika’dan sonra okulları en fazla kapatan ülkeyiz. Çocuklarımızın eğitimine bu iki yıl hiç iyi gelmemiş. Uzaktan eğitimle ilgili çok ciddi engeller vardı. Bu ayıp hükümetin sırtındadır. Okulların havalandırma sistemleri, mutlaka salgına göre yenilenmelidir. Bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığını duyuyoruz. Özel okullara gelen yüzde 25, kantin fiyatlarına gelen yüzde 40, servislere yapılan yüzde 14’lük zam, meseleyi aileler için daha da katlanamaz hale getirdi" diye konuştu.

Özel, yaz saati uygulamasının hiçbir tasarruf sağlamadığını savunarak, "Artık damat bey yok. Onun mesaisi de yok. İstediği zaman yatar, istediği zaman kalkar. Lütfen, öğrencilerimizin ve emekçilerimizin göz gözü görmezken okula ve işe gitmesine son verelim" dedi.

"IBAN atıp memleket yönetmeye çalışıyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Türkiye bir taraftan prangalarını parçalarken, bir taraftan ekonomi şahlanıyor" sözlerini hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Özel, "Ekonomi değil ama faturalar şahlanıyor... Tek bildikleri bir doğal afet olsun da İBAN atalım. Vatandaşın fatura ödeyecek parası yok, IBAN atıp memleket yönetmeye çalışıyorlar" dedi.

"1 Ekim'de bakanlık vasfı kazanacak, Allah nasip ederse"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yerine atanan Mahmut Özer’in henüz Meclis’te yemin etmemesine dikkat çeken Özgür Özel, "Şimdi bu bakanları kafasına göre atıyor ya, bir imzayla, istediği zaman da alıyor ya, bakanın yemin etmesi lazım. Düşünememiş beyefendiler, ‘ben yazın bakan atarsam ne olacak’ diye. Bakan var, yemini yok. Atandın, Meclis açılmadan da aldın. Ne olacak bu aradaki dönem? 'Mış bakanı.' Bir bakan bir varmış bir yokmuş. Yemin edememişmiş. Ümit ediyorum maaş falan ödemiyorlardır, özlük haklarını falan vermiyorlardır. Bu bakanın yaptığı harcamalar, attığı imzalar. Bakan yemin ederek göreve başlar. Nal gibi de yazıyor. 'Ertesi gün yemin eder' diye. Meclis’in açıldığı ilk gün, yaz döneminde bakanmış gibi dolanın bir beyefendi dolaşıyor ortalıkta. 1 Ekim’de bakanlık vasfı kazanacak, Allah nasip ederse. Böyle bir sistemle bir sistemde yönetiliyor Türkiye" diye konuştu.

"Yazıklar olsun size"

Talim Terbiye Kurulu'na atanan Mustafa Gündüz’ün  görevleri arasında 'eğitim sistemini hazırlamak, ders kitaplarını hazırlamak' olan bir kurula atandığını ancak yazdığı makalede "Alfabe değişikliği geçmişimizi unutturmak için yapılmış" dediğini anımsatan Özgür Özel, "Atatürk gelmiş, modern harfleri getirmiş, on yılda dünyada görülmemiş şahlanışın en başındakini yapmış. Bu adamın tek adamın imzasıyla yemin etmemiş bakanın önerisiyle çocuklarımızın okuyacağı kitaplara karar vermeye getirdiler. Yazıklar olsun size. Harf Devrimi’ne karşı adamı, Talim Terbiye Kurulu’na atayan zihniyete yazıklar olsun. Kaçacak delik bulamayacaksınız o sandıkta. O perdeyi çekecek, oyunu verecek, bu kabus bitecek. İnsan acıyor" dedi.

“Sapasağlam ayakta duran bir Millet İttifakı var"

Özgür Özel, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"Millet İttifakı genişler mi" sorusuna yanıt veren Özgür Özel, "Millet İttifakı, başarılı ve saygı içinde süren ittifaktır. Liderlerin açık beyanları var. Bir de ittifakların en önemlisi Türkiye ittifakıdır. Millet İttifakı’nın en büyük hedefi Türkiye ittifakıdır. Kimsenin öteki olmadığı, fakir olmadığı, işsizliğin olmadığı bir Türkiye ittifakını seçimlerden sonra kuracağız. O seçime kadar Millet İttifakı elinden gelen her şeyi yapacak. Benim bilgim dahilinde ne bir daralma ne genişleme var. Şu anda sapasağlam ayakta duran bir Millet İttifakı var" dedi.

Afganistan tezkeresi gelirse

"Afganistan’dan asker geldi. Tekrar bir tezkere gelirse tavrınız ne olur?" sorusuna ise Özgür Özel, şu yanıtı verdi:

"İbrahim Kalın’ın açıklamasından anlıyoruz ki iktidar partisi hala Kabil Havalimanı’nı işletmek için hevesli. ‘Taliban’ın anlayışı ile aramızda fark yok’ diyen Erdoğan, dün ‘Taliban’ın mesajlarına ihtiyatlı bir iyimserlikle yaklaşıyoruz’ dedi. Bu açıyı, kırılmayı bir not edelim. Türkiye’de muhalefet boşuna konuşmuyor… Kesin istihbarat IŞİD saldırısı. Havalimanından Mehmetçik geliyor. ‘Oh be’ diyorum. Bir de o kargo uçaklarından al bayrağa sarılı tabutların inmesi var. Hiç bunu hesap eden yok mu? Hep ateş düştüğü yeri mi yakacak? Hep penceresiz briketsiz evlere koca koca Türk Bayrağı asalım değil mi? Afganistan, Atatürk zamanı önemli coğrafyaydı. Şimdi ellerine kına yakılıp gidip, al bayrakla dönenleri görmemek için dua ediyoruz. Ne var bunda? Vatan haini oluyorsun, çekilelim diye. Atacak füzeyi, 14 şehit tabutu inince, dizilirler yan yana. Birinizin oğlu var mı orada? Her şeyi paylaşıyorsunuz sosyal medyada. Uzun dönem askerliği paylaşsanıza. ‘Ciğer paresi annesiyle vedalaşırken…’ Bu değil milliyetçilik. Başkasının çocuğu üzerinden kahramanlık değil. Amerika kaçmış gitmiş, İngiltere kaçmış gitmiş. Kafa kesenler kol geziyor. Orada Taliban zulmüne karşı uluslararası birliktelik olur. 35 ülke ile biz de gideriz. Kadınlar ölmesin diye, kafa kesilmesin diye gidilir. Maceraya gidilir mi?"

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU