Biden’ın çağrısının ardından ABD’li şirketlerden aşı adımı

Goldman Sachs, şubelerine girişte Kovid-19 aşısını zorunlu hale getirdi. Walt Disney World isimli eğlence şirketi de sendikalı çalışanlarıyla Kovid-19 aşılarını yaptırmaları konusunda anlaşmaya vardı

Fotoğraf: AA

ABD'nin önde gelen yatırım bankası Goldman Sachs, ABD'deki ofislerine giren herkesin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının tamamlanmış olması gerektiğini bildirdi.

New York Times gazetesinin yayımladığı iç yazışmaya göre; Goldman Sachs yönetimi, 7 Eylül’den itibaren müşterileri dahil olmak üzere şubeler ve ofisleri kullanan herkesin aşılarının tamamlanmış olmasını zorunlu kıldı.

İlk büyük finans kuruluşu oldu

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) Pfizer-BioNTech Kovid-19 aşısına tam onay vermesinden bir gün sonra yaptığı açıklamayla, Goldman Sachs Wall Street’te Kovid-19'a karşı aşı zorunluluğu getiren ilk büyük finans kuruluşu oldu.

Goldman Sachs, 7 Eylül'den sonra aşıları tam olmayan personelinin evden çalışacağını, ayrıca aşılılardan da her hafta Kovid-19 testi talep edeceklerini duyurdu. ABD’de 20 bin kişiye istihdam sağlayan şirket, ofislerinde maske kullanımını da zorunlu hale getirdi.

Walt Disney, sendikalı işçileriyle aşı konusunda anlaştı

ABD'nin Florida eyaletinde Walt Disney World isimli eğlence şirketi de sendikalı çalışanlarıyla Kovid-19 aşılarını yaptırmaları konusunda anlaşmaya vardı.

Orlando kentinde bulunan Walt Disney Parks & Resorts ile Service Trades Council Union (STCU) isimli sendika arasında dün imzalanan anlaşmanın 1. maddesinde, "Çalışanlara, 22 Ekim'e kadar Kovid-19 aşısı yaptırmaları zorunluluğu bildirilecek" ifadesi yer aldı.

Eğlence şirketi ile STCU arasında varılan anlaşmaya göre, tüm sendikalı işçiler Kovid-19 aşılarını tam olarak yaptırmak zorunda kalırken, aşılanmadığı için işini kaybedenler aşı belgelerini sundukları zaman eski işine geri kabul edilecek.

Walt Disney World ayrıca, 77 bin çalışandan STCU sendikasına üye 43 bin işçinin aşılanmaları için birkaç hafta içinde toplu aşı etkinlikleri düzenleyecek.

Disney geçen ay, sendika dışındaki tüm saatlik ve maaşlı çalışanlarının en geç 60 güne kadar iki doz aşılarını yaptırmaları, evden mesai yapan şirket çalışanlarının da işe dönüşte aşı kanıtlarını hazırlamaları gerektiğini duyurmuştu.

Biden’ın çağrısı

ABD Başkanı Joe Biden, FDA'nın kararının ardından, şirket yöneticilerine seslenerek "Aşı zorunluluğu için FDA'nın aşılara onay vermesini bekliyorsanız, size çağrı yapıyorum, artık aşıyı zorunlu hale getirin" demişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU