Birleşik Krallık'ın Afgan mülteci planı İşçi Partisi'nin tepkisini çekti

İşçi Partili parlamenter "Geri kalan 15 binin ne yapması gerekiyor? Oturup infaz edilinceye kadar beklesinler mi?" diye sordu

Hükümetin Afgan mültecilere dair planını diğer muhalefet partileri de eleştirdi (Reuters)

İşçi Partisi, kabul edilen mülteci sayısının çok düşük ve sürecin çok yavaş olduğunu ileri sürerek hükümetin Afgan yeniden iskan programını şiddetle eleştirdi.

İşçi Partisi'nin bu eleştirisi, bakanların Birleşik Krallık'ın Afganistan'dan 5 bini bu yıl olmak üzere 20 bin kişiyi kabul edeceğini açıklamasının ardından geldi.

Çarşamba günü Avam Kamarası'nda konuşan İşçi Partili Parlamenter Chris Bryant, pazar günü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden sonra duyurulan Afgan Yurttaşlarının Yeniden İskan Planı'nın kapsamını eleştirdi.

Bu yıl Birleşik Krallık'a ulaşamayacak kişilerin güvenliğini sorgulayan muhalefet partisi üyesi, başbakana "Geri kalan 15 binin ne yapması gerekiyor? Oturup infaz edilinceye kadar beklesinler mi?" diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna cevaben Boris Johnson, Britanya'nın baş gösteren insani krizde payına düşen rolü üstlendiğini iddia etti. Johnson daha sonra, yerel müttefiklere yardım eden ayrı bir girişim olan Afgan Yer Değiştirme ve Yardım Politikası (ARAP) kapsamında bu yıl Britanya'ya 5 bin mültecinin daha geleceğini ekledi.

Fakat hükümet, tüm parlamenterlerinin desteğine sahip değil. Eski Savunma Bakanı Tobias Ellwood, yeni planı "üzücü derecede yetersiz" olarak niteledi.

Bournemouth East Parlamenteri, Daily Mirror'a verdiği demeçte bakanların Afganistan'da yaşananlar için sorumluluğu kabul etmesi ve krizin boyutunu anlaması gerektiğini söyledi.

Tehlikenin had safhada olduğu ilk yılda sayıyı 5 binle sınırlıyoruz.

Muhalefet partileri de hükümeti göçmenlik planı nedeniyle eleştirmekte gecikmedi. Gölge İçişleri Bakanı Nick Thomas-Symonds, planın kişileri "ölümcül tehlike" altında bırakma riski taşıdığını söylerken Liberal Demokratlar'ın lideri Ed Davey de Johnson'a teklifi artırma çağrısı yaptı.

Öte yandan, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Westminster'daki lideri Ian Blackford, hükümetin mevcut hedefi ikiye katlayarak 40 bin Afgan mülteciye kucak açması gerektiğini dile getirdi.

Afgan mültecilerin Britanya'ya vardıklarında alacağı desteğin düzeyiyle ilgili endişeler de dile getirildi.

Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham, salı günü yaptığı açıklamada bölgesinin muhtaçlara sırt çevirmeyeceğini söyledi.

Ama yapacağımız şey, gerçekten duyarlı bir ülkeysek, bu kişilere hızla destek olabilmek adına onları otellerden çıkarıp evlere yerleştirebilmek için uygun kaynakları ve sistemleri uygulamaya soktuğumuzdan emin olmamız gerektiğini savunmaya devam etmek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU