Bitcoin savunucuları krizi fırsat bildi: "Kripto paraya geçilmiş olsa Kabil'de parasız kalmazdınız"

Ülkedeki kaos nedeniyle Afganistan para biriminin büyük bir değer kaybı yaşadığı belirtildi

Bitcoin savunucuları Afganistan'da yaşanan finansal karmaşanın kripto paranın önemini vurguladığını düşünüyor (Reuters)

ABD kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesiyle Taliban'ın başkent Kabil'de kontrolü ele geçirmesinin ardından panikle para çekmek üzere bankalara koşan pek çok Afgan'ın hesaplarında herhangi bir işlem gerçekleştiremediği bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan ülkede yaşanan kaos hali Afganistan para biriminin muazzam bir değer kaybı yaşamasına neden oldu.

Afganistan'da pek çok insanlık dramı yaşanırken Bitcoin savunucuları kripto paranın ülkenin sorunlarını çözebileceğini öne sürdü. 

Vice'ın haberine göre Bitcoin savunucuları ABD'nin askeri müdahalesinden mevduat sahiplerinin toplu olarak para çekmeye çalışmasına kadar hiçbir şeyin aslında yaşanmayabileceğini iddia etti. 

CryptoCurrency News isimli hesap Twitter'da birçok Afgan'ın banka çalışanlarının kenti terk etmesi nedeniyle bankadan para çekemediğini belirterek şu ifadeleri ekledi:

Bu size Bitcoin'in dünya için ne kadar önemli olduğunu göstermeli. Kendi paranı kontrol et!

 

 

Başka bir kripto para hesabıysa pek çok kişinin bankalardan para çekmeye çalışmasına rağmen başarısız olmasının Afganistan'da yaşananların bir diğer üzücü yanı olduğunu ifade etti. Hesap şu ifadeleri ekledi:

Herkesin her zaman kendi parasından sorumlu olabileceği sağlam elektronik para aracılığıyla bu tür insanlık dışı durumlara son verelim.

 

 

Bir diğer Bitcoin savunucusu Dr. Josh Cotton şunları söyledi:

Muazzam miktarda nakit Taliban'ın eline geçti çünkü nakit gerçekten güvence altına alınamıyor. Bitcoin bunu düzeltir.

Kripto para destekçisi Jimmy Song ise dolar yerine küresel rezerv para birimi Bitcoin olsaydı Afganistan'daki savaşın önlenebileceğini iddia etti. 

Vice'a konuşan Song şunları söyledi:

Aklı başında hiçbir hükümet bu kadar pahalıya mal olan ve bu kadar uzun süren bir savaşa açıkça vergilendirilmiş dolar harcamazdı. ABD'nin bunu yapabilmesinin tek nedeni doların küresel rezerv para birimi olarak ayrıcalıklı konumuydu. Bitcoin hükümetlerin bu çılgın bütçe açığı harcamalarını yapmasına izin vermiyor çünkü bunun yapılması için piyasadan kredi alınmak zorunda.

Bitcoin'in en eski savunucularından Erik Voorhees, Bitcoin'in savaşları finanse etmek için para basma yeteneğini azaltacağını ifade etti. Voorhees'e göre "Bitcoin dünyası küçük ülkelerin dünyası" ve böyle bir dünyada hiçbir ülke bir diğerini işgal girişiminde bulunmaz. 

Bitcoin herhangi bir merkez bankasına veya tek bir yöneticiye bağlı olmamasıyla biliniyor. Kripto para teknolojisi kullanıcılara aracıya ihtiyaç duymaksızın transfer yapma olanağı tanıyor. 

Öte yandan ABD'nin Afganistan Merkez Bankası'nın varlıklarına el koyduğunu bildirmişti. AFP'ye konuşan ABD'li bir yetkili, "Afgan hükümetinin merkez bankasının ABD'deki hiçbir varlığı, Taliban'a verilmeyecek" demişti

 

Independent Türkçe, Vice, Bloomberg

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU