Filistinli yetkililer, Yahudi toplumunun barışa iknası için İsrailli kanaat önderleriyle görüştü

Filistinli yetkililer İsrailli yazarlar, gazeteciler, sanatçılar ve yönetmenlerle İsrail kamuoyundaki farkındalığı şekillendirmedeki rolleri zerine görüşmeler gerçekleştiriyor

El Halil'deki İbrahim Camii yakınında İsrailli askerler ve Filistinliler arasında çatışma çıktı (Wafa)

İsrail Toplumu ile İletişim Komitesi'nin, geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen ve ‘İsrail kamuoyunda bir değişiklik yaratmayı’ amaçlayan toplantıları daha sık yapılmaya başlandı. Filistinli gruplar ve kurumlar, ‘Irkçı rejime kendini adamak ve İsrail ile sahte bir barışın arkasında gitmek" suçlamasıyla komiteyi feshetme taleplerini yineliyor.

Komite, Filistin liderliğinin kararıyla ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ‘İsrail kamuoyunu etkileme ve onu barışa ve işgali sona erdirmeye ikna etme’ konusundaki isteğinin bir ifadesi olarak 2012 yılında kuruldu. Komite ise barış yanlısı bir blok oluşturmak için İsrail bilincini şekillendirmedeki rolleri nedeniyle yazarlar, gazeteciler, sanatçılar ve film yapımcıları da dahil olmak üzere İsrail toplumundaki kanaat önderlerine ulaşmayı hedeflediğini söylüyor.

İsrailli gazetecilerin Ramallah kentindeki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) genel merkezine yaptığı ziyaretten bir haftadan fazla bir süre sonra, yirmi Yahudi yönetmen, sanatçı ve yazardan oluşan bir heyet kentte Filistinli yetkililerle bir araya geldi. Resmi Filistin haber ajansı WAFA’ya göre, İsrail heyeti, İsrail işgalinin ve statükonun ebediyen sürdürülmesini reddetti ve barış için Filistinli bir müttefik bulunacağına olan inancı dile getirdi.

Gerçek bir Filistinli müttefik

Heyet, İsrail’deki Yahudi kamuoyuna gerçek bir Filistinli müttefikinin varlığını bildireceğini ve Filistin halkının 4 Haziran 1967 sınırlarında bağımsız devletlerine sahip olma hakkını tanımadan gerçek ve adil barışın sağlanamayacağını vurguladı.

İsrailli film yönetmeni Sinai Peter, Yahudilere Filistin realitesini, kötü işgal ve iki halka zarar veren işgal gerçeğini anlatmak için çalışılması gerektiğini dile getirdi. Peter, İsrail hükümetine "Filistin halkı üzerindeki kontrolünü sona erdirmeye ve onlara bağımsız devletlerinde yaşamalarına izin vermeye" çağırdı.

İsrail heyeti, İsrail Toplumu ile İletişim Komitesi Başkanı ve Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Muhammed el-Medeni ve Filistin Başkadısı Mahmud el-Habbaş ile bir araya geldi.

İsrail heyeti ile yaptığı görüşmede Medeni, İsrailli aydın ve sanatçıların iki devletli çözüme dayalı adil bir barış için yürütülen çalışmalarda rol oynamalarını ve Filistinli mülteci sorununa adil ve uzlaşıya varılmış bir çözüm getirmelerini talep etti.

Bu haftanın başlarında, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi üyesi Ahmed Mecdelani, Ramallah'ta bir grup gazeteciyle bir araya geldi ve bu Filistinliler arasında öfkeli tepkilere yol açtı.

Mecdelani, İsrail toplumunun tüm kesimleriyle yapılan sürekli toplantıların, İsrail kamuoyunda Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını desteklemeye ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir devlet kurmaya yönelik bir değişim yaratmayı amaçladığını söyledi.

Mecdelani, “İsrail hükümetinde sağ, sol ve Filistin güçlerinin yer alması, hükümet çatışmayı sona erdirmek için belirleyici kararlar alamasa bile, İsrail toplumunda bir değişimin başlangıcıdır. Ancak İsrail hükümeti, Filistin-İsrail ilişkilerinde siyasi ufuk açan adımlar atarak kendini kanıtlayabilir. Dünyadaki ulusal kurtuluş hareketlerinin çoğu, sömürge yönetimlerini sona erdirmek amacıyla, işgal altındaki ülkelerin halklarına başvurdu. Fransa-Cezayir örneğinde olduğu gibi.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Fatih Yılmaz

https://www.independentarabia.com/node/250986

DAHA FAZLA HABER OKU