ABD'nin eski Afganistan büyükelçisi, Taliban'ın ilerleyişinden Trump'ı sorumlu tuttu

Taliban ülkenin yaklaşık üçte birini kontrol ediyor

Bu hafta ABD istihbaratı Taliban'ın başkent Kabil'i 90 gün içinde ele geçirebileceği uyarısında bulunmuştu (AFP)

ABD, Afganistan'daki varlığını azaltırken Taliban militanları ülkenin üçte birini geri aldı ve eski ABD büyükelçisi suçun büyük kısmının Donald Trump'ta olduğunu söylüyor.

ABD'nin eski Afganistan Büyükelçisi Ryan Crocker perşembe günü CNN'e verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

Bu konuda büyük bir sorumluluk taşıyoruz.

Bu, Başkan Trump'ın Afgan hükümetinin oturmadığı bir masada ABD'yle Taliban arasında müzakere yapılmasına izin vermesiyle başladı. Bu, Taliban için kilit bir talepti ve biz bunu kabul ettik, Afgan hükümeti ve güvenlik hedefi için son derece moral bozucu bir faktördü.

Vahim değerlendirme militan gücün ülkenin büyük bölümünü geri almasının ardından geldi. Taliban cuma günü itibarıyla ülkenin 34 vilayet başkentinin 12'sini ve ülkenin ikinci büyük şehri Kandahar'ı kontrol altında tutuyor.

2019'da, Afgan hükümetine yer verilmeden Taliban'la yapılan barış müzakereleri kapsamında ABD, grubun ABD güçlerine saldırmayı bırakması halinde çok sayıda Taliban mahkumunu serbest bırakmayı kabul etmişti. Ertesi yıl şubatta Trump yönetimi, grubun El Kaide gibi aşırılık yanlısı grupları barındırmamayı kabul etmesi karşılığında ABD'nin Mayıs 2021'e kadar geri çekilmesini öneren daha kapsamlı bir barış anlaşması duyurmuştu. Biden yönetimi anlaşmayı gözden geçirdi ve ABD birliklerinin çekilme tarihini eylüle erteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski büyükelçi "Her karmaşık olay gibi, Afgan güçlerinin çöküşünün birkaç nedeni var fakat onları ve hükümetlerini gayrimeşru hale getirmede merkezi bir rolümüz olduğunu göz ardı edemeyiz" dedi ve ekledi:

Taliban delegelerimizin şimdi biz geri çekilirken bize ateş etmemeleri için yalvardığını duymak çok üzücü; hele ki bunun nasıl başladığını, bir şekilde sonuca varabileceğimiz bir barış anlaşması olduğunu düşünürsek. Eh, gerçekliğe hoş geldiniz.

Perşembe günü Taliban güçleri ilerlemeye devam ederken ABD Dışişleri Bakanlığı güvenlik gerekçeleriyle Kabil'deki ABD Büyükelçiliği'nden personelini çektiğini duyurdu ve Pentagon, yetkililerin tahliye edilmesi için kentte kalan 650 askeri desteklemek adına fazladan 3 bin asker daha gönderiyor.

ABD'nin geri çekilme hamlesini Trump yönetimi başlatmış olsa da eski başkan durumla ilgili herhangi bir suçlamayla kendisi arasına mesafe koyuyor.

Trump bu hafta yaptığı açıklamada "Şahsen üst düzey Taliban liderleriyle şu anda yaptıklarının kabul edilemez olduğunu anladıkları görüşmeler yapmıştım" ifadelerini kullandı:

Çok  farklı ve çok daha başarılı bir geri çekilme olurdu ve Taliban bunu herkesten daha iyi anlamıştı.

2001'den beri Afganistan'ı işgal altında tutan ABD, Afgan devleti ve güvenlik güçlerini desteklemek için trilyonlarca dolar harcasa da pek faydasını göremedi. Savaş sırasında 2 bin 400'den fazla Amerikalı öldü ve tahminen 100 bin Afgan sivil yaralandı veya hayatını kaybetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU