Afganistan'da son 24 saatte 8 vilayet merkezi Taliban'ın eline geçti

Mevcut cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin memleketi olan Logar'ın Taliban'ın eline düşmesiyle başkent Kabil'in kuşatmasının daha daraldığı belirtiliyor

Afganistan'ın farklı bölgelerinde saldırılarını arttıran Taliban, son 24 saat içinde 8 vilayet merkezini ele geçirdi.

Böylece hükümet güçleri Taliban'a karşı kaybettiği vilayet merkezi sayısı 18 oldu.

Yerel yetkililer, ülkenin güneyindeki Kandahar, Helmand, Zabul, Uruzgan batıdaki Herat, Badgis, Gur ve merkezi vilayetlerden Logar vilayetlerinin merkezlerinin son 24 saat içinde Taliban kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Bu kentlerin çoğunun hiçbir direniş olmadan Taliban'a teslim edildiğini kaydeden yetkililer, güvenlik güçlerinin bu kentleri boşalttığını bildirdi.
 


Yetkililere göre söz konusu kentlerin Taliban'ın kontrolüne geçmesiyle çok silah ve mühimmat da militanların eline geçti.

Afganistan'ın üçüncü büyük kenti olan Herat, tarihi mekanlarıyla Horasan'ın incisi olarak biliniyor.

İran ve Türkmenistan ile sınır kapıları da bulunan kent, ülkenin sanayileşmiş ili olarak da kabul ediliyor.

Mevcut cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin memleketi olan Logar'ın Taliban'ın eline düşmesiyle başkent Kabil'in kuşatmasının daha daraldığı belirtiliyor.
 


Kuzeyde hükümet ve halk güçleri birim komutası kuruldu

Afganistan'ın kuzeyindeki 7 vilayetten sadece ikisini kontrolünde bulunduran hükümet güçleri Taliban'a karşı direniyor.

Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif ve Faryab vilayetinin merkezi Meymene kentlerinin Taliban'ın eline geçmemesi ciddi mücadele veren güvenlik güçleri tarafından bugün hükümet ve halk güçleri birim komutası kuruldu.

Komutanın başında Sovyetlere karşı savaşan eski cihat liderleri Mareşal Raşid Dostum, Ustad Ata Muhammed Nur ve Hacı Muhammed Muhakkik bulunuyor.
 

kuzeyde hükümet ve halk güçleri komutası kuruldu.jpg
Afganistan'ın kuzeyinde hükümet ve halk güçleri komutası kuruldu


Komutanın kurulmasının hemen ardından yayınlanan bildiride söz konusu 2 kentin Taliban'a teslim edilmeyeceği vurgulandı.

Bildiride, hükümet ve halk güçlerinin Taliban'a karşı savaşmak için belirlenen bölgelere yerleştirileceği bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan kuzeydeki diğer 5 vilayet merkezi ise son bir hafta içinde Taliban kontrolüne geçmişti.
 


Herat'taki çatışmalarda 18 sivil öldü

Ülkenin batısındaki İran ve Türkmenistan sınırında bulunan Herat kentinde yaklaşık 3 haftadır devam eden çatışmalar sivil ölümlerinin yaşanmasına neden oldu.

Herat Hastanesi, son iki hafta içinde kent merkezinde yaşanan çatışmalarda 18 sivilin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Bu süre içerisinde 260 sivilin yaralandığını belirten Hastane yetkilileri, sivil kayıplarının arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu söyledi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre yaşanan çatışmalarda onlarca ev tahrip oldu. 
 


Ayrıca dün öğle saatlerinde Herat vilayetinin merkezinin Taliban'ın kontrolüne geçmesinin ardından bir askeri karakola sığınan eski cihat lideri ve komutanlar Taliban'a teslim oldu.

Taliban'a teslim olanların arasında eski cihat liderlerinden İsmail Han, içişleri bakanı yardımcısı, kolordu komutanı, Herat valisi ve emniyet amiri bulunuyor.

Diğer taraftan Herat kentinde bulunan Zafer Kolordu Komutanlığının Taliban'ın eline geçmesiyle Taliban'ın hakimiyet sağladığı kolordu komutanlığı sayısı 2 oldu.

Daha önce de ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinde bulunan Pamir Kolordu Komutanlığı Taliban'ın kontrolüne geçmişti.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU