Örümcek Adam gibi ağ atarak uçmayı başardı

Mühendisin tasarladığı düzenek, hiç yere değmeden "uçmayı" sağlıyor

Mühendisin YouTube sayfasından paylaştığı video 500 bine yakın görüntülenme aldı (YouTube)

Örümcek Adam'ın maceralarında ağ atarak yaptığı uçuşlar, gerçek hayatta kurulan bir düzenekte başarıyla taklit edildi.

YouTube'daki Built IRL adlı kanalında ürettiği değişik cihazların ve sistemlerin videolarını yükleyen ve JT adıyla bilinen mühendis, ünlü çizgi roman kahramanı Örümcek Adam'ın ağ atma sistemini tasarladı.

Radyoaktif bir örümceğin ısırmasıyla ağ atma özelliği kazanan ve sonradan Örümcek Adam'a dönüşen Peter Parker'ın maceraları, çizgi romanın film uyarlamalarında özel efektler aracılığıyla yapılıyor.
 


Fakat JT, iki yıllık çalışması sonunda bilgisayar animasyonlarına gerek kalmadan Örümcek Adam'ın ağ fırlatarak uçuşunu taklit eden mekanik bir sistem oluşturmayı başardı.

Düzenek son haline gelene kadar birçok farklı tasarım denendi. Çeşitli mekanik araç ve düzenlemelerle ağ atma sistemini kurmaya çalışan mühendis, bu zorlu sürecin videolarını YouTube hesabından belirli aralıklarla paylaştı. JT'nin 7 Ağustos'ta kanalından paylaştığı son videodaysa düzeneğin başarıya ulaştığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Farklı tasarımlardan sonra JT, çok daha basit bir düzenek kurmayı başardı.

Mühendisin tasarladığı ağ atma aracı metal bir boru, sıkıştırılmış propan ve özel tasarlanmış bir ateşleyiciden oluşuyor. Düğmeye basıldığında ateşleyici, ucunda metal kancalar bulunan uzun bir kablo fırlatıyor. Bu kablo da metal bir çubuğa kancalar aracılığıyla tutunarak sabitleniyor.

Fakat her fırlatıcı yalnızca tek sefer çalıştığından, JT toplamda 7 tane fırlatıcı tasarladı. Mühendis, kemerine birden fazla fırlatıcı takarak uçuş sırasında bunları sırayla kullandı ve düşmeden hedefine ulaşmayı başardı.



Independent Türkçe, Gizmodo, Kotaku

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU