Altındağ'da yaşanan gerilim hakkında HDP ve TİP'ten açıklama

Ankara Altındağ'da Emirhan Yalçın'ın hayatını kaybettiği gerginlik ve ardından yaşanan saldırılara karşı muhalefetten de açıklamalar geliyor

Altındağ'da önceki akşam Suriyeli sığınmacılara yönelik saldırılarda bazı işyeleri ve araçlar ateşe verildi / Fotoğraf: Twitter @alicanuludag

Ankara’nın Altındağ ilçesinde, 18 yaşındaki Emirhan Yalçın'ın bıçaklanarak öldürülmesinin ardından, mahallede toplanan yüzlerce kişi Suriyelilerin ev ve iş yerlerini taşladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), sığınmacılara karşı saldırıların ve provokasyonların durdurulması çağrısında bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yaşanan sorunlar bir mülteci krizi değil, bir düzen krizidir"

Türkiye İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada "Halkımızı göçmenlerle karşı karşıya getiren, korku ve kaygı ikliminden medet uman anlayış, tüm ülkede ırkçılık ve nefreti körüklüyor" ifadelerine yer verildi.

Bu iklim içinde Emirhan Yalçın isimli gencin  Altındağ’daki bir kavgada yaşamını kaybettiğinin vurgulandığı açıklamada, Yalçın’ın ailesine ve yakınlarına baş sağlığı mesajı iletildi.

Cinayetin sorumluları henüz yakalanıp yargılanmadan olayın bir kitlesel hezeyana dönüştüğü ve Suriyeli göçmenlere/mültecilere dönük bir pogrom gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, "Saldırılarda yaralanan, evleri ve iş yerleri yağmalanan, tahrip edilen Suriyelilere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Altındağ’da yaşananlar münferit bir vaka ya da geçici bir reaksiyon olmanın ötesinde göçmen ve mülteci sorununda bir bütün olarak düzen siyasetinin içerisine girdiği açmazın kaçınılmaz bir sonucudur. Artan mülteci düşmanlığının ve dün gece pogroma varan saldırıların zeminini hazırlayan temel etmen AKP’nin emperyalistlerle kapalı kapılar ardında tasarladığı şeffaflıktan ve akılcılıktan uzak göçmen/mülteci siyasetidir. Diğer yandan bu durumun halk içerisinde yarattığı endişelere ve gittikçe artan mülteci karşıtlığına ırkçı infiallere çanak tutacak şekilde "yatırım yapan" düzen siyasetinin bütün aktörleri bu saldırılardan sorumludur. Daha önce söylemiştik, yine söylüyoruz. Göçmenler etrafında yaşanan sorunlar bir mülteci krizi değil, bir düzen krizidir" ifadelerine yer verildi.

"Karşı durmamız gereken; halkların arasına nefret tohumları eken siyasi iktidardır"

"Halkımız, varlıklarını halkları birbirine düşman etmeye borçlu bu provokatörlerin oyununa gelmemelidir" denilen açıklama şöyle devam ediyor:

"Karşı durmamız gereken; halkların arasına nefret tohumları eken, kaostan beslenen siyasi iktidardır, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin emeğimizi sömüren patronlardır. Ekonomik ve siyasi krizlerden yurttaşlarımız kadar etkilenen, sürekli ayrımcılığa ve nefrete karşı yaşamını sürdürmeye çalışan masum insanlara saldırmak hiçbir sorunun çözümü olamaz. Türkiye İşçi Partisi, ülkemizin şovenizm batağına saplanmasına izin vermemekte kararlıdır. Türkiye İşçi Partisi, bir yandan artan mülteci/göçmen karşıtlığına karşı etkin bir şekilde mücadele ederken bir yandan da halkımızın kaygılarına zemin hazırlayan ve mültecilerin de en temel haklarına aykırı göçmen politikasının tümden değiştirilmesini savunmaktadır"

"Geri Kabul Anlaşması iptal edilmeli"

Tüm yurttaşları provokatif paylaşımlara karşı uyanık olmaya, kin ve nefret politikalarına, kışkırtıcı söylemlere karşı aklıselime davet eden TİP, "Ülkemizin katliamlar ülkesi olmasına izin vermeyeceğiz. Irkçılığa, ayrımcılığa, faşizme karşı barışta ve ortak yaşam mücadelemizde inat ediyoruz" derken önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

  • AB ile yapılmış olan Geri Kabul Anlaşması derhal iptal edilmelidir.
  • Afganistan’daki kriz sürecinde ABD ile gizli pazarlıklara son verilmelidir.
  • Mültecilerin ülkeye girişleri kontrol ve kayıt altına alınmalıdır.
  • Tüm sığınmacıların bir güvenlik tehdidi gibi algılanmasına yol açan savaş suçlusu cihatçıların ülkeye girmesine izin verilmemelidir.

HDP Sözcüsü günay: Irkçılık can almaya başladı, halkımızı sağduyulu olmaya çağırıyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, düzenlediği basın toplantısı Altınadağ’da yaşanan gerginliğe de değindi.

İktidarın kendisine yönelik tepkilerin yönünü değiştirmek için ırkçılığı körükleyerek tırmandırdığını savunan Günay,  artan bu ırkçılığın gittikçe tehlikeli bir hal almaya başladığını söyledi.

Emirhan Yalçın isimli yurttaşın tam da bu fitne ateşinin kurbanı olduğunu söyleyen Ebru Günay, şöyle konuştu:

"Dünden beri bazı çevrelerin kışkırtmasıyla bu cinayet ve ölüm üzerinden yabancı düşmanlığı körükleniyor, insanların evleri ve araçları ateşe veriliyor. İnsan yaşamına kast ediliyor. Altındağ’da ne yaşanıyor, yaşanan cinayetin asıl sebebi nedir, bu fitne ateşini kim körüklüyor, yabancı düşmanlığı yaratan çevreler yarattıkları tablodan memnun mudur? Bu sorulara yanıt bekliyoruz. Altındağ’da yaşananlar yaratılmak istenen kaos planlarının bir parçasıdır ve yurttaşlarımızı bu planın bir parçası olmamaya, sağduyulu ve aklı selim davranmaya çağırıyoruz. Bütün demokrasi güçlerini de olası bir çatışmanın önüne geçmeye, başta mülteciler olmak üzere yabancı düşmanlığı ile etkili mücadele etmeye davet ediyoruz"

İstanbul’da ırkçılık karşıtı eylem çağrısı

Öte yandan İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, “"Faşizme karşı kardeşliğin ülkesini kuracağız" sloganı ile bu Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya gelecek. Saat 20.00’da başlayacak eylem için sosyal medyadan da çağrılar yapıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU