BM, Afganistan’da olası savaş suçları konusunda uyardı

BM’ye göre, Mayıs ayında Taliban saldırısının başlamasından bu yana yaklaşık 241 bin kişi yerinden edildi

Son çatışmalarda yaralanan bir çocuk Kabil’deki Uluslararası Kızılhaç tesisinde rehabilitasyon tedavisi görüyor (AP)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ofisine Afganistan’daki olası savaş suçlarıyla ilgili raporlar geldiğini söyleyerek, Taliban’a şehirlere yönelik saldırısını durdurma çağrısında bulundu.

AFP’ye göre, Bachelet konuya ilişkin yazılı açıklamasında, “Taliban, şehirlerdeki askeri operasyonlarını durdurmalı. Tüm taraflar müzakere masasına dönmedikçe ve barışçıl bir çözüme varmadıkça pek çok Afgan için zaten vahim olan durum çok daha kötü hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

Taliban’ın şehirler ve bölgeleri ele geçirmesinin Afganlar arasında korku yaydığına vurgu yapan Bachelet, Taliban’a karşı harekete geçirilen hükümet yanlısı milislerin çoğalmasının sivilleri de tehlikeye atabileceği konusunda uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şehirlerde yaşanan savaşlarının çok sayıda sivilin öldüğünü bildiklerini söyleyen Bachelet, 9 Temmuz’dan bu yana Laşkargah, Kandahar, Herat ve Kunduz’da en az 183 sivilin öldüğünü ve aralarında çocukların da olduğu bin 181 kişinin ise yaralandığı bilgisini verdi.

Bunların BM’nin belgeleyebildiği sivil kayıplar olduğunu ve gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceğini de vurguladı.

Bachelet, Taliban’ın ele geçirdiği ve çatışmaların devam ettiği bölgelerde, yargısız infazlar, eski ve mevcut hükümet yetkililerine ve ailelerine yönelik saldırıların yanı sıra evler, okullar ve kliniklerin askeri üs olarak kullanıldığı ve tahrip edildiğine dair ofisine raporlar geldiğini ifade etti.

Sivillere yönelik saldırılar düzenlemenin uluslararası insancıl hukukun ciddi bir ihlali olduğunu ve bir savaş suçu teşkil ettiğine dikkat çeken Bachelet, uluslararası insan hakları ve insancıl hukukun ciddi ihlallerinin faillerinden hesap sorulması çağrısında bulundu.

Taliban’dan güvenliklerini garanti altına aldıktan sonra teslim olan Afgan güvenlik güçlerinin infaz edildiğine dair ‘son derece rahatsız edici’ raporlar aldıklarını açıklayan Bachelet, uluslararası toplumun Afganistan’da gerilimi azaltmak, çatışmaları sona erdirmek ve barış sürecini yeniden canlandırmak için sahip oldukları her türlü nüfuzu kullanma gibi bir görevi olduğunu belirtti.

BM’ye göre, Mayıs ayında Taliban saldırısının başlamasından bu yana yaklaşık 241 bin kişi yerinden edildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU