Galatasaray, Avrupa arenasında kader maçına çıkıyor... Eken: Galatasaray'ı agresif göreceğiz

St. Johnstone karşısında Avrupa'da "tamam mı, devam mı" maçına çıkacak Galatasaray'da hedef mutlak galibiyet. Spor yazarı Umut Eken, Galatasaray'ın son durumunu ve İskoç temsilcisi karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

St. Johnstone ile karşılaşacak Galatasaray, rakibini mağlup ederek play-off turuna kalmak istiyor / Fotoğraf: AA

Galatasaray, Avrupa arenasında yoluna devam edebilmek için UEFA Avrupa Ligi'nde St. Johnstone karşısında kader maçına çıkacak.

Sarı-kırmızılılar, bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde Hollanda'nın köklü kulüplerinden PSV Eindhoven'a elenmesinin ardından yoluna Avrupa Ligi'nde devam etme hakkı elde etmişti.

St. Johnstone ile oynanacak 3. ön eleme turu rövanş maçı İskoçya'nın Perth kentindeki oynanacak.

McDiarmid Park'ta bugün saat 21.00'de başlayacak müsabakayı Letonya Futbol Federasyonu'ndan Andris Treimanis yönetecek.

Treimanis'in yardımcılıklarını Haralds Gudermanis ve Aleksejs Spasjonnikovs üstlenecek.

Galatasaray, St. Johnstone karşısında Radamel Falcao, Fernando Muslera, Emre Taşdemir ve lisansı çıkarılmayan Oğulcan Çağlayan'dan yararlanamayacak.

 

 

Avrupa'da 3 maçta galibiyet gelmedi

Sarı-kırmızılı takım, ertelenen seçimler nedeniyle yeni sezona Selçuk İnan önderliğinde başlamış, Burak Elmas'ın görevi devralmasının ardından teknik direktör Fatih Terim'de teknik direktörlük görevine devam etmişti. 

Fatih Terim'in öğrencileri, PSV Eindhoven maçı öncesi iki hazırlık maçı oynadı.

İlk sınavında Dinamo Bükreş'i 2-1, ikinci hazırlık maçında da Kasımpaşa'yı 4-2 mağlup etmeyi başardı.

Sarı-kırmızılılar, iki hazırlık karşılaşmasının ardından sezonun en önemli maçına Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turunda PSV Eindhoven ile karşı karşıya geldi.

21 Temmuz'da Phillips Stadı'nda rakibine konuk olan Galatasaray, sahadan 5-1'lik yenilgiyle ayrılarak tur şansını mucizelere bıraktı.

28 Temmuz'daki rövanş maçında da rakibine diş geçiremeyen Terim'in öğrencileri, sahadan 2-1'lik yenilgiyle ayrılarak Şampiyonlar Ligi'ne erken veda etti.

 

 

Yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam eden İstanbul temsilcisi, 3. ön eleme turu ilk maçında İskoçya temsilcisi St. Johnstone ile karşılaştı.

Başakşehir Fatih Terim Stadı'nda oynanan müsabakada 10 kişi kalan sarı-kırmızılılar, sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

Galatasaray, İskoçya'daki rövanş karşılaşmasında rakibini mağlup etmesi halinde play-off'a yükselecek ve bu turda Danimarka ekibi Randers ile karşılaşacak.

St. Johnstone 7 maçta 1 galibiyet aldı

İskoçya'nın en üst ligi Premiership'te mücadele eden St. Johnstone, 4'ü hazırlık maçı olmak üzere 7 kez sahaya çıktı.

Hazırlık maçlarında Preston, Aberdeen ve Fleetwood Town ile berabere kalan İskoç ekibi,  Arbroath karşılaşmasını ise 4-1'lik galibiyetle tamamladı.

Premiership'teki ilk resmi maçını 31 Temmuz'da Ross County ile oynayan İskoç ekibi, deplasmandan 0-0'lık eşitlikle döndü.

UEFA Avrupa Ligi'nde Galatasaray deplasmanından da 1-1'lik eşitlikle ayrılan St. Johnstone, hafta sonu ligde karşılaştığı Motherwell ile de aynı skorla berabere kaldı.

Oynadığı 7 karşılaşmada rakiplerine 7 gol atan İskoç temsilcisi, kalesinde 4 gol gördü.

 

20210805_2_49495579_67675729.jpg
Galatasaray, Avrupa'daki son galibiyetini geçen sezon Hajduk Split karşısında 2-0'lık skorla aldı / Fotoğraf: AA

 

Galatasaray, Avrupa'da kayıp: Son 38 maçta 4 kez kazandı

Geçmiş yıllarda UEFA Kupası ile UEFA Süper Kupa kazanarak Avrupa'da adından söz ettiren Galatasaray, son yıllarda bu başarıların çok uzağında.

Şampiyonlar Ligi'nde 2012-2013 sezonunda çeyrek final, 2013-2014'te ise son 16 turu oynayan Galatasaray, Avrupa'da son 38 maçında sadece 4 galibiyet elde etti.

2013-14 sezonunda Şampiyonlar Ligi gruplarında İtalya ekibi Juventus'u 1-0 yenerek son 16 turuna kalan sarı-kırmızılılar, o müsabakanın ardından Avrupa'da oynadığı 38 maçta sadece 4 kez sahadan galibiyet ayrıldı. 

Galatasaray, söz konusu maçlarda 23 kez mağlup olurken, 11 kez sahadan beraberlikle ayrıldı. 

İstanbul temsilcisinin mağlup edebildiği takımlar ise Neftçi Bakü, Hajduk Split, Lokomotiv Moskova ve Benfica oldu.

Avrupa'daki son galibiyetini 24 Eylül 2020'de Hajduk Split karşısında yaşayan Galatasaray, deplasmandaki son galibiyetini ise 17 Eylül 2020'de Neftçi Bakü karşısında aldı.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Eken: Galatasaray ciddi bir dönüşüm içerisinde, gençleşiyor ve yerlileşiyor

Spor yazarı Umut Eken, Galatasaray'ın son durumunu ve İskoç temsilcisi karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Eken, Galatasaray'ın hazırlık sürecinden itibaren beş müsabakayı geride bıraktığını ve bu dönemde sarı-kırmızılı ekibi iyi bulmadığını söyledi. 

Bu durumun belli başlı sebepleri olduğunu aktaran Eken, "Galatasaray ciddi bir dönüşüm içerisinde. Yönetim tarafından bu dillendirilmediği için algılarımız o yönde değildi. Ancak gördük ki Galatasaray gençleşiyor ve yerlileşiyor. Değişen yabancı kuralı ve finansal durumlar nedeniyle bu değişime gidilmesi gerekti" dedi.  

"Türk takımlarının kronik rahatsızlığı, maalesef ön elemelere iyi hazırlanamıyoruz" 

PSV Eindhoven karşısında alınan yenilgi ve ilk St. Johnstone maçında alınan beraberliği de değerlendiren Eken, Türk ekiplerinin Avrupa arenasında ön elemelerde başarısız olduklarını belirterek, "Türk takımlarının kronik rahatsızlığı, maalesef ön elemelere iyi hazırlanamıyoruz. PSV ile Galatasaray arasında bir kıyas vardı. Galatasaray, çalışmalara PSV'den birkaç gün önce başlamıştı. Ancak gördük ki PSV hazırdı, Galatasaray hazır değildi. Özellikle Hollanda'daki maçta... Tabii orada Muslera faktörünü de unutmamak gerekiyor. Performansı Muslera standartlarına yakışmayacak çok ciddi hataları vardı. Bu dönemleri maalesef çok iyi oynayamıyoruz. Daha önce de benzer sonuçlar aldık. Fenerbahçe, Vardar'a, Galatasaray ise Ostersunds'a elenmişti. Normalde bu takımlar bütçe, bireysel yetenek anlamında bizim standartlarımızın çok çok altında. Bu kronik bir problem. Teknik direktör eski de yeni de olsa değişmiyor. Fatih Terim gibi tecrübeli de olsa Pereira gibi takımın başına yeni de gelse bizim takımlarımız bu dönemleri iyi geçiremiyor. En büyük problem bu görünüyor" diye konuştu. 

 

20210805_2_49495579_67675735.jpg
Galatasaray'ın yeni transferi Boey, St. Johnstone karşısında beraberlik golünü kaydetmişti / Fotoğraf: AA

 

"Galatasaray bir revizyon içerisinde ve çok ciddi anlamda gençleşiyor"

Galatasaray'ın St. Johnstone ile oynadığı ilk maçta iki takım arasındaki farkın bariz olarak belli olduğunu ancak buna rağmen avantajlı takımın İskoç ekibi olduğunu kaydeden Eken, şöyle devam etti: 

"Avantajlı olan takım St. Johnstone. Geçmiş haftalardan bu yana çok da bir şeyin değiştiğini düşünmüyorum. Galatasaray bir revizyon içerisinde ve çok ciddi anlamda gençleşiyor. Takımdaki 30 yaş ve üzerindeki oyuncu sayısı çok fazlaydı. Şimdi sağ beki, sol beki, orta sahası değişti... Kerem'in oynaması, Taylan'ın oynaması bekleniyor ki kendisi takımın en tecrübelilerinden denilebilir. Mevcut durumda ilk santrafor Mustafa Muhammed tabi farklı bir durum olmazsa. Muslera'yı kenara koyarsak çok genç bir yapı var. Bu büyük bir problem. Eğer bu kadro uzun süre bir arada oynayıp PSV ve St. Johnstone sonuçlarını almış olsa başka şeyler konuşulabilirdi ama bu genç ve değişmiş bir takımın topyekün standartları yukarı çıkarmasını çok olası görmüyorum." 

"Umarım yanılırım ama Galatasaray'ın turu için çok da umutlu değilim"

"Umarım yanılırım ama Galatasaray'ın turu için çok da umutlu değilim" diyen Eken, St. Johnstone müsabakasıyla ilgili şu düşünceyi paylaştı:

İlk maçta St. Johnstone'un belki planları arasında vardı ancak hiç hayal etmedikleri bir beraberlik aldılar. Çok avantajlı bir skorla döndüler ki pandemi sonrası bir anda seyircili statlar önünde oynayan bir Galatasaray'a karşı... Bu avantajlı durumu korumak isteyeceklerdir ancak bunun yeterli olmayacağını da biliyorlar. Galatasaray takımı her halükarda turu geçmeye mecbur. Galatasaray'ı agresif göreceğiz ancak birbirini tanımayan bu oyuncu grubunun ne derece bunda başarılı olabilecekler? Hatta Fatih Terim turu kaybetme pahasına her türlü saldıracak, agresif oynayacaktır ama Galatasaray'ın fiziksel anlamda bu gücü var mı ondan emin değiliz.

 

20210806_2_49497405_67679477.jpg
PSV Eindhoven karşısındaki performansı nedeniyle eleştirilen Muslera, St. Johnstone maçında kırmızı kart gördü / Fotoğraf: AA

 

"Son üç maçtaki Muslera, gerçek anlamda önemli bir eksik değil"

Galatasaray'da St. Johnstone ile oynanan ilk maçta kırmızı kartla oyun dışı kalan Muslera ve takımdan gönderilmesi planlanan Falcao'nun durumunu da yorumlayan Eken, eksiklerin takıma yansımasıyla ilgili şunları aktardı:

"Falcao artık Galatasaray için yok hükmünde, onu eksikler kategorisine sokmamak lazım. Fatih Terim ve yönetimin de bakışı çok net. Galatasaray'ın programı en az hasarla onu talibine göndermekti ancak artık ağustosun ortasına geldik ve bu andan ayrılığı sonra çok da olası görmüyorum. Muslera çok önemli tabii ki ama hangi Muslera? PSV ve St. Johnstone maçlarındaki mi yoksa bildiğimiz Muslera'mı? Bildiğimiz Muslera olsaydı oynamaması çok büyük handikap olacaktı. Son üç maçtaki Muslera, gerçek anlamda önemli bir eksik değil. Belki de Galatasaray'ın hayrına oldu. Benim en çok merak ettiğim birbirini tanımayan oyuncu grubunun standardını ne kadar yükseltebileceği. Eğer bir iki basamak yukarı çıkarsa gerçekten St. Johnstone'a karşı ağır basabilir. Bu kadar kısa sürede çok şeyin değişeceğini düşünmüyorum ama öyle olmasını temenni ediyorum." 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Avrupa Ligi'nden uzaklaşırsa oyuncuların vitrin olabileceği bir mecra kalmayacak"

Son dönemde Galataasaray'ın transfer stratejini değiştirmesinden de bahseden Eken, "Mali yapılarla ilgili büyük bir sıkıntı var. Türk kulüpleri sürekli strateji değiştirmeye başladılar. Galatasaray özelinden gidersek ciddi bonservis ödemeye başladılar. Cicaldau, Nelsson gibi oyunculara 6-7 milyon eurolar verdiler. Bu futbolcuları kullanıp, tekrar para kazanıp, bir de üzerine para koyabilmek için 10-12 milyon euro bantlarına çıkmanız lazım. Bu da futbol takımı ve oyuncunun bireysel başarısıyla alakalı. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nden uzaklaştı, Avrupa Ligi'nden de uzaklaşırsa bu oyuncuların vitrin olabileceği çok bir mecra kalmayacak" sözleriyle Türk futbolunun içinde bulunduğu mali duruma dikkati çekti.

"Süper Lig'in de bir standardı var ama bu yatırımları risk olarak görüyorum" 

Günümüzde scoutinglerin çok geliştiğini ve dünyanın ücra köşelerinden oyuncuların izlenebildiğini belirten Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Süper Lig'in de bir standardı var ama bu anlamda bu yatırımları risk olarak görüyorum. Aynı şey Trabzonspor için de geçerli. Maaş bütçesini küçültmüş bir takımdı, Avcı, 'Şampiyonluk, başarı tecrübeli oyuncularla gelir' dediği için hem takımın yaşını artırdılar hem de bütçeleri oranında büyük paralar harcamaya başladılar. İsimler kağıt üzerinde iyi fakat Trabzonspor'un, Galatasaray'ın, Beşiktaş'ın, Fenerbahçe'nin gerçekleri bunları kabul etmiyor. Maalesef bu mali disiplin işini umursamıyoruz. Kulüpler, borcun borcunu yapmaya devam ediyor. Bence en çok endişe veren durum bu. Milat yaşayamıyor Türk futbolu. Bu çok sıkıntılı ve endişe verici bir durum bence.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU