Afganistan'da bir günde iki vilayet merkezi Taliban'ın eline geçti

Son günlerde saldırılarını arttıran Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında birçok vilayette çatışmalar devam ediyor

Kolaj: Independent Türkçe

Son günlerde kent merkezleri üzerinde baskısını arttıran Taliban, bir gün içinde iki vilayet merkezini ele geçirdi.

Afganistan'ın kuzeyinde ilerlemeyi sürdüren Taliban, batıda bulunan İran sınırındaki Farah vilayetinin merkezini kontrol etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Farah İl Milletvekili Abdul Nasır Farahi, Farah merkezinde birkaç gündür Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Çatışmalar sonucu öğleden sonra kent merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini belirten Farahi, güvenlik güçlerinin kent dışındaki bir askeri kampa çekildiğini kaydetti.

Farahi, militanlarla çatışmaların kent merkezi dışında devam ettiğini bildirdi.
 


Taliban'dan yapılan açıklamada ise Farah genelinde hakimiyet sağladıkları iddia edildi.

Ülkenin batısındaki İran sınırında bulunan Farah vilayetinin bazı bölgeleri hariç 11 ilçesinin tamamı Taliban kontrolünde bulunuyor.

Büyük çoğunluğunu Peştunlar'dan oluşan vilayetin nüfusu yaklaşık 350 bin civarında.

Toprak büyüklüğü bakımından Afganistan'ın dördüncü büyük vilayeti olan Farah'ın komşusu Nimruz vilayetinin merkezi Zaranc şehri de 6 Ağustos'ta Taliban'ın eline geçmişti.

Öte yandan Baglan yetkilileri, akşam saatlerinde Baglan vilayetinin merkezi Pul-i Humri şehrinin Taliban kontrolüne geçtiği açıkladı.
 

 

Birçok vilayette çatışmalar sürüyor

Son günlerde saldırılarını arttıran Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında birçok vilayette çatışmalar devam ediyor.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada son 24 saat içerisinde 12 vilayette çatışma yaşandığı bildirildi.

Açıklamada, çatışmalarda 350'den fazla Taliban üyesinin öldürüldüğü, 145 militanın yaralandığı aktarıldı.

Öte yandan Uluslararası Kızılhaç Komitesi, çatışma ve saldırılar nedeniyle son 10 günde 4 bin 42 kişinin yaralandığını açıkladı.

Halihazırda ülkenin 4 büyük kentinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

Taliban, son bir hafta içinde toplam 8 vilayet merkezini kontrollerine geçirdi.
 

 

Hastaneler hedef alınıyor

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nden yapılan açıklamaya göre, Taliban ile Afgan güçleri arasında yaşanan çatışmalarda hastaneler de hedef alınıyor.

Ülkenin güneyindeki Helmand vilayetinde bulunan hastaneye yakında bir roket mermisinin isabet ettiği belirtilen açıklamada, Kandahar ve Kunduz vilayetlerindeki hastanelerin de hedef alındığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Söz konusu 3 vilayette sağlık hizmetleri zor da olsa ilerliyor. Ama çatışma ortamı vahim. Afganistan'ın sağlık sistemi zayıf ve devam eden şiddet, insanların sağlık hizmetlerine erişimini ciddi şekilde azaltıyor. Çatışmalarda hastaneler bazen de mevzi olarak kullanılıyor. Her iki tarafın da sağlık hizmetlerinin iyi bir şekilde devam etmesi için hastaneleri hedeflerinden uzak tutmalı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU