Öztrak'tan Mehmet Şimşek sorusuna cevap: Saray'dan ellerine bir senaryo verilmiş

CHP Sözcüsü, Mehmet Şimşek’e cumhurbaşkanlığı adaylığı için teklif götürüldüğü yönündeki iddia hakkında konuştu

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde MYK gündemiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son günlerde yaşanan orman yangınlarına değinen Öztrak, "Ne yazık ki son iki haftada ormanlarımız alevlere teslim oldu. Daha doğrusu; beceriksizlikle, liyakatsizlikle, sorumsuzlukla, alevlere teslim edildi" dedi.

Orman yangınlarıyla mücadele etmesi gereken yöneticilerin görevlerini layıkıyla yapmadıklarını savunan CHP Sözcüsü, "Ülkeyi 20 yıldır yöneten Erdoğan hükümetleri kendi itibarlarını parlatmak için 13 uçan saray alırken, Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını hurdaya çıkarmış. Türk Hava Kurumunu borca batırmış, malını mülkünü de yandaşlara peşkeş çekmiş. Milli servetimiz ormanlarımızı koruyacak yangın söndürecek uçan araç ihtiyacını düzensiz yıllık ihalelerle, eksik gedik teminlerle çözmeye çalışmışlar" diye konuştu.

"Ormanlarımız kül oldu, bunlar hala işin cakasında"

"Türkiye’ye yardım" yazan herkesin suçlu ilan edildiğini söyleyen Öztrak, "Neden? Çünkü Erdoğan’a göre yardım istemek Türkiye’yi fakir fukara gösteriyormuş. Ormanlarımız yandı, kül oldu. Bunlar hala işin cakasında" şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli’nin yangının hemen başında, 'Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok' demesine rağmen dünkü açıklamasında ise 'Yunanistan’a uçak göndermeyi değerlendiriyoruz' dediğini belirten Öztrak, "Beyefendinin kifayetsizliği yetmezmiş gibi bir de milletin aklıyla alay ediyor" dedi.

Hükümetin yangın bölgelerine gönüllülerin alınmaması kararını da eleştiren Faik Öztrak, bundaki amacın ise beceriksizlikleri ortaya çıkması ve yetersizlikleri anlaşılması olduğunu dile getirdi.

"Kuzu kurda, ormanlarımız da bunların rant iştahına emanet edilemez"

2007’de Muğla Milas’taki Güvercinlik koyunda yangın çıkan yangından sonra yangın olan alana yapılan 3 otelin fotoğraflarını gösteren Öztrak şöyle konuştu:

“Peki, o dönemde Muğla Orman Bölge Müdürü kim? Bugün Orman Genel Müdürlüğünün helikopterine binip yanan ormanları inceleyen AK Parti Antalya Milletvekili. Kuzu kurda, ormanlarımız da bunların rant iştahına emanet edilemez”

Zararların eksiksiz tazmin edilmesi konusunun takipçisi olacaklarını belirten CHP Sözcüsü, "Bu işler öyle, felaketzedelerle pazarlık yaparak olmaz. Kim, yangında ne kaybettiyse tstamam kendilerine geri verilmesi gerekir" dedi.

İklim değişikliği konusunda bir plan hazırlanması gerektiğini kaydeden ve "İklim değişikliğini sadece orman varlığımız için değil, gıda güvenliğimiz açısından da çok önemli bir risk" diyen Öztrak, hükümeti de artan kuraklık riski karşısında tedbir almamakla suçladı.

"Verdiğiniz sinyali almazsa ne yapacaksınız?"

İktidarı ekonomi verileri üzerinden de eleştiren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Şimdi beyefendi 'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na faiz indir sinyali verdim' diyor. 12 Ağustos’ta faiz indirilmezse, banka verdiğiniz sinyali almazsa ne yapacaksınız? Başkanı görevden alacak mısınız?" diye sordu.

"Sınır hani milletin namusuydu?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Zayıf ülke olmadığımız için 4 milyon göçmen korumamız altında. Türkiye alırken mevcut imkanlarıyla alıyor, finansmanı iyi yönettiği için bunu başarıyor. Bundan sonra da yine finansı iyi yöneterek bu tür adımları atacağız" şeklindeki sözlerini eleştiren Öztrak, şöyle konuştu:

"Finanstan anladıkları sadece para tahsil etmek. Dışarıdan 3-5 milyar avro gelsin de nasıl gelirse gelsin. Bunun için ülkemizin geleceğini çalmaktan, milletimizi sırtından hançerlemekten çekinmiyorlar. Sınırlarımızın hali ortada.  Sınır sınırlıktan çıktı, kevgire döndü. Sınır hani milletin namusuydu? Rus jetini birkaç kilometre sınırımıza girdi diye siz düşürmediniz mi? Gerçi işin astarı yüzünden pahalıya çıkınca işi FETÖ’ye yıkan da siz oldunuz. Yetmedi bir de Ruslardan özür dilemek için 2,5 milyar dolar verip hala kullanamadığınız S-400’leri aldınız. Ama şimdi Afgan erkeklerinden oluşan taburlar ellerinde tek bir çanta bile olmadan akın, akın Türkiye’yi istila ediyor. Peki, hükümet nerede? Bu ülkeyi kim yönetiyor? Taliban ele geçirdiği bölgelerde tüm hapishaneleri boşaltıyor. Bununla ilgili görüntüler sosyal medyaya düşmeye başladı. Yarın bir gün bu hapishane kaçkınları bizim şehirlerimize dayandığında ne yapacaksınız? Millete nasıl hesap vereceksiniz?"

"İçinize siniyor mu?"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un bir hafta önce, "Türkiye kimsenin bekleme odası değil" dediğini, Dışişleri Bakanlığı'nın ise "Yeni bir göç krizine izin verilmeyecek" diye açıklama yaptığını kaydeden Öztrak, "Şimdi Erdoğan 'Mültecileri almaya devam edeceğiz' diyor. Devletin kurumları başka konuşuyor, Erdoğan başka. Anlaşıldı ki devlet, Erdoğan’ın kapalı kapılar ardında ABD ile ne görüştüğünü bilmiyor. Konuşulanları bir tek Erdoğan biliyor. Bir de, devlet teamüllerine aykırı olarak toplantıya alınan Kavakçı’nın kızı. Anlaşılan Erdoğan ABD ile bir olmuş, Türkiye’ye kontrolsüz göçmen akınını teşvik ediyor" diye konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de seslenen Öztrak, "Sabah akşam, beka diyen Sayın Bahçeli’ye de sormak lazım. Ortağınız Türkiye’nin en önemli beka meselesinde milletimizi sırtından hançerliyor amma sizden gık çıkmıyor. Bu içinize siniyor mu?" diye sordu.

Aşılama hızı

Kovid-19 salgınının toplumsal sağlığı tehdit etmeye devam etiğini belirten CHP Sözcüsü, aşılama hızının yavaşladığını belirterek şunları söyledi:

"Yeni vaka sayılarında dünyada ilk 10 ülke arasına yeniden girdik. Günlük vefat sayıları 100’ün üzerine çıktı. Dün itibariyle iki doz aşısını olan yurttaşlarımızın sayısı 29 milyona ulaştı. Bu, toplam nüfusun yüzde 35’i civarında. Toplumsal bağışıklık kazanmak için nüfusun yüzde 70’nin aşılanması gerekiyor. Yani nihai hedefin ancak yarısındayız. Oysa aşısı tamamlananların nüfusa oranında, Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 50, Yunanistan’da yüzde 51, Almanya’da yüzde 54, İtalya’da yüzde 55, İsrail’de yüzde 62 oranlarına ulaşılmış durumda. Bu rakamlar aşılamada geri kaldığımızı ortaya koyuyor"

"Milli Eğitim Bakanı neden değişti?"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifasını da değerlendiren Faik Öztrak, "Bir ay sonra okullar açılacak Milli Eğitim Bakanı değişti. Giden Milli Eğitim Bakanı neyi yaptı, neyi eksik bıraktı, neden ayrıldı? Gelen Bakan hem bunu, hem de bu eksiklerin giderilmesi için ne yapılacağını açıklamalıdır. Türkiye salgın döneminde okulları en uzun süre kapalı tutan ülkelerden biri oldu. Türkiye’nin bu eğitim dönemini de kaybetme lüksü yok. Aksi halde kayıp kuşak riski daha da artacak. Bu nedenle okullardaki öğretmen ve personelin aşılanmasında bir sıkıntı varsa, bunlar mutlaka ivedilikle giderilmelidir" dedi.

Öztrak, salgın konusunda Sağlık Bakanı’na da hükümete de güvenin kalmadığını öne sürdü.

Burhan Kuzu hakkındaki iddialar

Geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden eski AK Parti milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Burhan Kuzu hakkında son günlerde gündeme getirilen iddialara da değinen Öztrak, "Bu iddialar yenilir, yutulur cinsten değil. Bu konu hakkında bazı şahitler de ortaya çıktı. Burhan Kuzu kimin üzerinden, kimin aracılığıyla işlerini götürüyormuş. Burhan Kuzunun danışmanı çıktı açıkladı. Bakalım yürekli bir savcı çıkıp da bu danışmanın ifadesine başvurabilecek mi?" diye sordu.  

Tanju Özcan’ın tepkisi

CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın kentteki göçmenlere yönelik açıklamaların ardından CHP içinden  yapılan eleştirilere yönelik partinin bir işlem yapıp yapmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Öztrak, "Tanju Özcan görevinin başındadır" diye yanıt verdi.

Mehmet Şimşek’e adaylık teklif edildi mi?

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, eski Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adaylığı teklif edildiği yönündeki iddia hakkında, ATV, Kanal 7 ve Ulusal Kanal muhabirlerinin ortak sorusu üzerine şunları söyledi:

"İddianın ortaya atıldığı kanal CNN Türk. Bugün bu soruyu soran kanallar ise neredeyse havuz medyasının tamamı. Manzara açık, öyle görünüyor ki saraydan ellerine kendilerinin çalıp kendilerinin oynayacağı bir senaryo verilmiş. Bunun üzerinden yeni bri sünni gündem harekatı başlatmaya, milletin asıl gündemini çalmaya çalışıyorlar. Allah akıl fikir versin. Başka ir şey söylemeye gerek yok"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU