İlerleyişini sürdüren Taliban'dan ABD'ye uyarı: "Afganistan'a karışma"

Propagandayla suçlanan Taliban'a göre, örgüt Afganistan topraklarının yüzde 80'inden fazlasını kontrol ediyor

Pek çok bölgede çatışmalar sürüyor (AP)

Afganistan hükümeti, pek çok eyalet merkezinde Taliban saldırılarına karşı çaresiz kalırken örgütün Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Muhammed Naim Vardak, ülkeye daha fazla müdahale etmemesi için ABD'yi uyardı.

CNN International'ın haberine göre pazar akşamı açıklama yapan Vardak, ateşkesin ufukta görülmediğini söyledi. Son çatışmalardan dolayı Kabil yönetimini suçladı:

Çeşitli eyaletlerde savaşmayı Afgan hükümeti istedi. Taliban da hükümetin eylemlerine ve saldırılarına yanıt vermek için harekete geçti.

72 saatte 5 eyalet merkezinin Taliban'ın kontrolüne geçtiği Afganistan'da yeni hafta da çatışmalarla başladı.

kunduz-taliban-ap.jpg

Kunduz'a Taliban bayrağı dikildi (AP)


Afganistan Savunma Bakanlığı, özellikle ülkenin güneyinde yoğunlaşan çarpışmalarda son 24 saatte yüzlerce Taliban militanının öldüğünü veya yaralandığını bildirdi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Taliban'a karşı çatışmalarda üstünlük kazanıldığı öne sürüldü.

Bir yandan ABD ve NATO güçleri ülkeden çekilmede son aşamaya gelirken diğer yandan Taliban atağa kalktı. Haftasonu stratejik öneme sahip olmayan seyrek nüfuslu kentleri ele geçiren örgüt, şimdi gözünü güneydeki büyük kentlere dikti. Haftalardır Kandahar ve Leşkergah'ı almaya çalışıyorlar. Hükümetse, Taliban'ın tabanının önemli bir kısmını oluşturan Peştunların çoğunlukta olduğu bu kentlerde, henüz kontrolü kaybetmediğini bildiriyor.

Pazartesi açıklama yapan Taliban, kuzeydeki Mezar-ı Şerif kenti için de harekete geçildiğini duyurdu. Örgüt doğudaki Kunduz ve Talukan ile Batı'daki Şibirgan'ın ardından burayı da ele geçirmek için ciddi hamlelerin yapıldığını bildirirken hükümet yetkilileri bunların propaganda olduğunu söyledi. 

Pazar günü Sar-i Puli, Kunduz ve Talukan'ı kaybeden hükümet, burayı da kaybederse özellikle ülkenin kuzeyinde oldukça güç duruma düşecek. Bu bölge, 1990'larda Taliban'a karşı en ciddi direnişin gösterildiği yerdi. 

11 Eylül 2001'deki saldırıların ardından Afganistan'ı işgal eden ABD, 20 yılın ardından askerlerin neredeyse tamamını ülkeden çekmiş olacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban'la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı. Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban'ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu.

Birleşmiş Milletler'e göre, Taliban saldırıları ve çatışmalarda, son bir ayda binden fazla sivil hayatını kaybetti. Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, mayıs başından ağustosa kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.


Independent Türkçe, AFP, AP, CNN International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU