ABD'de 1,2 trilyon dolarlık paket kritik bir eşiği daha geçti

Kripto para çevreleri, vergi ödemekten korkuyor

Senato'daki 50 Cumhuriyetçi'nin üçte birinden fazlası tasarıyı onayladı (AFP)

Ülkenin altyapısını modernize etmeyi amaçlayan dev yatırım planı, ABD Senatosu'nda yapılan oylamalarda kritik bir engeli daha aştı. Başkan Joe Biden'ın "tarihi" diye adlandırdığı ve onaylamasına kesin gözüyle bakılan trilyon dolarlık tasarı; 19'u Cumhuriyetçi, 48'i Demokrat ve ikisi de bağımsız 69 ismin desteğiyle 28 karşı oya üstün gelerek ilk onayı aldı. 

Ayrıca paketin tamamıyla ilgili tartışmanın sınırlandırılmasına 29'a karşı 68 oyla karar verildi. Tasarının birkaç gün içinde yüz kişilik Senato'dan nihai onayı alması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak harcamanın boyutu konusunda daha şüpheli üyelere sahip Temsilciler Meclisi'nden nasıl bir karar çıkacağı o kadar da net değil. Resmi rakamlara göre, tasarının kanunlaşması durumunda bütçe açığı 2021-2031 arasında 256 milyar dolar daha artabilir.

Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin aylardır üzerinde çalıştığı tasarı, ülkenin eskiyen altyapısına federal yönetim tarafından 550 milyar dolar harcanmasını öngörüyor. Bu paranın bir miktarı, iklim değişikliğinin etkilerini yavaşlatmak için kullanılacak. 

Toplamda 1 trilyon 200 milyon dolarlık harcamayı kapsayan yaklaşık 2 bin 700 sayfalık tasarı, daha önce onaylanıp harcanmamış bazı fonları da kapsıyor.

Beyaz Saray yetkilileri, 36 yıl Senato tecrübesi olan Biden'ın tasarıyı yakından takip ettiğini ve senatörlere konuyla ilgili telefon açmaktan çekinmediğini aktardı. ABD Başkanı, bu oylamadan önce Twitter'dan yaptığı açıklamada da "Bunu yapmamayı göze alamayız" diyerek pakete verdiği desteği vurguladı.

Kripto paraya vergi tehdidi

Önceki hafta, bu pakete yönelik 20'yi aşkın değişikliği görüşmekle geçti. En dikkat çekeni de kripto parayla ilgili olanlardı. Amerikan Vergi Dairesi'ne (IRS) 10 yılda 28 milyar dolar kazandırabilecek değişiklik, kripto para yatırımcılarının işlemlerini ve kazançlarını yetkililere bildirmesini gerektiriyor. 

Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey'in de aralarında bulunduğu Kongre üyeleri, bu değişikliğin kripto para teknolojisine sekte vuracağını ifade ediyor. Değişikliğin savunucularıysa kripto para piyasasında vergi kaçırmanın azalacağını vurguluyor. 

Kripto para çevrelerindeki pek çok önemli isim de yasa değişikliğine karşı olduklarını net bir biçimde dile getirdi. 


Independent Türkçe, AFP, Reuters, AP, HWP

DAHA FAZLA HABER OKU