Elon Musk'ın SpaceX'i, dünyanın en büyük uzay gemisini inşa etti

Elon Musk, uzay gemisinin montajının fotoğraflarını paylaştı (Elon Musk/Twitter)

SpaceX, Starship uzay gemisini roket iticisine bağlayarak şimdiye kadar yapılmış en büyük uzay aracını yaptı.

Elon Musk ve SpaceX, insanları nihayetinde Ay'a ve ötesine göndermek için Starship'i kullanmayı umuyor. Starship, ünlü milyarderin insanlığın çok gezegenli bir tür haline gelmesini sağlama planlarının merkezinde yer alıyor.

Ancak Starship'in önce bir dizi testten geçmesi gerekiyor ve şirket şu anda şimdiye kadarki en büyük testine hazırlanıyor: Uzay gemisinin uzaya uçacağı, yörüngede dolaşacağı ve sonra tekrar Dünya'ya ineceği bir yörünge uçuşu.

Bunu yapmak için Starship, Musk'ın geçen haftalarda hızla monte edilirken gösterdiği Super Heavy roket iticisinin muazzam gücüne güvenecek.

Starship gemisinin kendisi şimdi bu roket iticisinin üzerine oturtuldu ve iticiyle birlikte bugüne kadar yapılmış en büyük roket haline geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, aynı zamanda şimdiye dek insanlığın monte ettiği en güçlü roket. Starship, diğer işlerinin yanında insanları ilk kez Ay'a taşıyan NASA'nın Satürn V'ini her iki noktada da geçmiş oldu.

Elon Musk'ın attığı bir tweet'e göre şirket, iki parçayı perşembe günü bir araya getirmeyi planlamış fakat şiddetli rüzgarlar bunu engellemişti.

Ancak yerel saatle cuma sabahı, iki parça birbirine bağlandı ve sonunda devasa fırlatma aracı ortaya çıktı.
 


SpaceX'in Teksas'taki üssünde küçük bir kalabalık, iki parçanın üst üste yerleştirilmesini uzaktan tezahüratlarla izledi.
 

İki parçanın yörünge uçuşuna kadar bağlı kalması pek muhtemel değil zira SpaceX büyük ihtimalle ikisinin de ayrı ayrı gireceği son testleri yapmak için parçaları yeniden ayıracak.

Bu yörünge uçuşunun aslında ne zaman gerçekleşeceği hala belli değil. Ana engellerin teknik veya pratik değil mevzuata ilişkin olduğu düşünülüyor. SpaceX'in fırlatma gerçekleşmeden önce Federal Havacılık İdaresi'nden onay alması gerekli.

Elon Musk, hafta boyunca şirketin Teksas'taki Starbase adını verdiği fırlatma sahasından görüntüler paylaşmıştı. Bunlar arasında roketin montajı ve sıkıca bir araya getirilen motorlarının yanı sıra uzay gemisinin fırlatma alanına taşındığı fotoğraflar bulunuyordu.

Starship'in yeni geliştirmelerde kullanılan versiyonu, SpaceX'in geminin çeşitli farklı versiyonlarında ilerlemesine eşlik eden numaralandırma sistemine uygun şekilde şirket içinde SN20 olarak biliniyor. En son SN15 test edilmiş, aradaki versiyonlar ise SpaceX'in daha gelişmiş SN20'yi kullanmayı planlamasıyla geride bırakılmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU