Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki kaza sanılandan daha ciddi: "Uzay aracı acil durumu" ilan edildi

Rus Uzay İstasyonu (Roscosmos Uzay Ajansı Basın Servisi)

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşanan kazanın önceki açıklamalarda belirtilenden daha çarpıcı ve tehlikeli boyutta olduğu ve "uzay aracı acil durumu" ilan edildiği bildirildi.

Rus modülü Nauka, yıllar süren gecikmeden sonra geçen hafta Uluslararası Uzay İstasyonuna varmıştı. Ancak modül kenetlendikten kısa bir süre sonra, havada süzülen laboratuvarlar açısından büyük bir soruna yol açmıştı: Modülün iticileri ateşlemeye devam ederek tüm istasyonu olağan rotasından dışarı itmiş ve dönmesine neden olmuştu.

NASA başlangıçta, söz konusu hadise sonrası istasyonun "pozisyonunun 45 derece saptığını" belirtmiş ve mürettebatın hiçbir tehlike yaşamadığını ifade etmişti.

Ancak olay sırasında görev kontrolüne liderlik eden NASA uçuş direktörü Zebulon Scoville, istasyonun, rotasından çok daha ciddi bir şekilde saptığını söyledi.

The New York Times'a konuşan Scoville, istasyonun aslında, "baş aşağı durmadan önce bir buçuk devir, yani yaklaşık 540 derece döndüğünü" belirtti. Uçuş direktörü, uzay istasyonunun daha sonra kendisini orijinal konumuna getirmek için öne doğru döndüğünü söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scoville ayrıca hadise esnasında görev süresindeki ilk "uzay aracı acil durumunu" ilan etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Uçuş direktörü, gazeteye yaptığı açıklamada devamla, hadiseyi izleyen saatlerde "olayın biraz yanlış rapor edildiğini" söyledi. NASA o saatlerde kamuoyuna, hem dönüşün hem de neden olduğu tehlikenin nispeten sınırlı olduğunu öne süren bir dizi açıklama yapmıştı.

NASA, The Independent'ın konuyla ilgili yorum talebine doğrudan yanıt vermedi. Ancak uzay ajansı, Space'e raporun detaylarının doğru olduğunu teyit etti.

Bir NASA temsilcisi, "Pozisyon değişikliğini temsil eden rakamlar doğru" dedi.

Değişikliğin meydana geldiği azami hızın, istasyondaki mürettebat tarafından fark edilmeyecek kadar yavaş olduğunu ve tüm hadise boyunca diğer bütün istasyon sistemlerinin öngörülen şekilde çalıştığını yineliyoruz.

Space'in aktardığına göre başka bir NASA temsilci de 45 derecelik açının başlangıçta doğru olduğunun düşünüldüğünü ama hadise sonrası yapılan analizde dönüşün daha aşırı olduğunun fark edildiğini söyledi.

Rusya ise sorunlardan yazılım hatasını sorumlu tuttu.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU