Kadrajdakiler: Bir yıldız doğuyor; Renate Reinsve

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yıldız Sineması'nda bu hafta Renate Reinsve'ni ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe 

Renate Reinsve, 2021 Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanan Norveçli bir aktris.

Joachim Trier'in The Worst Person in the World adlı yeni filmindeki performansı ile övgüler toplayan Reinsve, uzun yıllar oyunculuk yapmasına rağmen ilk kez üstlendiği bu başrol ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış gibi görünüyor.


Bir yıldız doğuyor; Renate Reinsve
 


24 Kasım 1987'de Solbergelva'da doğan Renate Hansen Reinsve Norveçli bir aktristir.

Özel hayatıyla ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaşmamayı tercih eden Renate 2012 yılında Oslo Sanat Akademisi'nde üç yıllık oyunculuk eğitiminden sonra mezun oldu, ancak eğitimine 2012/2013 eğitim öğretim yılında yine KHIO'da oyunculuk alanında bir yıllık yüksek lisans eğitimi ile devam etmeyi tercih etti.

Tiyatro Akademisi'nden eğitimli bir aktör olan Renate, ilk sahneye çıkışını ise 2013'te Trøndelag Tiyatrosu'nun Peer Gynt prodüksiyonunda yaptı.

Genç oyuncu sinema dünyasına da Joachim Trier'in Oslo, 31 Ağustos adlı filmiyle adım attı ve bu filmdeki birliktelikleri ona yönetmenin son filminde bir başrolün kapılarını açtı, hatta bu filmdeki performansı oyuncunun Cannes'ın yıldızı parlayan oyuncular arasına katılmasını sağladı.
 


Renate Reinsve, büyük bir sorumluluk gerektirdiği için geçmişte büyük bir rol oynamaya hazır olmadığını düşünmesine rağmen artık kendisine güvendiğini söylüyor ve yeni rollere hazır olduğunu belirtiyor.

Uzun süredir hayatında ne yapacağını tam olarak bilememek ve anlayamamakla ilgili endişeleri olduğunu söyleyen oyuncu; nasıl yaşamalı, kiminle olmayı seçmeli ve nasıl hissetmeli ya da hissettirmeli gibi soru işaretleriyle geçen günlerinin, kendisine Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getiren rolüyle de oldukça örtüştüğünü ve dolayısıyla bunun performansına da yansıdığını düşünüyor.
 


Renate Reinsve iyi mizah oynamak için, durumun trajedisini anlayabilmek gerektiğine inanıyor.

Onunla çalışan yönetmenler ise onun filmin karakterine senaryo sayfalarının dışında bile hayat vermeye çok katkıda bulunduğunu dile getiriyor.

Oldukça sosyal ve insanlarla konuşmayı çok seven biri olduğunu söyleyen Renate'nın Instagram hesabındaki paylaşımlarından da seyahat etmeyi sevdiği görünüyor.
 


Kendisinin pandemi sakinleştikten sonra ilk işinin bazı seyahat planları yapmak olacağını söylemesi de bu sevgisini doğruluyor.

Renate Reinsve artık çok fazla bireyselliğin olduğu bir zamanda yaşadığımızı ve işlerin her zamankinden çok daha hızlı değiştiğini düşünüyor.
 


Renate, yapımcılar için stresli bir dönem olmasına rağmen böylesi bir pandemi sırasında kendisine ödül getiren bu yeni filmini sakin ve rahat bir şekilde çekme imkânı bulabildikleri için çok şanslı olduklarını belirtiyor.

Kendisini geliştirmek için yurt dışında çalışmak ve yaşamak fikrine oldukça açık olan oyuncu, bu deneyimin kendisi için çok eğlenceli olabileceğini, bu yüzden Korona salgını azalırsa bir süre yurt dışında yaşayabileceğini belirtiyor.
 


Bir dönem senaryo yazmayı da deneyen ve kıs film çekmek isteyen Renate oyunculuk kariyeri dolu dolu geçtiği için bunları gerçekleştirmek için zamanının olmadığını söylüyor.

Şu an 34 yaşında olan oyuncunun geleceğe yönelik bazı planları ve fikirleri olduğunu söylüyor ve bunları en kısa zamanda geliştirmeyi ve gerçekleştirmeyi ümit ediyor.

Timothée Chalamet, Bill Murray ve Tilda Swinton en sevdiği oyuncuların başında yer alıyor.
 


Filmografisi

Bugüne kadar hep yan ve yardımcı rollerde yer almasına rağmen enerjisi ve performansıyla her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış olan Renate Reinsve'nin filmografsinde yer alan yapımları aşağıda sizin için özetlemeye çalıştım.


Oslo, 31 Ağustos

Yönetmen: Joachim Trier / Oyuncular: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Malin Crépin, Aksel Thanke, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava, Øystein Røger, Tone Beate Mostraum, Kjærsti Odden Skjeldal, Petter Width Kristiansen, Emil Lund, Johanne Kjellevik Ledang, Andreas Braaten, Anders Borchgrevink, Lennart Anker, Anna Liljeroth, Line Eikenes, Arne Rasmussen, Sofi Espeland, Bente Solberg, Christian Kalager, Anne Spjelkavik, Tore Johan Knudsen, Bjorn Christian Ruud, Iselin Steiro, Julia Pihlstrom, Teodor Svendsen, Elin Sandvik, Maud Amalie Rasmussen, Clara Saenger, Sara Saenger, Bente Flygind, Caroline Vagle, Hege S. Heiberg, Martine Myking, Maja Sørbø, Martni Sternberg, Christian Shillington, Dennis Eriksen, Kaja Nordang, Anja Basma, Marna Haugen, Fredrik Stabenfeldt, Caroline Lea, Lars Anders Tomter, Åse Marie Hole, Anders Kemp, Bettina Fleischer, Henriette Kverneng Johansen, Henrik Langeland, Espen Eik, Trine Sandbraaten, Hagla, Torgny Amdam, Gudrun Austli, Hans Petter Blad, Magnus Castracane, Julie Forchhammer, Marita Holmeset-Varpe, Eskil Vogt, Elisabeth Tverrli, Christine Knaben, Therese Naustdal, Hanne Cecilie Nilsen / Süre: 95 dakika
 

 

Yönetmen koltuğunda oturan Joachim Trier'in varoluşçu felsefesini gözler önüne seren, 2011 yılına ait, Oslo, 31. August adlı bu Norveç yapımı film; bir iş görüşmesi yapmak ve Oslo'daki eski arkadaşlarıyla görüşmek için tedavi merkezinden kısa bir süre ayrılan, iyileşmekte olan uyuşturucu bağımlısı Anders'in hayatından bir günü kadrajına alıyor.

Pierre Drieu La Rochelle'in "Le feu follet" adlı romanından serbestçe uyarlanan filmde, melankoli ve yalnızlık içerisinde hayatı yitip giden zeki, yakışıklı ve maddi gücü yerinde bir adam olan uyuşturucu bağımlısı Anders tedavi olmak için şehir dışındaki bir rehabilitasyon merkezine başvurur.
 


İlerleyen süreçte tedavi programının bir süreci olarak da iş görüşmesi yapması için kendisine bir günlük izin verilir, ancak yakın zamanda bu sağlık merkezinden ayrılıp şehir hayatına geri dönmesi mümkün olan Anders'in bu izin günü için başka planları vardır.

Şehre daha çabuk uyum sağlamak ve yeni bir hayat kurmak isteyen Anders, klinikte geçen günlerinden sonra bu izin gününde çocukluğunun geçtiği bu şehrin başıboşluğunda gezmeye, yeni bir iş aramaya başlar.

İş ararken de birçok yeni arkadaşlık kurar ve uzun bir süredir görmediği insanlarla buluşur.

Ama bu süre içinde nostalji ve melankoli arasında sıkışıp kalan Anders bütün hayatı boyunca yaptığı hatalar bir karanlık gibi üzerine çökünce kendisini yeniden bir çıkmazda bulur.
 


Tüm gün ve gece boyunca geçmiş hatalarının hayaletleriyle umudun yardımı ile savaşmaya çalışır, ama tüm bu kötü düşünceleri kafasından atıp yeni bir hayata başlamak Anders için hiç kolay olmayacaktır.

Galası Cannes'da yapılan ve 31. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde ise Jüri Özel Ödülü'nü kazanan bu filmde Renate Reinsve sadece bir repliği olmasına karşın uzun bir sahne çekildiği için günlerce kamera karşısına geçmek zorunda kalmış, enerjisi ve dayanıklılığı ile filmin yönetmeni Joachim Trier'in bu ilk çalışmasında güvenini ve ilgisini kazanmayı başarmış.


Orheim Şirketi

Yönetmen: Arild Andresen / Oyuncular: Renate Reinsve, Vebjørn Enger, Kristoffer Joner, Cecilie A. Mosli, Glenn André Viste Bøe, EiliHarboe, Rolf Kristian Larsen, Vera Rudi, Renate Hansen Reinsveen, Henrik Mestad, Tone Beate Mostraum, Gretelill Tangen, Andreas Cappelen, Pål Kvammen, Nina Ellen Ødegård, Reno Muren, Malvin Kvam, Berk Akay, Marianne Holter, Stine Mari Fyrileiv, Oliver Hohlbrugger, Kasper Skovli Botnen, Ruth Osmundsen, Helgar Nygaard, Arthur Berning, Lisa Loven Kongsli, Oleander Tengesdal, Bjørn Iversen, Stine Tveito, Thomas Bechmann, Frank Dåbu, Nils Ingebretsen, Thea Green Lundberg / Süre: 104 dakika
 

 

Tore Renberg'in çok satan romanından uyarlanan, 2012 yılına ait, Kompani Orheim (The Orheim Company) adlı, ortalama bir Norveç ailesinin sorunlarının ve aile içi çatışmalarının anlatıldığı bu filmde; Jarle yirmi dört yaşında, arayış içinde olan sorunlu bir gençtir.

Jarle bir gün sarhoş bir halde uyurken telefon çalar, arayan annesidir ve ailesinin dağılmaması için her şeye katlanıp susan bu anne Jarle'ye babasının öldüğünü söylemektedir.

Bu haberi duyan Jarle o an üzülmez, aksine öfkelenir ve hatta biraz da rahatlar.

Sadece alkolik bir babayla büyümüş bir çocuğun hikayesi değil, aynı zamanda ergen şehveti, acısı ve tutkusunu, kurtuluşu ve özgürlüğü anlatan, özellikle çocuk sahibi olmaya karar veren erkeklerin oturup izlemesi gereken bu filmde Renate Reinsve, Lene karakterine hayat vermiştir.


Büyük Beden Erkek Gömleği Giyen Kadınlar

Yönetmen: Yngvild Sve Flikke / Oyuncular: Renate Reinsve, Inga Ibsdotter Lilleaas, Henriette Steenstrup, Anne Krigsvoll, Hallvard Holmen, Ingrid Bolsø Berdal, Andreas Ven Langø, Andrea Vik, Ingrid Bergstrøm, Ivar Gafseth, Gunnar Danbolt, Tore Strømøy, Andreas Cappelen, Herbert Nordrum, Gro Hellesnes, Ingunn Beate Øyen, Anna Aspaas Bottheim, Amelie Stensola, Leander Wegdahl, Eileen Kvaale Røst, Svein Ellingsrud, Live Strugstad, Iselin Husby Haukaas, Tuva Hølmebakk, Silje Lundblad, Svein Andreas Hagen, Marita Gjelten, Gunhild Falkberget, Gunnhild Øyehaug, Ragna Nordenborg, Shaun Henrik Matheson, Siss Vik / Süre: 106 dakika
 

 

2015 yılına ait, Women In Oversized Men's Shirts (Kvinner i for store herreskjorter) adlı bu film; birbirinden farklı hayatlar yaşayan üç kadının hikayesini anlatıyor.

20'lerinde bir öğrenci, 40'larında bir hamile sanatçı ve 60'larında bir emekli kadın, birbirlerinden farklı olsalar da hepsi bir şekilde sanat ve edebiyatla ilgileniyor ve hepsinin de bir şekilde son romanıyla dikkatleri üzerine çeken başarılı bir yazarla bir bağlantısı var gibi görünüyor.

Utangaç bir edebiyat öğrencisi olan Sigrid, yirmi yaşındaki başarılı yazar Kåre Tryvle'a âşık olur.

Bugüne kadar çocuk sahibi olmaktansa kariyer yapmaya öncelik veren, açık sözlü bir performans sanatçısı olan Trine ise kırk yaşına geldiğinde hamile kalması onun açısından talihsiz bir durumdur.

Neyse ki, Trine'nin yakında öleceğinden korkan ve bu nedenle evlat edindiği oğluyla iletişim kurmak isteyen Agnes adlı bir marangoz ile tanışması işleri biraz yoluna koyar.

Bu üç kadının ortak noktası ise kendilerini ve mutluluğu aramak için körü körüne el yordamıyla bir şeyler yapma çabalarıdır.

Sıradan insanların gündelik hayatlarındaki farklılıklara ve farklı kuşaklara bir bakış açısı kazandırmaya çalışan bu komedi filminde Renate Reinsve, Ane karakterine hayat vermiştir.


Villmark 2

Yönetmen: Pål Øie / Oyuncular: Renate Reinsve, Ellen Dorrit Petersen, Anders Baasmo Christiansen, Tomas Norström, Baard Owe, Mads Sjøgård Pettersen, Torstein Løning, Éva Magyar, Emese Nyírö, Márk Márfi, Szabolcs Szalay / Süre: 93 dakika
 

 

2015 yılına ait, Villmark 2 adlı bu korku filminde; orman içerisinde yer alan ve dış dünyadan tamamen izole olan eski bir hastane için yıkım kararı alınır, ancak bu muazzam binanın oldukça karanlık sırları vardır.
 


Yaşlı bir hademenin güvenliğini sağladığı bu yerin yıkımı öncesinde tehlikeli atıkların temizlenmesi için beş sözleşmeli işçi bu hastaneye getirtilir.

İşçilerin üç gün içerisinde üç yüzden fazla oda ve kilometrelerce boru hattını temizlemeleri gerekmektedir.
 


Binanın korkutucu geçmişi onları ürkütse de işlerine tüm hızıyla devam ederler, fakat eski borulardan biri patladığında işleri durma noktasına gelir.

Suları kapatmak için mahzene indiklerinde ise işin asbest ve cıva aramaktan daha fazlasının olduğunun farkına vararak dehşet verici olaylarla yüzleşmek zorunda kalan işçiler bu yerin korkunç sırlarını keşfedeceklerdir.
 


Dış çekimlerin Norveç'te, iç çekimlerin ise yüzde 80'inin Budapeşte'de gerçekleştiği filmde Renate Reinsve, Synne karakterine hayat vermiştir.


Norveç'e Hoş Geldiniz

Yönetmen: Rune Denstad Langlo / Oyuncular: Renate Reinsve, Anders Baasmo Christiansen, Olivier Mukuta, Slimane Dazi, Henriette Steenstrup, Nini Bakke Kristiansen, Elisar Sayegh, Henrik Rafaelsen, Birgitte Larsen, Fridtjov Såheim, Marianne Meløy, Frode Saugestad, Trine Wiggen, Divine Mugisha Ndihokubwayo, Violet Hakizimana, Wouzan Fawaz Banko, Rais Neza Boneza, Jon Vegard Hovdal / Süre: 90 dakika
 

 

Yaşadığımız dönemin en önemli meselelerinden birini İskandinavlara has bir mizahi yaklaşımla ele alan, 2016 yılına ait, Welcome to Norway adlı, mültecilere yönelik trajikomik bir hikâye anlatan bu filmde; Norveç'te iflas eden bir otel sahibi çift, çareyi otel binasını mülteci kampına dönüştürmekte bulur.

Norveç'in en kuzeyinde, dağın başındaki bir kasabada ailesinden kalan oteli işleten Primus, iflas eder, artık eşi ve kızı ona olan güvenlerini de tamamen kaybeder.

Zengin bir ülke olan Norveç'in burada uğraşmak zorunda olduğu sorunlar Avrupa Birliği'ne üye olan güney ülkelerinden oldukça farklıdır, ayrıca devletin iltica politikasını eleştiren insanlar da vardır.

Öte yandan, destek amacıyla verilen veya alınan para kaynağında da bir dolandırıcılık fırsatı vardır.

Böylelikle Norveç göçmen sisteminden çıkar sağlamaya çalışan Primus, devletin mülteci kamplarına verdiği parasal destekten faydalanarak binayı mülteci kampına dönüştürmeye ve iflasını avantaja çevirmeye karar verir.
 


Ancak kasabaya gelen elli mülteci, izbe otel binasına yerleştikten kısa bir süre sonra, Primus'un ırkçı esprilerine ve umursamaz tavrına isyan ederler.

Primus huzuru sağlamak için, yedi dil bilen Abedi'nin yardımına başvurur ve Abedi'yle birlikte mültecileri dinlerine ve milliyetlerine göre farklı katlara yerleştirirler: Hindular bir kata, Sünniler diğer kata, Şiiler bir başkasına…

Primus nihayet kendi tavrını sorgulamaya başladığında, otelde işler yoluna girmeye başlar.

Farklı kültürlerin bir araya geldiği, pek çok konunun farklı bir perspektifle hatta çeşitli açılardan esprili bir şekilde ele alındığı bu filmde Renate Reinsve, Line adlı bir karaktere hayat verdi ve bu filmdeki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Amanda Ödülü'ne aday gösterildi.


Knerten: Keşif

Yönetmen: Andreas J. Riiser / Oyuncular: Renate Reinsve, Filip Mathias Eide, Sjur Vatne Brean, Anders Borchgrevink, Aksel Hennie, Henriette Steenstrup, Nils Jorgen Kaalstad, Svein Roger Karlsen, Marie Lekve Handeland, Marit Norheim Olde, Johanna Habrekk, Magnus Norbustad, Udmund Sandsta, Hilde Anette Oksavik Bu, Oda Medhus, Odin Sandsta, Tom Karsten Garen, Odd Apold, Bjornar Aspelund, Eivind Bu, Teodor Barsnes-Simonsen, Sondre Myrvang, Bjørn Johan Sakseng, Sau Nr. 12, Hallvard Lydvo, John F. Brungot, Andreas J. Riiser / Süre: 90 dakika
 

 

Knerten film serisinin dördüncüsü olan, 2017 yılına ait, Ekspedisjon Knerten adlı bu çocuk ve aile filminde; Lillebror, Knerten ve ailesiyle birlikte Norveç'in batı kısmına taşınır, ancak Kuzey Kutbu'na gitmek gibi daha büyük keşif gezilerinin hayalini kurar.

Bu yeni macerada, çekirdek aile, Aralık 1967'de, sınırlı fiziksel haritaların çocukların sonsuz zihinsel alanıyla buluştuğu Batı Norveç'e taşınır.

Küçük bir batı kırsalındaki yeni evlerine giderken bir dağ geçidini geçtiklerinde Küçük Kardeş, Roald Amundsen'in birçok keşif gezisine hayran kalmıştır ve kendi keşif yolculuğuna çıkmayı dört gözle bekliyordur.

Bu nedenle büyük bir heyecanla çıktığı bu yolculuk, ıslak ve ılıman batı iklimi yüzlerine çarptığında hayal kırıklığı büyüktür.

Ancak yağmurla ıslanmış vadilerin etrafındaki karla kaplı dağ zirveleri ve eriyen kar mağaraları kısa süre içinde hayal gücünü açar.
 


Noel yaklaşırken nazik komşular, yeni gelen aileye Noel ruhunu geri getirmeleri için yardım ederken Küçük Kardeş ve Knerten kutup gezilerinde eğitim alırlar ve Batı Kutbu'na (yakındaki bir dağ zirvesi için yanlış anlaşılan bir isim) bir geziye çıkmayı umarlar.

Ama bir gün Knerten aniden gider ve baba, Knerten'in tek başına bir keşif gezisine çıktığını açıklar.

Küçük Kardeş ise en iyi arkadaşının onsuz seyahat etmiş olabileceğine şaşırır ve bir şekilde onu gittiği yerde bulmaya kararlıdır.

Ailedeki anne rolü için kamera karşısına geçen Renate Reinsve bu filmde evin bir işte çalışan tek üyesine hayat veriyor.


Dönüşüm

Yönetmen: Camilla Strøm Henriksen / Oyuncular: Renate Reinsve, Ylva Bjørkaas Thedin, Maria Bonnevie, Sverrir Gudnason, Casper Falck-Løvås, Kjersti Sandal, Nils Vogt, Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen, Ingeborg Engø, Gard Tony Sønsthagen, Idun Daae Alstad, Nick Brimble, Nils Janson, Pär-Ola Landin, Konrad Agnas, Grete Sexe, Peter Sjöquist / Süre: 85 dakika
 

 

Genç bireylerin sorunlarına odaklanarak gelecekten haber veren !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nin !f Jenerasyon programında da yer alan, 2018 yılına ait, Føniks adlı, bir ailenin varoluş savaşını konu edinen bu filmde; on dördüncü yaşını kutlayan Jill'in yaşıtlarından bambaşka sorumlulukları vardır.
 


Jill, evi terk eden babasının yokluğunda, akli dengesi yerinde olmayan annesiyle birlikte yaşar ve ailesine sahip çıkmaya çalışır.

Zor şartlar altında yaşamasına rağmen bu süreçte hem kendisini hem de küçük erkek kardeşini kollamaktadır.

Doğum gününde yaşanan bir olay ise, Jill'in sorunlarına bir yenisinin daha eklenmesine neden olur.
 


Yaşanan trajediyi saklı tutan Jill, kendisini zorlu bir durumun içinde bulur.

Uzun süredir görmediği babasının doğum gününe gelmesi, iki kardeşin hayatını derinden etkiler.


Dünyanın En Kötü Adamı

Yönetmen: Joachim Trier / Oyuncular: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Maria Grazia Di Meo, Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner, Savannah Marie Schei, Anna Dworak, Vidar Sandem, Eia Skjønsberg, Helene Bjørnebye, Thea Stabell, Deniz Kaya, Sofia Schandy Bloch, Karla Nitteberg Aspelin, Marianne Krogh, August Wilhelm Méd Brenner, Karen Røise Kielland, Lasse Gretland, Savannah Schei, Tumi Løvik Jakobson / Süre: 121 dakika
 

 

Zamanımızın aşklarıyla ilgili bir hikâye anlatan The Worst Person in the World (Verdens verste menneske) adlı bu modern drama; yakında otuz yaşında olacak olan ve aşk hayatı pek yolunda olmayan Julie adında genç bir kadını kadrajına alıyor.
 


Kırk beş yaşındaki çizgi roman yazarı Aksel ile birlikte yaşayan Julie, onun hayatını yaşadığını hisseder.

Ailesinin beklentileri ve Aksel'in çocuk arzusunun yükünü taşıyamayan Julie, sürekli değişen hayallerinin peşinden koşmaya devam eder.
 


Bir gece, genç ve çekici bir adamla tanıştığı bir partiye gizlice girer ve kendini bulmaya çalışmak için daha yaşlı, daha başarılı erkek arkadaşı Axel'den ayrılır.

Onun hayatı, genç ve yakışıklı Eivind ile tanışmasıyla bambaşka bir hal alır.
 


Filmin yönetmen koltuğuna oturan Joachim Trier Oslo, 31 Ağustos filminden bu yana Renate Reinsve ile çalışmak istediğini, ancak kendisi için doğru rolü hiçbir zaman bulamadığını belirtmiş, ancak bu filmin senaryosunu yazmaya başladığında Julie karakterini yazarken aklında sadece Reinsve'nin olduğunu söylemiştir.
 


Renate Reinsve; tatlı, hüzünlü, son derece eğlenceli bir karakter çalışması olan bu drama komedisinde hayatta çok az şey yapabileceğini düşünen, endişeli ve kararsız bir karakter olan, yetişkinliğin eşiğindeki Julie'ye hayat vererek kadınların duygusal yolculuğunun uç noktalarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne sermiştir.
 


Cannes Film Festivali'nde Palmu d'Or'a aday gösterilen bu film için ilk kez bir başrolü üstlenen Renate Reinsve bu filmdeki sansasyonel performansıyla Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi oldu.


Diğer çalışmaları

Kariyerindeki ilk çıkışını 2013'te Trøndelag Tiyatrosu'nun Peer Gynt yapımında yaptıktan sonra pek çok tiyatro oyununda sahne alan Renate Reinsve, Near Adult ve White Boys gibi dikkat çeken dizilerde de rol aldı ve performanslarında drama ile komediyi bir arada yürüttü.

  • Peer Gynt (2013, Tiyatro oyunu)
  • Fındıkkıran (Nøtteknekkeren, 2013, Tiyatro oyunu)
  • Çorapsız Aşk (Kierlighed uden strømper, 2014, Tiyatro oyunu)
  • Biz Ölüler Uyandığımızda (Når vi døde våkner, 2014, Tiyatro oyunu)
  • Yaşlı Bir Kadının Ziyareti (Besøk av gammel dame, 2014, Tiyatro oyunu)
  • O Gece Köpeğin Başına Gelen Tuhaf Şey (Det merkelege som hende med hunden den natta, 2014, Tiyatro oyunu)
  • Lille Eyolf (2015, Tiyatro oyunu)
  • Hamlet (2015, Tiyatro oyunu)
  • Şehrin Gölgeleri - Pilot (Skyggene av byen - Pilot, 2015, Kısa film)
  • Yaz Teknesinin Gizemi (Mysteriet på Sommerbåten, 2015, Televizyon dizisi)
  • Gelecek Vadeden Gençler (Unge lovende, 2015, Televizyon dizisi)
  • Leonce ve Lena (Leonce og Lena, 2015, Tiyatro oyunu)
  • Rosenkrantz ve Gyldenstern Öldü (Rosenkrantz og Gyldenstern er døde, 2015, Tiyatro oyunu)
  • İkinci Dünya Savaşı - Dünyada Gece (Andre verdskrigen - Natt i verda, 2016, Tiyatro oyunu)
  • Songfüglen (2016, Tiyatro oyunu)
  • Edda (2017, Tiyatro oyunu)
  • Küçük, Tatlı Kekler (Små, søte kaker, 2017, Kısa film)
  • Antigone (2018, Tiyatro oyunu)
  • Neredeyse Yetişkin (Nesten voksen, 2018, Televizyon dizisi)
  • Roeng (2018, Televizyon dizisi)
  • Acımasız (De Hensynsløse / Dog Eat Dog, 2018, Kısa film)
  • Tarihinden Önce Tüketin (Best: Før, 2018, Televizyon dizisi)
  • Beyaz Çocuklar (Hvite gutter, 2018, Televizyon dizisi)
  • Çok Teşekkür Ederim Tiyatro (Tusen takk teater, 2018, Tiyatro oyunu)
  • Jane Teyze (Tante Jane, 2019, Tiyatro oyunu)
  • Etkilenen (The Affected, 2020, Kısa film)
  • Kısrak (Mare, 2020, Tiyatro oyunu)


Ödüller

Renate Reinsve Tyra Tønnessen, Trøndelag Tiyatrosu tarafından yönetilen Friedrich Dürrenmatt'ın Visit of a Old Lady adlı oyundaki öğretmen rolüyle en iyi kadın yardımcı oyuncu kategorisinde 2014 Hedda Ödülü'nü kazandı.
Hedda jürisi bu ödülü verirken şu açıklamayı yaptı:

Çok geniş bir karakter galerisine sahip bir yapımda, tüm oyuncular tercihen açık ve eksiksiz insanlar olmalıdır. Ancak iyi bir topluluk oyunu elde etmek için hiçbir yardımcı oyuncunun rolün gerektirdiğinden daha büyük olmaması da önemlidir. Bu hassas bir dengeleme eylemidir ve bu yılki ödülün sahibi bu dengeye sonuna kadar hâkim olmuştur.

Bu absürt ama yine de oldukça gerçekçi performansta, insanlar varoluşsal zorluklarla karşı karşıya kalıyor ve büyük hümanistler ve seçimlerinde ilkeli olmaktan, paraya ve pragmatizme nasıl birer birer teslim olduklarını görüyoruz. Bu kademeli metamorfoz, ödül sahibi tarafından özellikle büyük bir empati, netlik, komik yetenek ve parmak ucu hissi ile sunulmaktadır.


Ayrıca Renate Reinsve, Trøndelag Tiyatrosu'nun 2014'te sahneye koyduğu When We Dead Awaken'daki Maja Rubek rolüyle de sınıfında en iyi kadın yardımcı oyuncu dalında 2015 Hedda Ödülü'ne aday gösterildi.

  • 2014 Hedda Award "Heddaprisen" Norveç Tiyatro Ödülleri: En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Besøk av gammel dame)
  • 2017 Hedda Award "Heddaprisen" Norveç Tiyatro Ödülleri: Özel Sanatsal Çaba En İyi Topluluk Ödülü (Edda)
  • 2021 74. Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Verdens verste menneske)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU