Orman yangınlarının etkilediği ABD alarm verdi: "Hava kalitesi kritik seviyede"

Güçlü rüzgarlar, yanan arazilerden yükselen duman bulutunu doğuya sürüklemeye ve ABD'yle Kanada'nın geri kalanına yaymaya devam ediyor

Kuzey Amerika'dan yükselen yoğun duman bultutu 30 Temmuz'da uzaydan görüntülendi (ABD Ulusal Atmosfer İdaresi)

Türkiye'den Sibirya'ya, Finlandiya'dan Kanada'ya, dünya genelinde birçok ülke orman yangınlarıyla mücadele ederken, ABD'li uzmanlardan korkutan uyarı geldi.

Kuzey Amerika'nın batısında görülen ekstrem sıcaklıklar bölgedeki kuraklığı daha da kötüleştirerek yangınlara neden olurken neredeyse yerleşik hale gelen duman bulutu, Minnesota eyaletinin hava kalitesini "benzeri görülmemiş bir şekilde" düşürdü.

Geçen haftalarda Kuzeybatı Pasifik'te, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası ve Kanada Bozkırları diye adlandırılan bölgelerinde yüzlerce kilometrekarelik arazi yandı. Bunun yanı sıra ABD'nin Kaliforniya eyaletine ve Kanada'nın Ontario eyaletinde de orman yangınları meydana geldi.

Diğer yandan yüksekten esen güçlü rüzgarlar, yanan arazilerden yükselen duman bulutunu doğuya sürüklemeye ve ABD'yle Kanada'nın geri kalanına yaymaya devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üstelik bu duman, atmosferin üst seviyelerinde de kalmıyor. Uzmanlara göre büyük kısmı yüzeyde yoğunlaşıyor ve bazı bölgelerde onlarca yıldır görülen en kötü hava kalitesine neden oluyor.

Minnesota eyaletinde yetkililer en az 3 Ağustos'a kadar hava kalitesi alarmı verdi. Minnesota Kirlilik Kontrol Ajansı, Minneapolis ve St. Paul da dahil olmak üzere eyaletin büyük bölümünde "mor kodlu" uyarı yayımladı.

En kötü hava kalitesi kategorisini temsil eden bu kod, dışarıda uzun süre kalmanın güvenli olmadığı anlamına geliyor.

Televizyon kanalı WCCO'nun Meteorloji Direktörü Mike Augustyniak, mor kodlu bölgelerde yaşayanların mümkün olduğunca içeride kalması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan yetkililer, güney rüzgarlarının dumanı eyaletten dışarı itmeye başladıkça havadaki parçacık seviyelerinin azalmaya başlayacağını belirtiyor.

 

Independent Türkçe, Forbes, CBC Minnesota

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU