Özkoç'tan Erdoğan'a taziye tepkisi: O aileyi gece yarısı saat 2'de evlerine bıraktılar

Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'teki orman yangınında hayatını kaybeden Şahin Akdemir’in ailesi ile yaptığı görüşmede servis edilen görüntüye tepki gösterdi

CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, orman yangınının kısmen devam ettiği CHP Marmaris İlçe Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yanacak bir şey kalmadığı için söndü"

Marmaris, Bodrum ve Köyceğiz'de henüz yangınların sönmediğini, yangınların kontrol altına alındığının açıklandığını belirten Ali Öztunç, "Kontrol altına alınması yangının önlenmesi anlamına gelir. Ama yangın her yeri yaktı, yanacak bir şey kalmadığı için belli noktalarda sönüyor. Bunun adı kontrol altına almak değildir. Yetkililerin, ‘yangının kontrol altına alındığı’ açıklaması doğdu değildir, yangınlar yanacak bir şey kalmadığı için kendiliğinden bitmiş anlamına gelmektedir" dedi.

"Gelmiş geçmiş en beceriksiz orman bakanısın"

Trım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Yerleşim yerlerinin belediyelerin kontrolünde olduğunu, ormanlık alanların yanmasına izin verdiklerini, yerleşim yerlerine yangının gelmesini böylece engellediklerini" söylyerek yangından belediyeleri sorumlu tuttuğunu belirten Öztunç, "Sayın Bakan, orman alanları senin kontrolünde ve yangın ormanlarda çıktı. Ormanlarda yangını söndürmek senin görevin. Sorumlu varsa sensin. Yangın; orman alanları yandığı için yerleşim alanlarına sıçradı. Utanmadan çıkıyor, sorumluluğu belediyelere atıyor. Sorumlu sensin. Sen Sayın Pakdemirli, bu topraklara, bu devlete gelmiş geçmiş en beceriksiz Orman Bakanısın. Senin gibi beceriksizini, tarih boyunca bu millet görmedi" diye konuştu.

"Herkes topu birbirine atıyor"

Türk Hava Kurumu başkanının "Uçakların kullanılması için 40 milyon TL’ye ihtiyaç var" dediğini hatırlatan CHP’li Öztınç, "4 günlük saray harcamasıyla 4 uçak tamir edilebilir ve uçabilirdi. Ama beyefendinin keyfi daha önemli, Tayyip Erdoğan sarayda daha rahat yaşasın, uçaklara daha rahat binsin, uçan sarayında daha rahat gezebilsin diye; 4 günlük saray masrafı ile yapılabilecek uçaklar, yapılmadı. Uçakların kullanılmamasına tepki gelince, bu defa ağız değiştirdiler. THK, hükümeti suçluyor, ‘ben kayyumum’ diyor. Hükümet topu taca atıyor, ne söyledikleri belli değil. Herkes topu birbirine atıyor. Bu uçakların kullanılmamasının müsebbibi AK Parti, Recep Tayyip Erdoğan, Orman Bakanıdır" şeklinde konuştu.

"Kıyılar, koylar bir kez daha peşkeş çekilecek"

Turizm Teşvik Kanunu'nun AK Parti ve MHP’nin oylarıyla yasalaştığını ve bu yasaya kendilerinin "ret" oyu verdiklerini belirten Öztunç, yasanın iptali için Anayasa  Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.

Öztunç, "İmar ve işletme ruhsatı yetkisi, neden Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı'na verildi? Orman alanlarının, kıyıların, koyların, imar ve işletme ruhsatı neden sadece Cumhurbaşkanı ve Bakanın onayına sunuldu? Amacınız nedir, planınız nedir? Bakan, ‘yıllardır bu var’ diyor. Yıllardır dediği darbecilerin getirdiği yasadır. Ne zamandan beri darbecilerin yasalarına sığınıyorsunuz? Kıyılar, koylar bir kez daha peşkeş çekilecek. Biz buna direneceğiz" dedi.

"Onlar ihaleye girmesinler diye yaptın bunu"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da iktidarın yangınlar konusundaki tutumunu eleştirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi eleştiren Özkoç,  "Bir tane uçağın var, sana tahsis edilmiş. Peki Türkiye’nin yangın uçağı var mı? Yok. Sen o uçakla ne yapacaksın? Senin kendi o aciz bedenini mi taşıyacak o uçak? Senin o uçağın iki tane yangın uçağı almasına yeterdi. Sen de hiç mi öngörü yoktu, devlet ahlakı yoktu, bir tane yangın uçağı almadın? Şartnameye 5 ton şartı koydun? Neden? Türk Hava Kurumu’ndaki uçaklar 4.900 ton alıyordu. Onlar ihaleye girmesinler diye yaptın bunu. Çıktın, yüzün kızarmadan, ‘suç CHP’de’ diyorsun. Derhal istifa etmelisin. O bakanlığa layık değilsin. Öngörüde bulunup, yangın uçağı almadın, kendine uçak tahsis ettirdin. Bu kadar yanan canın, malın en büyük sorumlularından biri sen, biri de seni o görevde tutan Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi

"Bir uçağınla 50 yangın uçağı alınırdı"

Vatandaşlara seslenen ve Erdoğan'dan korkmamaları çağrısında bulunan Özkoç, "Bu göreve getirdiğiniz adamın, ülkesinde hiç yangın uçağı yokken, kendisinin 13 uçağı var. Sadece bir uçağın değeriyle, 50 tane yangın uçağı alınırdı. Yalan söylüyorsam, açın, araştırın, bakın ben sözümü geri alacağım. Bunlar devleti yönetmiyorlar. Bir uçağı verirdin, 50 yangın uçağı alınırdı. Sana 12 uçak kalıyor. Yetmiyor mu?" dedi.

"O senin karşında elini bağlasın"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'teki yangın sırasında yangın söndürme ekiplerine su taşırken hayatını kaybeden Şahin Akdemir ailesi ile görüşmesi sırasında verilen görüntüye de tepki gösteren CHP’li Engin Özkoç, şunları söyledi:

"25 yaşında evladımızı kaybettik. Neden? O yavru devletin, iktidarın yapamadığını, o yavru Recep Tayyip Erdoğan’ın, o yavru Pakdemirli’nin yapamadığını yapmaya çalıştı. Hani altınızdaki uçaklardan vazgeçemiyorsunuz ya o yavru altıdaki motosikletle su taşıyordu. Siz ne yaptınız? Cumhurbaşkanı geldi, Marmaris'e. Gündüz 4'te, o yavrunun ailesi, oturduğu o köyden alındı, Cumhurbaşkanı’nın yanına getirildi, saat 2'ye kadar orada tutuldu, Cumhurbaşkanı taziye diledi. Allah’tan korkun. Türkiye Cumhuriyeti'nin milleti, artık Tayyip Erdoğan’dan korkmayın ve Allah'tan ve vicdanınızdan korkun. Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan AKP Genel Başkanı’na artık vicdanlar yetiyor mu? Baba elini bağlamış. Niye bağlıyorsun? O senin karşında elini bağlasın. Sen evladını şehit etmişin, o bir evladını dahi askere bile göndermemiş. Niye elini bağlıyorsun, onun karşısında? Sen bu vatanın biricik insanısın. O baba, o anne, o kardeş gece yarısı saat 2'de evlerine bıraktılar. Tayyip Erdoğan’ın kibri yüzünden. Kibri yüzünden"

"Aciz duruma düşüren seni o makamda oturtan Erdoğan’dır"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, "Yurt dışından ve tek merkezden organize edilen sözde yardım kampanyası, ideolojik saiklerle, devletimizi aciz göstermek, devlet-millet birlikteliğimizi zayıflatmak amacıyla başlatılmıştır" şeklindeki açıklamalrına da tepki gösteren Özkoç, "Allah'tan kork. Bu ülkeyi aciz duruma düşüren, seni hiç hak etmediğin makamda oturtan Recep Tayyip Erdoğan, onun bakanları, onun hükümetleridir. Onlar altlarında onlarca uçakla uçarken, yangınlar çıktı insanlar helak oldular" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU