Fransa, Suudi Arabistan'ın Yemen’deki barış girişimine desteğini vurguladı, Husi saldırılarını kınadı

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Fransız mevkidaşı Le Drian, ikili ilişkileri güçlendirme konusunda istekli olduklarını vurguladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Çarşamba günü Paris'te Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile görüştü. (Prens Faysal bin Ferhan'ın Twitter hesabı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Paris, Suudi Arabistan’ın Yemen'deki barış girişimine desteğini vurgularken, aynı zamanda Husi milislerinin Suudi Arabistan topraklarını hedef alan saldırılarını kınadı. 

İki bakanın görüşmesi, Prens Faysal bin Ferhan'ın Fransa'nın başkenti Paris’te dün ve önceki gün yaptığı görüşmeler çerçevesinde geldi. Bakan Ferhan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Danışmanı ve Büyükelçi Emmanuel Bonn ve Fransa Senatosu’ndan bir grup üyenin yer aldığı birçok görüşme gerçekleştirdi.

Prens Ferhan’ın Fransa Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, taraflar Suudi Arabistan ile Fransa arasındaki ikili ilişkileri güçlendirme yönündeki isteklerini dile getirdiler. 

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı'nın Suudi Arabistan'ı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaretin geçen Nisan ayında gerçekleşmesi planlanıyordu. Ancak ilgili Fransız kaynaklarına göre ziyaretin önümüzdeki Ekim ayında yeniden programlanmasına karar verildi.

Suudi Arabistan haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, iki taraf çeşitli ekonomik ve yatırım alanlarında, özellikle Suudi Arabistan ve Fransa'daki mega projelere ek bir destek sağlama konusunda görüştü.

Görüşmede iki tarafın eğitim, sağlık, inovasyon ve teknoloji alanlarında işbirliğini geliştirme arzusunun yanı sıra, Kovid-19 pandemisi ve mutasyonlarıyla mücadele etme konusunda deneyim alışverişinde bulunma isteklerini dile getirdikleri bildirildi. 

Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada, iki tarafın ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla her alanda koordinasyonu ve ortak çalışmayı artırmaya çalışacağı ifade edildi. 

Fransa ve Suudi Arabistan, dönem başkanlığı Riyad'dan İtalya’ya geçen ve yıllık Liderler zirvesi 30-31 Ekim 2021'de başkent Roma'da yapılacak G20 Grubu'na üye ülkeler arasında yer alıyor.

Bakan Ferhan’ın bölgesel meselelere ilişkin yaptığı görüşmelerde ise, Paris'teki toplantılarında İran nükleer dosyası önemli bir yer işgal etti. Fransa'nın 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın korunması meselesinde en önemli savunuculardan biri olduğu bir sır değil. Ancak İran'ın süreci ertelemesi ve zaman kazanma çabası sonucunda yeni bir anlaşmaya varılması için Tahran'ı müzakerelere devam etmeye zorlamaktan çekinmedi. Ayrıca İran'ın arzusuna göre Viyana müzakerelerinin dondurulmasının bu hedefi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Bakan Le Drian, Tahran'ın müzakere masasına dönmesi gerektiğini ifade etti. Ancak aynı bağlamda, Fransa'nın bölgesel güvenlik ve istikrara bağlılığını ve Fransa ve Suudi Arabistan'ı ilgilendiren konulara yanıt verme kararlılığını vurguladı.

Fransa’nın görüşmelerde Yemen konusundaki tutumları öne çıktı. Fransız Bakan yaptığı görüşmede, Husilerin Suudi topraklarına yönelik gerçekleştirdiği saldırıları sert bir şekilde kınarken, saldırıları durdurmak ve tam ve kapsamlı bir siyasi çözümle ilerlemek için Suudi Arabistan’ın geçen Mart ayında sunduğu barış girişimini desteklediğini dile getirdi. İki bakan, tartışılan konularda koordinasyonu sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Taraflar Lübnan'daki durumu da ele aldı. Paris, Lübnan'ın başkentinde Beyrut Limanı’ndaki patlamadan bir yıl sonra, neredeyse tüm sektörlerde yaşanan krizden etkilenen Lübnanlılara insani yardım sağlamak amacıyla 4 Ağustos'ta davetli olarak sanal bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor. Paris, mümkün olan en büyük uluslararası desteğe ulaşmak için geniş bir katılım sağlamaya çalışacağını belirterek, Fransa'nın geçen yıl benzer iki toplantıya ev sahipliği yaptığını ve Fransa Savunma Bakanlığı'nı da Lübnan ordusuna destek sağlaması için Haziran ortasındaki toplantıya çağırdığını kaydetti. Ancak, İtalya’nın güneyindeki Matera’da 29 Haziran'da yapılan G20 ülkelerinin dışişleri bakanlarının toplantısının ardından, üç ülkenin (Fransa, Suudi Arabistan, ABD) dışişleri bakanlarının katıldığı toplantı çerçevesinde Paris, Riyad ve Washington'ın Lübnan konusunda birlikte çalışma konusunda anlaşması, Lübnan dosyasındaki en önemli mesele olarak kabul ediliyor. Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Bakan Le Drian'ın Lübnanlı yetkililerin reformları gerçekleştirebilecek yeni bir Lübnan hükümeti kurmalarının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladığını aktardı. Ayrıca Le Drian’ın, gelecek hafta düzenlenecek sanal konferansa atıfta bulunarak, Fransızların Lübnan'a yardım sağlama çabalarının devam ettiğine işaret ettiği kaydedildi.

Senato düzeyinde ise Suudi Bakan, Fransa-Körfez Ülkeleri Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Olivier Cadic'in davetini kabul etti ve bir grup Senato üyesiyle bir araya gelerek, onlara ülkesinin her alanda "seçkin" olarak nitelendirdiği ikili ilişkiler konusundaki vizyonunun bir sunumunu yaptı. Ayrıca iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi için mevcut fırsatlara değindi.

Prens Faysal bin Ferhan, iki ülke hükümetlerinin, özellikle Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu çerçevsinde ikili ilişkileri sürekli olarak geliştirmek için yoğun bir şekilde çalıştığını belirterek, bu vizyonun Suudi Arabistan ve ortakları için daha iyi bir gelecek oluşturduğunu vurguladı.

Bakan Ferhan’ın toplantılarına Suudi Arabistan'ın Fransa Büyükelçisi Fahd er-Ruveyli, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Ofisi Direktörü Abdurrahman Davud ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Avrupa Ülkeleri Genel Müdürü Sultan bin Huzeym katıldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU