Delta varyantına karşı en iyi maske hangisi?

ABD Gıda ve İlaç Dairesi Başkanı, "Maske kalitesi önemli" dedi

ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından CDC, Delta varyantının hızla yayılmasıyla aşı olan kişilerin de kapalı alanlarda maske takması gerektiğini açıklamıştı (AP)

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) eski başkanlarından biri, Kovid-19'un Delta varyantına karşı en fazla koruma sağlayan maske türlerine dair tavsiyelerde bulundu.

Dr. Scott Gottlieb pazar günü CBS'in "Face The Nation" programına verdiği demeçte, Delta varyantının ABD'deki mevcut yaygınlığına karşın "virüsün özelliklerinin değişmediğini" söyledi.

Dr. Gottlieb, "Hava yoluyla daha fazla bulaşması ya da maskeden geçme olasılığının daha fazla olması gibi bir şey yok" dedi.

Eski FDA Başkanı, programın sunucusu John Dickerson'a, "Amerikalıları yapmaya teşvik edeceğim ilk şey aşı olmaları" dedi.

Şu kesin ki, şimdi gidip aşı olan herkes, sonbahar ve kış boyunca kendilerini koruyan bir aşıya sahip olacak, bu yüzden kapsamlı ve dayanıklı bir korumaları olacak.

Dr. Gottlieb maskelerin, örneğin virüsün yüksek yaygınlığa sahip olduğu ortamlarda bulunma gibi durumlarda ilave bir güvenlik önlemi almak isteyenler için de hâlâ işe yarayabileceğini söyleyerek sözlerini sürdürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski FDA Başkanı, "Maskenin kalitesi önemli. Yani elinizde bir KN95 veya N95 maske varsa, bu size çok daha fazla koruma sağlayacaktır" diye devam etti.

Hem N95 hem de KN95 maskeler yüksek filtreleme kapasitesine sahip, küçük parçacıkların yüzde 95'ini yakalıyor ve (yüze) güvenli biçimde oturuyor. Bu sebeple bez ve cerrahi maskelere göre daha iyi bir seçenek oldukları düşünülüyor.

N95 maskelerinin artık kolaylıkla erişilebilir olduğunu izah eden Dr. Gottlieb, "Başlangıçta bu salgının ilk zamanlarında, tıbbi çalışanlar için yeterince N95 olmadığından ötürü halkı bu maskeleri kullanmamaya teşvik ediyorduk" dedi.

Fakat şimdi bol miktarda maske var. Sistemde bir sürü N95 maskesi var.

2020'nin sonlarında Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı, o zamandan beri 60'tan fazla ülkede tespit edildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (Centers for Disease Control and Prevention -CDC) göre halihazırda Delta varyantı ülkedeki tüm Covid-19 enfeksiyonlarının yüzde 80'ini oluşturuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU