Sınır karakolları kontrolünü kaybeden Afgan askerleri, Pakistan'a sığındı

Geçtiğimiz Nisan ayında ABD'nin, 20 yıllık yabancı askeri varlığını sona erdirerek güçlerini önümüzdeki Eylül ayına dek tamamıyla geri çekeceğini açıklamasından bu yana Taliban saldırıları yoğunlaştırmıştı

​Afgan askerler Herat’ta eğitim sırasında (EPA)

Pakistan ordusu tarafından dün yapılan açıklamada, 46 Afgan askerinin Taliban savaşçılarının ilerleyişi sebebiyle sınırdaki askeri mevzilerin kontrolünü kaybetmelerinin ardından Pakistan'a sığındığı belirtildi.

Yüzlerce Afgan askeri personeli ve sivil yetkilinin Taliban'ın sınır bölgelerine saldırmasıyla son haftalarda Tacikistan, İran ve Pakistan'a kaçtığı kaydedildi. Söz konusu açıklamada, Afgan ordusu komutanının kuzeyde yer alan Chitral’daki sınır kapısına sığınmalarına izin verilmesini talep ettiği belirtildi. Gerekli makamların onayının ardından askerlerin dün akşam Pakistan'a güvenli geçiş sağladığı belirtilen açıklamada, “Afgan askerlerine askeri adetlere uygun olarak yiyecek, barınak ve gerekli tıbbi bakım sağlandı” ifadelerine de başvuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu gelişme, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleştiği bir zamanda kaydediliyor. Afganistan, İslamabad'daki Afgan Büyükelçisi’nin kızının bu ayın başlarında kısa bir süreliğine kaçırılmasının ardından Pakistan'daki diplomatlarını geri çağırmıştı. Afgan yetkililer, bu yöndeki yorum talebine yanıt vermedi.

Geçtiğimiz Nisan ayında ABD'nin, 20 yıllık yabancı askeri varlığını sona erdirerek güçlerini önümüzdeki Eylül ayına dek tamamıyla geri çekeceğini açıklamasından bu yana Taliban saldırıları yoğunlaştırmıştı. Afgan hükümeti ve Taliban'dan müzakereciler son haftalarda Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelmiş, ancak diplomatlar, Eylül ayında başlayan barış görüşmelerinde çok az somut ilerleme kaydedildiğini bildirmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU