Eski IŞİD üyesi “yalnız kurt” Lübnan’da 4 kişiyi öldürdü

Silahlı saldırganın Suriye’de savaştığı ve 2017’de cezaevinden salıverildiği ortaya çıktı

Fotoğraf: Reuters

Lübnan güvenlik güçlerinden dört kişiyi öldüren saldırganın iki yıl önce cezaevinden çıkan eski bir IŞİD elemanı olduğu ortaya çıktı. Saldırı Pazartesi akşamı Lübnan’ın Trablusşam kentinde gerçekleşmişti.

Yetkililerin kimliğini Abdurrahman Mebsut olarak açıkladığı saldırgan ramazan bayramı arifesinde kalabalık bir caddede polise ateş açtı. Güvenlik güçleriyle girilen çatışmanın ardından motosikletle kaçan saldırgan bir apartmanda kıstırılınca üzerindeki bombayı patlattı. Çatışmada iki polis ve iki asker öldürüldü.

Lübnan İçişleri Bakanı Raya Hasan saldırıyı bir “yalnız kurt eylemi” olarak nitelendirdi. Saldırının ardından soruşturma sürerken bayramın ilk günü için planlanan kutlamalar iptal edildi. Hasan, basın açıklamasında saldırıyı “yeni bir terörizm biçimi” diye nitelendirerek şöyle konuştu:

Bunu yüzde 100 ortadan önleyebilir miyiz? Önleyemeyiz. Belki bizden daha gelişmiş ülkeler bunu başarabilir.

Lübnan Savunma Bakanı Elias Bou Saab ise Lübnan Ulusal Haber Ajansı’na Salı günü yaptığı açıklamada eylemin ayrıntılarının netleşmediğini ancak Mebsut’un Suriye’de IŞİD saflarında savaşmasının ardından ülkeye döndüğünde tutuklandığını ve bir yıldan biraz fazla cezaevinde kaldıktan sonra 2017’de salıverildiğini söyledi. Silahlı saldırıyı üstlenen olmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çatışma son iki yılda Lübnan’ı vuran ilk önemli güvenlik ihlali olarak kayıtlara geçti. Bu iki yıl boyunca Lübnan güvenlik güçleri IŞİD’in planladığı çok sayıda eylemi önlemişti.

Ülke 2013 - 2016 yıllarında komşusu Suriye’deki iç savaşla bağlantılı olarak bir dizi bombalı eyleme sahne olmuştu. Özellikle Suriye sınırına yakın olan Trablusşam çok sayıda saldırının hedefi haline gelmişti.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe İçin Çeviren Meriç Şenyüz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU