Washington ve Viyana, ABD'li diplomatların yaşadığı 'Havana Sendromu'na benzer gizemli sağlık sorunlarını araştırıyor

Bilim insanları, bu durumun mikrodalga veya radyo dalgalarıyla gerçekleştirilen bir saldırı olduğuna inanıyor

Biden göreve başladığından beri, yaklaşık 20 istihbarat subayı ve diplomat Havana Sendromu’na benzer sorunlar bildirdi (Reuters)

Avusturya ve ABD, Viyana’daki Amerikalı diplomatlar ve diğer yetkililerin birkaç yıl önce Küba’da görülen ‘Havana Sendromu’na benzer yaşadıkları gizemli sağlık sorunlarını araştırdıklarını duyurdu.

Gizemli saldırılar Küba, Çin, Rusya ve diğer ülkelerdeki ABD diplomatları ve istihbarat ajanlarının hastalanmasına ve bazılarında beyin hasarına neden oldu.

Diplomatlarda görülen gizemli rahatsızlık ‘çınlama ve baş dönmesi’ şiddetli ağrılara neden olmuş, bu hastalık kayıtlara Havana Sendromu olarak geçmişti.

Bilim insanları, bu durumun mikrodalga veya radyo dalgalarıyla gerçekleştirilen bir saldırı olduğuna inanıyor.

İlk saldırıların 2016’da Küba ve daha sonra Çin’de bildirilmesinden bu yana, bilim insanları ve doktorlar bu gizemli hastalıkların neden ve sonuçları tartışıyor.

The New Yorker sitesine göre ABD Başkanı Joe Biden bu yıl göreve başladığından beri, Viyana’daki yaklaşık 20 ABD’li istihbarat subayı, diplomat ve diğer hükümet yetkilisi Havana Sendromu’na benzer sorunlar bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Viyana Büyükelçiliği’nde meydana gelen, henüz açıklanamayan sağlık olaylarının araştırıldığını bildirerek, buna maruz kalan tüm çalışanlara gerekli tetkiklerin yapıldığını belirtti.

Bakanlık ayrıca, ABD’nin diğer adımların yanı sıra, bu sorunları küresel olarak ele almak ve gelecekte bu olaylara karşı daha iyi korunmak için çalışabilecek bir tıp uzmanlarından oluşan bir ekip oluşturduğunu da vurguladı.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, “Ev sahibi ülke olarak rolümüz kapsamında, olası açıklanamayan sağlık olayları konusunda ortak bir soruşturma yürütmek için ABD makamlarıyla birlikte çalışıyoruz. Bu raporları çok ciddiye alıyoruz. Aileleriyle birlikte Avusturya’ya gönderilen diplomatların güvenliği birinci önceliğimiz” ifadelerini kullandı.

Avusturya, Birleşmiş Milletler’in (BM) birçok uluslararası kuruluşunda çalışan çok sayıda yabancı diplomat grubuna ev sahipliği yapıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU