"Haiti'yi kim yönetecek?" sorusuna ABD ve AB'nin yer aldığı Çekirdek Grup yanıt verdi

Devlet Başkanı Jovenel Moïse'ye düzenlenen suikastın ardından siyasi çalkantı sürüyor

Jovenel Moïse 53 yaşında öldürüldü (Reuters)

Devlet Başkanı Jovenel Moïse'ye düzenlenen suikastın ardından siyasi çalkantının sürdüğü Haiti'de liderlik konusu cumartesi günü yeni bir boyut kazandı.

Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'teki ABD, Brezilya, Kanada, İspanya, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği büyükelçileri ve Amerikan Devletleri Örgütü'yle Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan Çekirdek Grup, Moïse'nin öldürülmeden iki gün önce başbakan olarak atadığı Ariel Henry'ye desteğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Uzlaşmaya dayalı ve kapsayıcı bir hükümet" kurulması çağrısında bulunan blok, Henry'nin hükümet kurma görevine devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Karayipler ülkesinde Moïse cinayetinden sonra geçici Başbakan Claude Joseph acil durum ilan etmişti. Henry'nin yemin etmediğini söyleyen Joseph, 7 Temmuz itibarıyla ülkeyi yönetmeye başlamıştı.

Haiti'de ayrıca Senato, Üst Meclis Başkanı olarak görev yapan Joseph Lambert'i geçen hafta geçici devlet başkanı olarak atamıştı.

Öte yandan Çekirdek Grup'un açıklaması, bazı üyelerinin önceden verdiği beyanlarla çelişiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Moïse suikastından bir gün sonra yaptığı açıklamada, geçici Başbakan Joseph'le çalışmaya devam edeceklerini söylemişti.

Birleşmiş Milletler Haiti Özel Temsilcisi Helen La Lime de geçen hafta, bu yıl düzenlenecek seçime kadar ülkeye Joseph'in liderlik edeceğini ifade etmişti.

Bazı uzmanlar da Çekirdek Grup'un bu hamlesine şaşırdı. Virginia Üniversitesi'nde siyaset bilimi çalışmalarını sürdüren Haitili akademisyen Robert Fatton, Çekirdek Grup'un ifadelerinin "kafa karıştırıcı" olduğunu söyledi.

Washington Post, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Henry'yi destekleyip desteklemedikleri hakkındaki sorulara yanıt vermediğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Haiti'yi kimin yöneteceği kararı Haitililere ait. Politikadaki tıkanıklık ülkeye zarar veriyor. Haiti'deki liderlerin bir araya gelip ortaklaşa bir yola girmesi hayati önem taşıyor.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU