Filistin: İsrail, Ürdün Vadisi'ndeki Filistinlileri zorla yerinden ediyor

Filistin Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "Hımsa el-Fevka bölgesini kapalı bir askeri bölge ilan etmesine rağmen, işgal makamları Ürdün Vadisi'ni Yahudileştirme kampanyası kapsamında yerleşimleri genişletme amacıyla burayı dönüştürecek

Peş peşe 8 kez yıkılan Kuzey Ağvar’ın Hımsa el-Fevka bölgesindeki yerinden edilen vatandaşlar (AP)

Filistin Dışişleri ve Göçmenler Bakanlığı dün (Perşembe) İsrail'i Batı Şeria'nın yaklaşık üçte birini oluşturan Ürdün Vadisi'ndeki (el-Ağvar) Filistinli nüfusu zorla yerinden etmekle suçladı.

Bakanlık yaptığı basın açıklamasında, işgal altındaki Filistin topraklarında, özellikle peş peşe 8 kez yıkılan Ürdün Vadisi'nin kuzeyindeki Hirbet Hımsa el-Fevka bölgesindeki Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinden ve evlerinin yıkılmasından İsrail hükümetini sorumlu tuttu. 

Yaşananları ‘etnik temizlik, savaş suçu ve insanlığa karşı suç’ olarak değerlendiren Bakanlık, uluslararası toplumun herhangi bir şey yapmadan olup bitenlere sessiz kalması karşısında şaşkınlığını dile getirdi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'ni Ürdün Vadisi'nde 35’i çocuk, 60'tan fazla Filistinli vatandaşın yerinden edilmesine neden olan Hirbet Hımsa el-Fevka bölgesini yıkma suçuna karşı yasal ve ahlaki sorumluluklarını üstlenmeye çağırdı.

 Alman haber ajansı DPA'nın haberine göre Bakanlık açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“İnsan Hakları Konseyi'nin gündemindeki 7. maddeyi gündeme getirerek Filistin'i eleştiren ülkeler, terörün önlenmesi ve kınanmasında sorumluluklarını yerine getirmemeleri ve insan hakları ve uluslararası yasaların işgaline ilişkin suçlar ve ihlallere karşı başarısız oldukları için kendilerinden utanmalılar. Hirbet Hımsa el-Fevka'nın maruz kaldığı durum, İsrail'in kelimenin tam anlamıyla bir apartheid devleti haline geldiğinin yeni kanıtlarından başka bir şey değil.”

 Filistin Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "Hımsa el-Fevka bölgesini kapalı bir askeri bölge ilan etmesine rağmen, işgal makamları Ürdün Vadisi'ni Yahudileştirme kampanyası kapsamında yerleşimleri genişletme amacıyla burayı dönüştürecek. Bu durum, İsrail’in  Batı Şeria'da kademeli olarak tırmanan ilhak süreçlerinin bir tercümesi” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU