ABD'de CEO'lar, 2020'de çalışanlardan 299 kat fazla maaş geliri elde etti

AFL-CIO sendika federasyonunun yönetici maaşlarına dair yıllık raporu, pandemiye rağmen CEO maaşlarında büyük artış olduğunu gösteriyor

CEO ve çalışan maaşı arasındaki uçurum 2020'de de büyümeye devam etti (AFP)

CEO'lar ve çalışanlarının ortalama maaşları arasındaki fark, Kovid-19 pandemisinin geleneksel çalışma hayatını altüst ettiği 2020'de de büyümeye devam etti.

AFL-CIO sendika federasyonunun yıllık Yönetici Maaşı İzleme Raporu'na göre S&P 500 şirketlerinde çalışan CEO'lar, ortalama bir çalışanın maaşının 299 katını kazandı.

Yöneticiler toplam ücret olarak ortalama 15,5 milyon dolar (yaklaşık 130 milyon TL) alırken, son 10 yılda maaşlarında her sene 260 bin dolarlık (yaklaşık 2,2 milyon TL) bir artış görüldü. 

Üretimde ve yönetici olmayan pozisyonlarda çalışanlar 2020'de ortalama 43 bin 512 dolar (yaklaşık 375 bin TL) kazandı. Bu rakam son 10 yılda yıllık 957 dolarlık (yaklaşık 8 bin TL) bir artışa işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CEO-çalışan maaşı oranı 2019'da oranla 264'e 1'ken pandemi esnasında yöneticilerin ortalama maaşı 712 bin 720 dolar (yaklaşık 6 milyon TL) arttı.

Bulgular AFL-CIO için şaşırtıcı değildi.

Sendikanın Maliye Sekreteri Liz Schuler çarşamba günü gazetecilere "Bu her yıl gördüklerimizle tutarlı" dedi.

Ekonomimizdeki eşitsizlik ve dengesizlik, bu ülkede CEO'ların ve emekçilerin maaşlarının büyük bir sorun olmaya devam ettiğini gösteren bu raporda da açıkça görülüyor.

Yönetici ve çalışan maaşları arasındaki en büyük uçurum 5 bin 294'e 1 oranla, CEO Kevin Clark'ın toplam maaşının 31 milyon dolar (yaklaşık 265 milyon TL), ortalama çalışan maaşınınsa sadece 5 bin 906 dolar (yaklaşık 50 bin TL) olduğu otomotiv teknolojisi şirketi Aptiv'de gözlemlendi.

Paycom Software'in CEO'su Chad Richison ise 211 milyon 131 bin 206 dolarla (yaklaşık 1,8 milyar TL) 2020'nin en yüksek ücret paketine sahipti. Şirkette ortalama çalışan maaşı 71 bin 259 dolar (yaklaşık 610 bin TL), bu da 2 bin 963'e 1 orana denk geliyor.

Ücretlerdeki en büyük ayrımlardan bazıları temel tüketici ürünleri ve ihtiyari tüketim sektörlerinde ortaya çıktı: Tecrit boyunca Amerikalıların ihtiyaçlarını karşılayan perakendecilerin çoğu, pandemi sırasında ekonominin tıkırında gitmesini sağlayan çalışanlarını temel çalışan addetmişti.

Schuler "Kovid-19 pandemisinin üstesinden gelmemizin tek nedeni çalışan nüfusun sorumluluk almasıdır" dedi.

Pek çok işletmenin patronunun bu çalışanlara temel çalışan dediğini ve onları kahraman ilan ettiğini duyuyoruz ama kelimeler yeterli değil" diye ekledi.

Bu ülkenin işlemesi için kritik işleri yapan bizler her zaman temel olduk.

Yönetici ve çalışan maaşları arasındaki eşitsizlik, 2008'deki küresel mali kriz esnasında, ABD yönetiminin şirketlerin ücret verilerini yayımlamasını zorunlu kılmasıyla açıkça görülmüştü.

Yönetici maaşı esas maaşın da ötesine geçiyor ve hisse senetlerinden ikramiyelere, emeklilik planlarına ve performans temelli ödemelere kadar birçok başka ödenek biçimini kapsıyor.

Pandemi sırasında bazı CEO'lar, ekonomi durma noktasına gelirken işçilerle dayanışma göstermek için maaşlarından feragat ettiklerini veya büyük ücret kesintileri yaptıklarını açıklamıştı.

Bununla birlikte birçok durumda, toplam ücretteki herhangi bir eksikliğin diğer ödenek biçimleriyle telafi edildiği görülüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU