Londra, iktidara geldiği an Taliban ile çalışmaya hazır

Taliban, Pakistan sınırındaki önemli bir geçiş noktasını kontrol ediyor

Pakistan ile Spin Boldak sınır kapısına Taliban bayrağı çekildi (EPA)

Taliban dün, savaşçılarının Pakistan sınırında yer alan Spin Boldak Sınır Kapısı’nın kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Pakistanlı bir yetkili, Taliban militanlarının Pakistan'ın Çaman ile Veş kasabaları arasındaki sınır kapısından Afgan hükümeti bayrağını indirdiğini bildirdi.

Reuters’ın haberine göre, Afganistan'ın güneyindeki Kandahar şehrinin güneyinde yer alan sınır kapısı, ülkenin her gün yaklaşık 900 kamyonun geçtiği en yoğun ikinci giriş noktası sayılıyor.

Kandahar'da yer alan kritik Veş sınır kasabasını ele geçirdiğini söyleyen Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Bununla birlikte, Spin Boldak, Chaman ve Kandahar gümrük noktaları arasındaki yollar kuvvetlerimizin eline geçti” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Afgan yetkililer hükümet güçlerinin Taliban savaşçılarını püskürterek geri çekilmeye zorladığını, Spin Boldak’taki sınır bölgesini kontrol ettiklerini söylerken siviller ve Pakistanlı yetkililer ise Taliban'ın Veş'teki sınır merkezleri kontrolünü ele geçirdiğini aktardı.

Son birkaç gün içerisinde Taliban; Herat, Ferah ve Kunduz'un kuzey ve batı illerinde bulunan diğer büyük sınır kapılarının kontrolünü ele geçirdi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin yardımcısı Emrullah Salih, Taliban'ın Kırgızlardan oluşan küçük bir etnik grup üyelerini İslam'a sarılmaya veya kuzey Bedahşan eyaletindeki evlerini terk etmeye zorladığını söyledi.

Bush: Afganistan'dan çekilmek hata

11 Eylül saldırıları ardından 2001 yılı sonbaharında ABD kuvvetlerini Afganistan'a gönderen eski ABD Başkanı George W. Bush, Almanya merkezli Deutsche Welle’ye verdiği röportajda NATO kuvvetlerinin Afganistan'dan çekilmesini bir hata olarak değerlendirerek “Afgan kadın ve kızları anlatılmaz bir zarar görecek. Bir hata yapılıyor. Bu azılı canavarlar tarafından katledilmeye terk edilecekler ve bu beni üzüyor” ifadelerini kullandı.

Taliban’dan Rusya'ya güvence

Rus haber ajansının dünkü haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Moskova'nın Afganistan ve Taliban'ı çok geç olmadan bir geçiş koalisyonu hükümeti kurma konusunda ciddi müzakerelere başlamaya çağırdığını aktardı. Geçen hafta Moskova'yı ziyaret eden bir Taliban heyeti, radikal İslamcı grubun Afganistan topraklarının yüzde 85'inden fazlasını kontrol ettiğini açıklayarak, Afganistan'ın diğer ülkelere saldırı platformu olarak kullanılmasına izin vermeyecekleri konusunda Rusya'ya güvence vermişti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Taliban Orta Asya'daki müttefiklerinin güvenliğine herhangi bir zarar verdiği taktirde bunun önemli sonuçlara yol açabileceğini açıkladı. 

Birleşik Krallık: Afganistan'da hükümete dahil olduğu taktirde Taliban’la çalışırız

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, Salı günü The Daily Telegraph gazetesinde yayınlanan röportajında, Birleşik Krallık'ın Afganistan'da hükümete dahil olduğu taktirde Taliban ile birlikte çalışabileceklerini belirtti. “Günün hükümeti ne olursa olsun, belirli uluslararası normlara uyması koşuluyla İngiliz hükümeti Taliban ile ilişki kuracaktır” ifadelerini kullanan Wallace, aynı zamanda Reuters’ın haberine göre Taliban'ın insan haklarına ciddi şekilde aykırı davranması durumunda bu ilişkiyi gözden geçirecekleri uyarısında bulundu.

Söz konusu röportajında Birleşik Krallık’ın Taliban ile çalışmasının tartışmalı olacağını kabul eden Wallace, “Taliban'ın umutsuzca istediği şey uluslararası tanınma. Ulusun inşasında finansman ve destek için bu gerekiyor. Barışa ortak olmadığınız taktirde tecrit riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Tecrit, onları geçen sefer bulundukları yere götürdü” dedi. Aynı zamanda Taliban ve Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'yi ülkeyi istikrara kavuşturma yönünde birlikte çalışmaya çağırdı.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Afganistan'da ABD ordusuna hizmet eden Afgan tercümanların Taliban'ın intikam alacağı korkusuyla canlarından endişe edildiği için yurtdışına tahliyesine başlandığını duyurdu. Beyaz Saray kaynakları, Müttefiklere Sığınak Operasyonu adlı bu planın ay sonu başlayacağını duyurdu. ABD yönetimi, ABD kuvvetlerinde hizmet vermiş Afgan tercümanları özel bir göçmen vizesi süreciyle ABD'ye getirmek için ticari uçaklar kiralıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU