Haiti'yi sallayan suikastın "baş aktörü" ABD'de yaşayan doktor çıktı: "Moise'yi öldürtüp Devlet Başkanı olacaktı"

63 yaşındaki Sanon'un Haiti'deki evinde ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nin amblemini taşıyan bir şapka bulundu

Jovenel Moïse 53 yaşında öldürüldü (Reuters)

Haiti polisi, Devlet Başkanı Jovenel Moïse'ye yapılan suikastte büyük rol oynadığı iddiasıyla gözaltına alınan Christian Emmanuel Sanon'un, devlet başkanlığı koltuğuna oturmayı planladığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürü Leon Charles pazar günü yaptığı açıklamada, Sanon'un "Haiti'ye özel uçakla ve siyasi amaçlarla geldiğini" ifade etti. Doktor Sanon'un, Moïse'ye saldıran ekibin üyelerine ülkenin başına geçince onları koruması yapacağı şeklinde söz verdiği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Charles, saldırganların niyetinin ilk başta Moïse'yi tutuklamak olduğunu ancak planların daha sonra değiştiğini söyledi. Emniyet Genel Müdürü, saldırganlardan birinin, sıkıştırıldığı zaman aradığı ilk kişinin Haiti vatandaşı Sanon olduğunu ifade etti. "Saldırgan, Devlet Başkanı Jovenel Moïse suikastının arkasındaki beyin olduğunu düşündüğümüz iki kişiyle daha temasa geçti" diyen Charles, bu şüphelilerin isimlerini vermedi.

Polis ekipleri, 63 yaşındaki Sanon'un Haiti'deki evinde ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nin amblemini taşıyan bir şapka, 20 kutu mermi, silah parçaları, Dominik Cumhuriyeti'nden gelen 4 plaka, iki araba ve kimliği belirsiz kişilerle yazışmalar ele geçirdi.

Charles, şüphelilerin Kolombiya'yı ne zaman terk ettiği ve biletlerin parasını kimin ödediği gibi ayrıntıları öğrenmek için Kolombiyalı yetkililerle birlikte çalışıldığını bildirdi.

 

ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan Sanon, YouTube'da Leadership for Haiti (Haiti İçin Liderlik) başlıklı bir videoda Haitili liderleri yozlaşmayla suçluyor.

 

 

2011'de yüklenen videoda "Ülkeyi umursamıyorlar. Halkı umursamıyorlar" diyen doktor, hükümet görevlilerinin uranyum, petrol ve diğer kaynakları ele geçirdiğini iddia ediyor.

Ne olmuştu?

Moïse 7 Temmuz'da silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda öldürülmüş, eşi Martien Moise yaralanmıştı.

Charles suikastın 26 Kolombiyalının ve iki Haiti asıllı ABD'linin içinde olduğu komando birliği tarafından yapıldığını söylemişti. Düzenlenen operasyonlarda polisle çatışmaya giren 10 şüpheli öldürülmüştü.

Suikasta karıştığından şüphelenilen 19 zanlı gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından geçici olarak başbakanlık görevini sürdüren Claude Joseph, ülkede acil durum ilan etmişti.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten yargıçlardan Carl Henry Destin, Moïse'nin yatak odasında öldürülmeden önce işkence gördüğünü, kızının kaçtığını, oğlunun ve çalışanların ise ağzının kapatıldığını söylemişti. Destin, Devlet Başkanı'nın kolunda ve sağ ayağında kırıklar olduğunu sözlerine eklemişti.

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA, AFP, AP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU