Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke oldu

Eurostat verilerine göre son bir yılda yüzde 32’lik artışla konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 6,1 olarak hesaplandı. Türkiye genelinde kiralar ise yüzde 9,4 arttı

Fotoğraf: AA

Salgın döneminde özellikle düşük faizler nedeniyle artan konut fiyatlarında yükselme eğilimi yavaşlasa da sürüyor. 

Fiyatlar yükseldikçe geniş halk kesimlerinin konut alması giderek imkânsız hâle geliyor.  Konut sahipliği oranı azalırken kiralık konutlarda da fiyatlar artıyor.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) son verilerine göre son bir yılda yüzde 32'lik artışla konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke Türkiye. Son bir yıl içerisinde kira artışında da yine Türkiye ilk sırada.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Birliği genelinde ise 2021'in birinci döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1'lik artış kaydedildi.

Türkiye'den sonra konut fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler yüzde 17 ile Lüksemburg, yüzde 15,3 ile Danimarka ve yüzde 12 ile Litvanya oldu.

Eurostat'ın verilerine göre 2020 ile 2021 arasında Türkiye genelinde kiralar yüzde 9,4 oranında arttı. Konut fiyatlarında olduğu gibi AB ülkeleri arasında en fazla kira fiyat artışının olduğu ülke Türkiye oldu.

Türkiye'yi yüzde 5'lik artış ile Avusturya, yüzde 4,1'lik artış ile de Letonya takip ediyor.

Metrekare fiyatı 3 bin 919 lira

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) haziran ayı konut piyasası raporu da konut piyasasındaki yavaşlamaya dikkat çekti. Raporda yüksek kira artışlarının İstanbul’da olduğu vurgulandı. Raporda yer alan bilgilere göre en ucuz satılık konutlarda 2 bin TL’den başlayan m2 fiyatı lüks konutlarda 12 bin TL’ye yaklaştı. BETAM’ın sahibinden.com veri havuzunu kullanılarak hazırladığı haziran raporunda geçen yılın mayıs ayına göre ülke genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare (m2) fiyatlarının yıllık yüzde 40 oranında artarak 3 bin 919 TL olduğu belirtildi.

Satılık konut ilan m2 fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 34,2, Ankara’da yüzde 38,3 ve İzmir’de yüzde 38,6 arttı. Böylece, ortalama satılık konut m2 fiyatları İstanbul’da 5 bin 200 TL, Ankara’da 2 bin 692 TL, İzmir’de ise 4 bin 690 TL oldu.

 

Independent Türkçe, Birgün

DAHA FAZLA HABER OKU