Economist, Sedat Peker'in videolarını yorumladı: Hem Erdoğan'ın imajı hem de Türkiye'nin ekonomisi darbe alıyor

Yayımlanan makalede, Sedat Peker'in iddialarının AK Parti iktidarına ve Türkiye ekonomini etkileri yer alırken, "Yıllar sonra ilk kez Erdoğan'ın konumu kırılgan gibi görünüyor" ifadelerine yer verildi

Fotoğraf: AA

Economist gazetesi, organize suç örgütü liderliğinden aranan Sedat Peker'in iddialarını ve bu iddiaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı üzerindeki etkileri üzerine bir makale yayımladı.

"Hem Recep Tayyip Erdoğan'ın imajı hem de Türkiye'nin ekonomisi darbe alıyor" başlığıyla yayımlanan makalede, Türklerin kötüye giden ekonomik koşullarda "artık yüksek düzeylilerin karıştığı skandallara karşı daha az affedici olduğu" yorumu yapılıyor.

Sedat Peker'in "suikast" tehdidi iddiasıyla video yayımlandığının belirtildiği makalede, "Ancak Erdoğan'ın rahat bir nefes almak için çok zamanı olmadı. Bir gün sonra, ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da polisin Türk iş insanı Sezgin Baran Korkmaz'ı tutukladığını duyurdu. Korkmaz'ın adı da Peker'in videolarında geçiyordu" denildi.

"Suç işlediği iddialarını reddeden Korkmaz ise şu an Amerikalı müfettişlerle "çok ilginç sohbetlerin içinde olabilir" denilen makalede, Korkmaz'ın, Türkiye'de de hakkında soruşturma açılmadan önce, 2020 sonunda ülkeden İçişleri Bakanı'nın uyarısıyla çıktığına dair Peker'in iddialarına da yer veriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıda, Türkiye'deki ekonomik veriler de yer alıyor:

Peker'in iddiaları karşısında resmi bir soruşturma başlatılma ihtimali çok zayıf. Ancak Erdoğan'ın bu skandalın etkilerini yok etmesi şimdiye kadar mümkün olmadı. AK Parti'nin daha önceki kanıtlı yolsuzluklara bile tahammül eden destekçileri, bugün ekonominin çok kötüye gittiği, fiyatların arttığı ve Türk Lirası'nın değer kaybederek tüm birikimlerini yediği bir dönemde daha az affedici.

Enflasyon Haziran'da son iki yılın en yüksek seviyesini görerek yüzde 17,5'e çıktı. Özellikle Erdoğan'ın Merkez Bankası'na faiz oranlarını düşük tutmasını söylediğini açıklamasından sonra TL dolar karşısında rekor düşüşü gördü. Dünya Bankası değerlendirmelerine göre Kovid-19 salgınının da tetiklediği ekonomik kriz, sadece son bir yılda 1,6 milyon Türk vatandaşını yoksulluk sınırına itti.

The Economist, yazıyı "Yıllar sonra ilk kez Erdoğan'ın konumu kırılgan gibi görünüyor" değerlendirmesiyle bitiriyor ve Türkiye Raporu isimli araştırma şirketinin son araştırma sonuçlarına yer veriyor:

Türkiye Raporu'nun anketine göre AK Parti'ye destek yüzde 26'ya geriledi, bu oran son 20 yıldaki en düşük oran. Eğer bugün bir Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılırsa, Erdoğan'ın kaybedeceği de anket sonuçlarına yansıyor. Seçimler 2023'te olacak ancak Türklerin yüzde 58'i ve muhalefet partilerinin çoğu, seçimlerin öne çekilmesini istiyor.

Erdoğan'ın aynı zamanda gerçekle bağlantısı da kopmuş gibi görünüyor. Türkiye'nin en güçlü adamı kısa bir süre önce devlet kurumlarına harcamaları kısıtlamaları ve bazı inşaat projelerine ara vermeleri talimatı verdi. (Cumhurbaşkanlığı ofisi elbette ki bundan hariç tutuldu) Birkaç gün sonra, birçok gazetede Erdoğan'ın kendisi için Akdeniz kıyısında, deniz kenarında yaptırdığı 640 milyon liralık cumhurbaşkanlığı konutu, havuz ve sahilin fotoğrafları yayımlandı. Kendisini 'halkın adamı' ilan eden bir lider için, bunun iyi bir görüntü olduğunu söylemek çok zor.

 

Independent Türkçe, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU