Ursula von der Leyen: AB, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm anlaşmasını "asla" kabul etmeyecek

Avrupa Birliği, Kıbrıs için iki devletli çözüm teklifini "asla" kabul etmeyeceğini açıkladı

Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen,  Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile ortak açıklaam yaptı / Fotoğraf:  ec.europa.eu

Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, on yıllardır süregelen ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılması önünde önemli bir engel oluşturan Kıbrıs anlaşmazlığı konusunda AB'nin aynı fikirde olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Von der Leyen basın toplantısında, "İki devletli bir çözümü asla ve hiçbir zaman kabul etmeyeceğimizi tekrarlamak istiyorum. Bu konuda kararlı ve birleşiğiz" dedi.

Kıbrıs'ta Yunanistan destekli askeri darbe girişimi sonrasında Türkiye'nin 1974'te adanın kuzeyine askeri harekât düzenlemesinin ardından Kıbrıs ikiye bölündü. Adanın güneyi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından yönetilirken, kuzeyiyse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından yönetiliyor.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi uluslararası alanda Kıbrıs hükümeti olarak tanınırken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yalnızca Ankara tarafından tanınıyor.

Kıbrıs'taki anlaşmazlığın çözülmesi 1970'li yıllardan bu yana devam eden Birleşmiş Milletler önderliğindeki girişimler başarısız olurken, bu yıl Cenevre'de yapılan görüşmelerden de sonuç alınamadı.

Kıbrıs anlaşmazlığı, hidrokarbon kaynakları konusundaki anlaşmazlık da dahil olmak üzere NATO üyeleri, Türkiye ve Yunanistan arasında gerilimi artırmıştı.

Von der Leyen, "İyi ikili ilişkiler kurmak komşularımızın çıkarına. Eğer durum buysa, bizim de iyi ikili ilişkiler kurma isteğimiz var. Komşularımızın şunu bilmesini istiyorum; eğer üye devletlerimizden biriyle, örneğin Kıbrıs'la, ne üslupla konuşurlarsa aynı şekilde Avrupa Birliği'yle konuşmuş olurlar" dedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU