AK Parti'li Çelik'ten ABD'ye çocuk asker, Yunanistan'a IŞİD, AB'ye KKTC tepkisi

Çelik, Yunanistan dışişleri bakanının Türkiye’yi IŞİD'le mücadeleye katkı sunmamakla itham eden sözlerini eleştirerek, "Yalan söylüyor" dedi. Çelik ayrıca ABD'nin Türkiye'yi "çocuk asker kullanan ülkeler" listesine eklemesine de tepki gösterdi

Fotoğraf: AA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK sonrası açıklamalarda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi çocuk asker kullanımına karışan ülkeler listesine eklemesine tepki gösteren Çelik, "ABD'nin insan ticareti raporunda Türkiye'nin suçlanmasını kabul etmiyoruz. Açık ve net bir şekilde söylüyorum ki, çocuk savaşçı iddiasında Türkiye sicili en temiz devlettir. Çocukların silah altına alınması konusunda yaptığımız uyarılara rağmen Türkiye'nin suçlanması çok büyük bir yalandır" dedi.

Yunanistan'a "azınlık" tepkisi

Çelik konuşmasında, Batı Trakya'da, İskeçe Türk Birliğinin (İTB) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları doğrultusunda yeniden tescil başvurusunun Yunanistan Yüksek Mahkemesi tarafından reddedilmesine de tepki göstererek, "Batı Trakya'daki azınlığın Türk kimliğinin inkarına dönük politikadır bu. 38 yıldır yürütülen mücadeleye saygısızlık ediyorlar" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı, 'Diyarbakır anneleri' ile buluşacak"

Ömer çelik açıklamaları sonrası, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a gideceğini ve "Diyarbakır anneleri" ile bir araya geleceğini söyleyerek şunları kaydetti:

Sayın Cumhurbaşkanımız, anneleri Ramazan'da kabul etti. Şimdi onlarla yine bir araya gelecek. Bu sefer anlamlı bir buluşma olacak. Kadın vekillerimizin daha yoğun bir talebi olduğunu görüyoruz. 10 bine yakın yurttaşımız bu anneleri ziyaret etti. İnşallah yakında başka müjdeler de verecek. Kapsamlı bir Diyarbakır programı gerçekleşecek. 

"Kendi işinize bakın"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Temmuz'da gerçekleşecek KKTC ziyaretine ilişkin Avrupa Birliği'nden gelen açıklamaları da eleştiren Çelik şöyle devam etti:

Sağda solda Cumhurbaşkanımızın 20 Temmuz törenleri için KKTC'ye gidecek olmasından rahatsızlık duyanlar olduğunu görüyoruz. Kendi işinize bakın. Kimsenin rahatsızlık duymaya hakkı yok. Heyetin geniş ya da dar olmasına dair tartışmaların yapılması saygısızlıktan başka bir şey değil. AB iki devletli çözüme meşru bakmıyorsa, hangi çözüme meşru bakıyor. Hangi çözüme meşru baktıklarını biliyoruz. Verilen sözlerin ne olduğunu biliyoruz. Hem Türkiye hem KKTC 'evet' kampanyası yaparken Yunanistan ve Kıbrıs'ta 'hayır' kampanyası yapıldı. O zaman Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso idi. KKTC sözünü tuttu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs sözünü tutmadı. Sınır sorunu olan ülkeyi AB üyesi yaptılar. Güney Kıbrıs'ın şımarıklığına teslim eden AB'nin bu yanlış kararıdır. Ondan sonraki süreçte de karşı taraf net bir şekilde Türk tarafının onurlu davrandığını net şekilde söyledi. Kölelik düzenini asla kabul etmeyiz. İki devletli çözümden başka herhangi bir çözüm modeli kalmamıştır. Masaya oturalım diyorlar. Binlerce kez oturmuşuz masaya. KKTC egemen bir devlettir. 

"Yunanistan dışişleri bakanı yalan söylüyor"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın Türkiye’yi IŞİD’le mücadeleye katkı sunmamakla itham eden sözlerini eleştiren Çelik, DEAŞ'la (IŞİD) mücadeleye Türkiye'nin destek vermediği konusunda Yunanistan Dışişleri Bakanı yalan söylüyor, net. Bilerek yalan söylüyor. Türkiye, DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyon'un üyesidir. Türkiye'nin bertaraf ettiği terörist sayısı bellidir. Yunanistan, DEAŞ'la mücadelenin neresinde acaba. Benim anladığım şudur. Yunanistan Dışişleri Bakanı, Yunanistan hükümetinden bağımsız hareket ediyor" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU