Çin merkez bankası, yazılım şirketi kapattı: "Kripto parayla ilişkili işletmelere destek vermeyin"

"Hamle, sanal para işlemlerinde spekülasyon riskinin önlenmesi ve denetlenmesi için gerekli"

Kripto para Bitcoin'in görsel temsili (Reuters)

Çin merkez bankası salı günü kripto para işlemlerine dahil olduğundan şüphelendiği Pekin merkezli bir yazılım firmasının kapatılmasını isteyerek, şirketleri kripto parayla ilgili işletmelere destek olmama konusunda uyardı.

Çin Halk Bankası (ÇHB), Pekin Çudao Kültürel Kalkınma isimli yazılım firmasının kapatılması emrini verdikten sonra yayımladığı açıklamada, finans ve ödeme kurumlarının kripto paralara faaliyet alanı veya ticari promosyon sağlamasının yasaklandığını belirtti.

Merkez bankasına göre söz konusu hamle, "sanal para işlemlerinde spekülasyon riskinin önlenmesi ve denetlenmesiyle kamu varlıklarının güvenliğinin korunması için" gerekliydi.

ÇHB'nin açıklamasında firmalara, "...sanal parayla ilgili işletme faaliyetlerine işyeri, ticari görünürlük, pazarlama sağlamama" hususunda uyarı yapıldı.

Öte yandan karar, Çin'de kripto paralara karşı uygulanan kısıtlamalar sürerken geldi. Ülkede yetkililer, dünyadaki dijital paraların yarısından fazlasını sağlayan sanal paraların elde edildiği birkaç bölgedeki madeni kapatmaya devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin madenciliği, enerji yoğun bilgisayar işlemleri gerektiren karmaşık matematiksel hesaplamaları çözerek bu sanal paranın yeni birimlerinin üretildiği bir dijital süreç.

Uzmanlar, Çin'in dünyadaki kripto paraların büyük kısmını sağlaması sebebiyle, ülkedeki üretime yönelik en ufak kısıtlayıcı düzenlemelerin bile küresel pazarda büyük dalgalanmalara sebep olma potansiyeli bulunduğuna işaret etti.

Madenleri kapatarak bankalara düzenli biçimde kripto para bağlantılı işlemleri durdurma uyarılarında bulunan Çin, hazirandan bu yana Şiçuan ve Çinhay gibi bölgelerdeki kripto para madenciliğine karşı baskılarını artırıyor. Bazı kripto para influencer'larının sosyal medya hesapları da engellendi.

Ülkenin geçen ay büyük bankalara ve ödeme şirketlerine sanal paraların ticaretine karşı daha güçlü önlemler alma çağrısında bulunması üzerine Bitcoin fiyatı aynı gün yüzde 10 kadar düşmüştü.

Mayısta yetkili üç Çinli kurumun (Çin Ulusal İnternet Finans Birliği, Çin Bankacılık Birliği ve Çin Ödeme ve Takas Birliği) kripto paralara geniş çaplı bir kısıtlama getireceklerini açıklaması üzerine, gün içinde piyasada yüzde 25'e kadar düşüş yaşanmıştı.

Çin'in iklim krizi hedeflerine ulaşmak için gerekli gördüğü hamleler, bir bütün olarak Bitcoin ve diğer birkaç lider dijital paranın değerinin nisandaki zirveden bu yana düşmesine yol açtı. Kripto madencilik ve kripto para işlemleri yüksek miktarda enerji tüketiyor.

Çin'dekiler hala kripto para sahibi olabilse de bunları kullanmanın gittikçe zorlaştığını görmeye devam edecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU